Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ανεβαίνει επικίνδυνα ο δείκτης θετικότητας – Τα ενεργά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: Ανεβαίνει επικίνδυνα ο δείκτης θετικότητας – Τα ενεργά κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ποιες περιοχές στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκονται στο «κόκκινο». Σοκάρει ο συνολικός αριθμός των νεκρών που ξεπέρασαν τους 5.000. Σε άνοδο τις τελευταίες ημέρες και ο δείκτης θετικότητας.

Μέρα ορόσημο η 4η Ιανουαρίου για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας καθώς ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας.  Τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα είναι πλέον περισσότερα από 140.000 ενώ σήμερα 4 Ιανουαρίου 2021 σημειώθηκαν 427 νέες μολύνσεις με 54 νεκρούς και 407 διασωληνωμένους.

Click4more: Πως θα ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου – Τι θα συμβεί με Γυμνάσια και Λύκεια

Το τελευταίο στοιχείο είναι κάτι που ανησυχεί έντονα τους λοιμωξιολόγους καθώς παρά την πτώση των κρουσμάτων ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει υψηλός. Και όλα αυτά σε αναμονή των επόμενων ημερών οπότε και θα αποτυπωθεί η συμπεριφορά μας και η χαλάρωση των μέτρων τις ημέρες των εορτών.

Click4more: Κορονοϊός: 199 κρούσματα στην Αττική και 64 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης των 427 κρουσμάτων

Το νέο σκληρό lockdown είναι πλέον γεγονός για τουλάχιστον μια εβδομάδα ενώ σήμερα επίσης ανακοινώθηκε το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Τα νέα πάντως δεν είναι ευχάριστα, τουλάχιστον τα στοιχεία από το δείκτη θετικότητας ο οποίος βρίσκεται και πάλι σε άνοδο και έφτασε το 5.10 σήμερα. Νούμερο δηλαδή αρκετά πάνω από το 4 που έχουν θέσει οι λοιμωξιολόγοι για ξεκινήσει η κάποια επιστροφή στην κανονικότητα.

Η πορεία του δείκτη θετικότητας την τελευταία εβδομάδα είναι η ακόλουθη:

29 Δεκεμβρίου: 3.20

30 Δεκεμβρίου: 3.60

31 Δεκεμβρίου: 2.90

01 Ιανουαρίου: 2.08

02 Ιανουαρίου: 5.40

03 Ιανουαρίου: 4.50

04 Ιανουαρίου: 5.10

Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Η Αττική παραμένει πρωταθλήτρια στα κρούσματα κορονοϊού καθώς την Δευτέρα κατέγραψε ακόμη 199 νέα ενώ ανησυχητικά στοιχεία είναι τα ενεργά κρούσματα στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Συγκεκριμένα τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι 2.215 ενώ τα περισσότερα σύμφωνα με το Open, καταγράφονται στο Κέντρο (468), στον Δυτικό Τομέα (311) και στο Νότιο Τομέα (158).

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ τονίζεται πως τα ενεργά κρούσματα στον Πειραιά είναι 158, στο Περιστέρι 108, στον Ασπρόπυργο 102, στο Μενίδι 101 ενώ συνολικά σε Ζεφύρι, Ίλιον και Κερατσίνι υπάρχουν 270 ενεργά κρούσματα συνολικά.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να έχει υψηλά νούμερα με 1555 ενεργά κρούσματα ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 232, η Κοζάνη με 204, ο Έβρος με 171 και η Ροδόπη με 152.

Η αύξηση των κρουσμάτων κατά 20% έφερε αυστηρότερο lockdown

Προβληματισμός από τα αποτελέσματα των μετρήσεων στα λύματα  που δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου της τάξης του 20% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο φόβος εντείνεται και από τον γεγονός ότι και στην χώρα μας εντοπίστηκαν κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Cick4more: Μόσιαλος: Δεν συνδέεται με το εμβόλιο η διασωλήνωση του υποδιοικητή του Θριάσιου

Η άφιξη και στην χώρα μας του μεταλλαγμένου κορονοϊού ,ο θάνατος τεσσάρων ανθρώπων ηλικίας 35 έως 58 χρόνων χωρίς υποκείμενο νόσημα αλλά και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας που παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και τις πρωτοχρονιάς φόβισαν την κυβέρνηση η οποία έσπευσε στην επιβολή σκληρού lockdown για τον εορτασμό των Φώτων με στόχο να παγώσει την όποια διασπορά.

Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 9 το βραδύ έως τις 5 το πρωί ενώ αναστέλλεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων και η υπηρεσία κλικ away. Ανοιχτά παραμένουν σούπερ μαρκετ, καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Παράλληλα ξεκινά ένας νέος κύκλος χιλιάδων τεστ καθημερινά με στόχο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να έχει στα χέρια της μια αντιπροσωπευτικότερη εικόνα ενώ η αστυνομία θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την επιτήρηση των μέτρων.

Όσον αφορά το σύστημα υγείας η μεγαλύτερη πίεση συνεχίζει να υπάρχει στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας όπου τα διαθέσιμα κρεβάτια σε μονάδες μεθ είναι ελάχιστα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις