Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: 65.769 κρούσματα και 526 νεκροί το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου

Κορονοϊός: 65.769 κρούσματα και 526 νεκροί το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου

Εφιαλτικό είναι το πρώτο 10μερο του Νοεμβρίου καθώς είναι, μέχρι τώρα, με διαφορά ο χειρότερος μήνας από τότε που μπήκε ο κορονοϊός στη ζωή μας.

Και πως να μην είναι καθώς αυτό το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί 65.769 κρούσματα ενώ 526 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές που προκαλεί στην υγεία ο κορονοϊός.

Την Τρίτη 09/11 σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με 8613 νέες μολύνσεις ενώ σήμερα εκτός από τα 7105 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, είχαμε και 70 νεκρούς.

Όσον αφορά τον επιδημιολογικό χάρτη η διασπορά του κορονοϊού είναι μεγάλη σχεδόν σε όλη την χώρα με την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα καθώς καταγράφουν χιλιάδες κρούσματα. Ίδια η κατάσταση και στη βόρεια Ελλάδα με τις περισσότερες περιφέρειες να είναι στο «κόκκινο».

Η κατάσταση θα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όσο μπαίνουμε στον χειμώνα και οι συναθροίσεις θα γίνονται επί το πλείστον σε κλειστούς χώρους με την παρουσία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων να αποτελεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Στο κόκκινο νοσοκομεία και ΜΕΘ

Τα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι σε οριακό σημείο καθώς οι εισαγωγές είναι πολλές σε καθημερινή βάση και οι ΜΕΘ γεμάτες. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση 489 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ οι εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τις 429.

Τα νοσοκομεία λυγίζουν κάτω από το βάρος των εκατοντάδων περιστατικών ημερησίως που καλούνται να διαχειριστούν.

Click4more: Κορονοϊός: Σενάρια για νέα μέτρα με «φόντο» τους ανεμβολίαστους

«Θα γίνει επέκταση σε βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων και αυτό είναι ανήθικο». Είναι η σκληρή πραγματικότητα, όπως την περιγράφει ο Νίκος Καπραβέλος, ο άνθρωπος που ζει καθημερινά την αγωνία εκατοντάδων ασθενών για ένα κρεβάτι είτε σε απλή κλινη, είτε σε κλίνη ΜΕΘ.

Τα νοσοκομεία, όπως λέει, ετοιμάζονται να γίνουν και πάλι αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό, εις βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά:

-Στην 3η ΥΠΕ, την περιφέρεια της Μακεδονίας, νοσηλεύονται αυτήν την στιγμή 536 ασθενείς σε απλές κλίνες, 45 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου και 97 σε ΜΕΘ.

-Στην 4η ΥΠΕ, στα 14 νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης, 485 ασθενείς σε απλές κλίνες, 45 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου και 69 σε ΜΕΘ.

Click4more: Κορονοϊός: Δίνουν 1.000 ευρώ για «μαϊμού» rapid test – Κάνουν «σκόντο» αν αγοραστούν πολλά πιστοποιητικά εμβολιασμού

«Αυτό είναι ένα σχετικά είναι μεγάλο νούμερο, το όριο στο οποίο θα πιεστεί το υγειονομικό σύστημα είναι περίπου 550», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του MEGA, 73 ασθενείς με Covid και άλλες ασθένειες περιμένουν σε κοινούς θαλάμους να μπουν σε ΜΕΘ. Οι 50 από αυτούς στην Αττική.

Προβληματίζουν τα κρούσματα στα παιδιά

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς τα αυξημένα κρούσματα στα παιδιά, τα οποία είναι ανεμβολίαστα στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το 22% των κρουσμάτων κορονοϊού της εβδομάδας από 1η μέχρι 7η Νοεμβρίου αφορά παιδιά από 4 έως 18 ετών.

Συγκεκριμένα την εν λόγω εβδομάδα καταγράφηκαν 9604 κρούσματα σε παιδιά αυτών των ηλικιών.

Click4more: Θάνος Πλεύρης για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών: Σε μία εβδομάδα θα πρέπει να ανταποκριθούν

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,39% σε σύνολο 1.805.427 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,48% σε σύνολο 2.298.907 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,05%. Οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.519, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.491. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.69.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις