Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κορονοϊός – Κικίλιας: «Στο 32% ο δείκτης θετικότητας στην Θεσσαλονίκη»! (video)

κορονοϊός Κικίλιας εμβόλιο

Ζωντανά ενημέρωσε ο Βασίλης Κικίλιας για το πώς κινείται ο κορονοϊός στην Ελλάδα. Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και ανάλυση του τι έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ για την “θωράκιση” του ΕΣΥ. Τα… καμπανάκια και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τι είπε η Κοτανίδου για το εμβόλιο. Ποιοι θα το κάνουν πρώτοι στην Ελλάδα.

Η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή αφού ο κορονοϊός εξαπλώνεται με φρενήρεις ρυθμούς και πλέον τα… ραντεβού για επίσημες ενημερώσεις είναι συχνότερα.

Πλέον, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή θα ενημερώνουν οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης, ενώ κάθε Τετάρτη για το πώς κινείται ο κορονοϊός θα ενημερώνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Click4more: Κι άλλο εμβόλιο! CureVac: «Είμαστε στα πρόθυρα σημαντικής ανακάλυψης!»

Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, η ενημέρωση του υπουργού Υγείας γίνεται μια μέρα νωρίτερα και 24 ώρες μετά το θλιβερό ρεκόρ των 41 νεκρών από τον φονικό ιό. Μαζί του, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου.

Το… καμπανάκι Κικίλια για την Θεσσαλονίκη

Τον λόγο πήρε ξεκινώντας ο υπουργός κι αφού ευχαρίστησε την κυρία Κοτανίδου, μίλησε για τις προκλήσεις της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, ξεκινώντας μια παρουσίαση καρτών με στατιστικά στοιχεία της κατάστασης στην Ελλάδα.

Αρχικά μίλησε για τις ΜΕΘ που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και το πόσες υπάρχουν σήμερα: «Σε 1.082 ανέρχονται σήμερα οι κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα προστεθούν ακόμη 234 κλίνες», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, τον Ιούλιο του 2019, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ανέρχονταν σε 557. Στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις αντοχές του ΕΣΥ, ο κ. Κικίλιας είπε ότι κάθε χρόνο τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο υπήρχαν 30-35 αναμονές την ημέρα για θέσεις ΜΕΘ. Όπως τόνισε, σήμερα υπάρχουν 297 κενές κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι κλίνες κορονοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.590.

Click4more: Εμβόλιο Pfizer – BioNTech: Και αποτελεσματικό και φθηνό λέει η εταιρεία

Στην συνέχεια, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς αναφερόμενος συγκεκριμένα στη συμπρωτεύουσα, τόνισε ότι ο δείκτης θετικότητας στον κορονοϊό είναι 32%!

«Πρόκειται για τεράστια διασπορά της νόσου και αυτό εξηγεί και το lockdown», επισήμανε ο κ. Κικίλιας, ενώ παραδέχτηκε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο. Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνει και στη Θεσσαλονίκη τις ΜΕΘ προσθέτοντας σήμερα, αύριο και μεθαύριο επιπλέον 50 κλίνες. Όπως εξήγησε στην πρώτη φάση της πανδημίας, τον  Αύγουστο υπήρχαν 43 κλίνες ΜΕΘ, στα τέλη Οκτωβρίου αναπτύχθηκαν άλλες 75 κλίνες και στην τρίτη φάση, τον Νοέμβριο θα προστεθούν άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ.

Τέλος, δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις επικρίσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας, αλλά και να ευχαριστήσει όλο το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αλλά και όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες στην Υγεία για τις προσπάθειές τους.

Δείτε όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας

Η Κοτανίδου, το σκορ θνητότητας και το εμβόλιο

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κυρία Κοτανίδου, η οποία με την σειρά της ανέλυσε την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ επίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για όλους όσοι έχουν “βάλει πλάτη” στη μάχη ενάντια στην πανδημία.

Η πνευμονολόγος είπε ότι η θνητότητα στις ΜΕΘ, είναι για την χώρα μας σε ένα ποσοστό 35-37% το οποίο είναι εξαιρετικό σκορ και αυτό το οφείλουμε στο προσωπικό των ΜΕΘ που είναι εκπαιδευμένο να κάνει πολύ σωστά τη δουλειά του. Η θνητότητα στην χώρα μας βρίσκεται σε 60 άτομα ανά εκατομμύριο κατοίκους. Και αυτή η επίδοση είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Αμερικής σημείωσε η κα Κοτανίδου.

«Το εμβόλιο όταν θα έρθει θα το κάνουν όλοι. Πρώτα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μετά οι ευπαθείς ομάδες και ακολούθως οι εθελοντές», σημείωσε συγκεκριμένα.

Φωτογραφίες από: ΕΡΤ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις