Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Το 15% των σημερινών ραντεβού δεν… πήγε καν λόγω Astrazeneca – Ποιοι παίρνουν σειρά για το «τσίμπημα» (video)

Νέα Υόρκη
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Ώρα… απαντήσεων στα καυτά ερωτήματα για το εμβόλιο της Astrazeneca. Δείτε LIVE εικόνα από την ενημέρωση.

Λόγω Καθαράς Δευτέρας, η προγραμματισμένη ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, πήρε… παράταση για σήμερα, Τρίτη 16.03.2021, την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.533 νέα κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.

Από αυτά, τα 666 κρούσματα -δηλαδή ξανά σχεδόν τα μισά- εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 148 στην Θεσσαλονίκη (σ.σ. δείτε εδώ τον αναλυτικό χάρτη της διασποράς).

Οι ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο της Astrazeneca μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τα όσα είπαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι καθοριστικά.

Click4more: Τι αλλάζει στο lockdown: Ανοίγουν κομμωτήρια, αλλάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα ΣΚ

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ξεκινώντας στο «ντόμινο» προσωρινών αναστολών των εμβολιασμών με τα εμβόλια της Astrazeneca στην Ευρώπη, στεκόμενη όμως στις καθησυχαστικές ενημερώσεις του ΕΜΑ σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Μέχρι σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει κάνει δύο συνεδριάσεις –η τελευταία πριν λίγες ώρες– κι έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, τόνισε η ίδια.

Κανονικά οι εμβολιασμοί με Astrazeneca στην Ελλάδα

Και συνέχισε, μεταφέροντας την ακριβή διατύπωση: «Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες  συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Ακολούθως, η κυρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού των ευπαθών ομάδων, με χρόνια νοσήματα.

Πρόκειται συνοπτικά για τα εξής:

Άτομα με μεταμόσχευση

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια

Άτομα με κυστική ίνωση

Καρκίνος υπό αγωγή

Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

Σοβαρή καρδιακή νόσος

Σοβαρή ηπατική νόσος

Άτομα σε ανοσοκαταστολή

Δείτε αναλυτικά κάνοντας κλικ εδώ την προτεραιοποίηση των ασθενών που πάσχουν από νοσήματα υψηλού κινδύνου

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως σήμερα έχουν γίνει μέχρι στιγμής 28.000 εμβόλια και 1.300.000 συνολικά, με 890.000 συμπολίτες μας να έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Ένα 15% των ραντεβού… δεν πήγε σήμερα

Και συνέχισε: «Σήμερα, μέχρι τις 17.30 υπήρχαν 7.815 προγραμματισμένα ραντεβού και πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 17.30 6.684 ραντεβού, ποσοστό 85% που είναι πολύ υψηλό δεδομένων των συνθηκών. Είναι το ποσοστό συνήθως που πλησιάζει σε μια απλή, καθημερινή μέρα που δεν έχουμε τέτοιου είδους ζητήματα».

«Σε σχέση με το άνοιγμα της επόμενης ομάδας», συνέχισε, «που είναι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, η πλατφόρμα για το ραντεβού θα ανοίξει την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Είναι περίπου 250.000 άτομα, είναι πολύ συγκεκριμένες οι παθήσεις και η ένταξη των πολιτών έγινε από την ΗΔΙΚΑ».

Η επόμενη ομάδα στην πλατφόρμα των ραντεβού, όπως ενημέρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα είναι τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26/03 και αρχές Απριλίου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού οι ηλικίας 65-69

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις ακυρώσεις ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε συγκεκριμένα: «Σήμερα έχουμε 9.484 προγραμματισμένα ραντεβού Astrazeneca. Μέχρι τις 17.30 που πήραμε τα στοιχεία είχαμε 7.815 προγραμματισμένα ραντεβού και είχαν πραγματοποιηθεί 6.684 εμβολιασμοί, ποσοστό 85%. Στο εμβόλιο Astrazeneca δεν έχουμε αδιάθετες δόσεις. Φυλάσσεται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμούς για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι ακόμα κι αν ανοιχτεί φιαλίδιο, μετακυλίεται μέσα στην επόμενη μέρα. Άρα δεν είχαμε αδιάθετες δόσεις και δεν τις χρησιμοποιήσαμε για κάποιες άλλες ομάδες».

Στην ερώτηση τι θα γίνει αν αρνηθούν πολίτες το εμβόλιο της Astrazeneca και τι θα γίνει αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί να κάνει την δεύτερη, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δύο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της Astrazeneca. Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα θα ενωθούν και τα δύο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια και ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει. Τώρα αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά. Ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει». 

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση για το εμβόλιο όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις