Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κοινωνικός τουρισμός: Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν σήμερα αίτηση – Το πρόγραμμα, οι δικαιούχοι, η τεράστια συμμετοχή

Κοινωνικός τουρισμός: Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν σήμερα αίτηση – Το πρόγραμμα, οι δικαιούχοι, η τεράστια συμμετοχή

Ξεκίνησε από χθες (30.5.2023) το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός της ΔΥΠΑ για την σεζόν 2023-2024 με τις αιτήσεις των πολιτών που τα ΑΦΜ τους τελειώνουν σε 1 και 2 και σήμερα σειρά παίρνουν τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3 και 4.

Το ενδιαφέρον του κόσμου για να μπορέσει αν απολαύσει φθηνές διακοπές μέσα από το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός της ΔΥΠΑ έδειξε από την πρώτη κι όλας μέρα ότι είναι τεράστιο, καθώς η πλατφόρμα «τιγκάρισε» από τις μαζικές χιλιάδες αιτήσεις και η λειτουργία της είχε σοβαρά προβλήματα.

Για πρώτη φορά φέτος, το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός» της ΔΥΠΑ ξεκινά ένα μήνα νωρίτερα, την 1η Ιουλίου 2023 αντί για 1η Αυγούστου.

Οι διανυκτερεύσεις

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης για το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός της ΔΥΠΑ παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024).

Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Επιδότηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός της ΔΥΠΑ διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικός Τουρισμός της ΔΥΠΑ είναι:

  • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έως 24.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Το πρόγραμμα των αιτήσεων

Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός της ΔΥΠΑ ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και θα είναι ανοιχτή έως τις 05.06.2023 και ώρα 23:59 για όλα τα ψηφία ΑΦΜ, ως εξής:

  • Στις 30.05.2023 υπέβαλαν αιτήσεις οι δικαιούχοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1,2
  • Στις 31.05.2023 θα υποβάλλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 3,4
  • Στις 01.06.2023 θα υποβάλλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 5,6
  • Στις 02.06.2023 θα υποβάλλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 7,8
  • Στις 03.06.2023 θα υποβάλλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 9,0
  • Στις 04.06.2023 και 05.06.2023 η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για την υποβολή αιτήσεων από όλους τους ενδιαφερομένους ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ.

Τα κριτήρια

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός της ΔΥΠΑ εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο.

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

Παράδειγμα 1

Οικογένεια με 2 παιδιά που επιλέγει 6 βράδια σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό τον Αύγουστο:

Για τη διαμονή το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

Επιδότηση ΔΥΠΑ: 806,40 € (2 δίκλινα Χ 67,20 € /ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)

Ιδιωτική Συμμετοχή: 96 € (2 δίκλινα Χ 8€/ημέρα Χ 6 διανυκτερεύσεις)

Παράδειγμα 2

Ζευγάρι που επιλέγει 12 βράδια σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με πρωινό στη Σάμο τον Σεπτέμβριο:

Για τη διαμονή το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

Επιδότηση ΔΥΠΑ: 1.036,80 € (1 δίκλινο Χ 86,40 € /ημέρα Χ 12 διανυκτερεύσεις)

Ιδιωτική Συμμετοχή: 0 €

Για τα ακτοπλοϊκά το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

Επιδότηση ΔΥΠΑ ακτοπλοϊκών: 111 € (55,55 € Χ 2 άτομα)

Ιδιωτική Συμμετοχή ακτοπλοϊκών: 55,5 € (27,75 € Χ 2 άτομα)

Συνολικά το κόστος επιμερίζεται ως εξής:

Σύνολο επιδότησης ΔΥΠΑ: 1.147,80 €

Σύνολο ιδιωτικής συμμετοχής: 55,5 €

Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες, όπως ορίζει η Δημόσια Πρόσκληση. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παρόχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/parohoi-tourismou

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Πάροχοι Κοινωνικού Τουρισμού

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το site της ΔΥΠΑ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις