Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κερατέα – Εκκενώνεται η Ανάβυσσος – Στα πρώτα σπίτια η φωτιά (pics, video)

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κερατέα – Εκκενώνεται η Ανάβυσσος – Στα πρώτα σπίτια η φωτιά (pics, video)

Μήνυμα από το 112 σε κατοίκους για να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Εκκενώθηκαν οικισμοί αλλά και ένα οικοτροφείο με 30 παιδιά. Το newsit.gr σας μεταδίδει λεπτό προς λεπτό την κατάσταση στην Κερατέα.

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή Φέριζα, Κερατέας. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τους πυκνούς καπνούς. Πριν από λίγο εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το 112 σε κατοίκους οικισμών για να εκκενώσουν τα σπίτια τους. 

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής. Επιχειρούν 117 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα. Υπάρχει και συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μεγάλο μέρος των δυνάμεων έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην λεωφόρο Καραμανλή προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς με πλεονέκτημα ότι είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη. Στις παρυφές του οικισμού της Αναβύσσου αστυνομικοί με μεγάφωνα ζητούν από όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

 

Ήδη εκκενώθηκαν ο οικισμός Φέριζα, Όλυμπος αλλά και η Μόγριζα και σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Λουκά έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν η Ανάβυσσος, η Παλαιά Φώκαια και η Δροσιά. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πάθει ζημιές σπίτια. 

Διακόπηκε επίσης η κυκλοφορία στην λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου στο ύψος της Αγίας Φωτεινής για την διευκόλυνση των οχημάτων της πυροσβεστικής.

Για να καταλάβετε την έκταση της φωτιάς δείτε εικόνα από ψηλά 

Δείτε τι δήλωσε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής στο newsit.gr

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο αέρας είναι ισχυρός και δεν επιτρέπει τον έλεγχο της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το μέτωπο είναι τεράστιο και φυσάνε πολύ δυνατοί άνεμοι. Αυτή τη στιγμή η φωτιά κινείται προς την περιοχή της Αναβύσσου και της Φωκαίας. Εκκενώθηκε η Φέριζα και θα γίνουν κι άλλες εκκενώσεις σε οικισμούς», τόνισε o δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Ο κόσμος να βοηθήσει την κατάσταση και όπου ζητηθεί η απομάκρυνσή του, να υπακούσει και να μην αντιδρά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και γίνεται επικίνδυνη λόγω της σφοδρότητας των ανέμων και ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει σε αυτό που ζητούν οι αρμόδιες Αρχές».

Δείτε εικόνα από την περιοχή

 

Δείτε την εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς

Δείτε τις δραματικές εκκλήσεις του δημάρχου:

 

 

Επίσης, έχει εκκενωθεί και το οικοτροφείο «Αργώ» που φιλοξενεί 30 παιδιά λόγω των πυκνών καπνών και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος. Πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι οι φλόγες είναι στον οικισμό αλλά πλέον καίνε ξερά χόρτα σε οικόπεδα που δεν έχουν καθαριστεί. 

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λεωφόρο Αναβύσσου στο ύψος της λεωφόρου Καλυβίων.

Μιλώντας στο newsit.gr, ο κ. Φιλίππου είπε: «Προχωράει η φωτιά έχει πολύ δυνατό αέρα με αποτέλεσμα οι συνθήκες να είναι δύσκολες. Ακόμα δεν μπορεί να ελεγχθεί η περιοχή έχει αγροτική βλάστηση και αραιοκατοικημένη. Η φωτιά έχει περάσει μέσα από αυλές απλά δεν γνωρίζουμε μέχρι ώρας αν έχει κάψει σπίτια. Φωνάζουμε και ζητάμε όλοι οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από την περιοχή της Φέριζας. Το λέει η Πυροσβεστική αλλά και εμείς ως δήμος».

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου – Λευτέρης Σουχάιμπ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις