Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για νέα έκτακτα μέτρα – Στενεύει ο κύκλος σε γάμους, βαφτίσια (video)

Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για νέα έκτακτα μέτρα – Στενεύει ο κύκλος σε γάμους, βαφτίσια (video)
Reuters (Αρχείο)

Νέα περιοριστικά μέτρα προ των πυλών μετά την συνεχιζόμενη έξαρση που παρουσιάζει ο κορονοϊός. Επιτακτική ανάγκη η ευλαβική εφαρμογή των κανόνων προστασίας, τονίζουν με ιδιαίτερη έμφαση οι λοιμωξιολόγοι. Όλες οι σκέψεις της Πολιτείας για γάμους, βαπτίσεις και σχολεία.

Με ρεκόρ κρουσμάτων απειλεί ο κορονοϊός μετά τα 152 “χτυπήματα” το τελευταίο 24ωρο. Στις αρμόδιες αρχές έχει σημάνει συναγερμός με τα σενάρια για λήψη νέων μέτρων να παίρνουν “φωτιά”. Οδηγός, το μοντέλο του Πόρου με το τοπικό lockdown.

Ο κορονοϊός φαίνεται να “κυκλώνει” επικίνδυνα τη χώρα, περισσότερο, όμως, την Κεντρική Μακεδονία. Αυτό καταδεικνύει ο αριθμός των αυξημένων κρουσμάτων, που καταγράφονται στις περιφερειακές ενότητες της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, τις τελευταίες ώρες.

Ούτε ένα, ούτε δύο: Πενήντα επιβεβαιωμένα περιστατικά του Covid – 19 εντοπίστηκαν σε βιομηχανία τροφίμων στη Χαλκιδική, τα οποία δεν πρόλαβαν να προσμετρηθούν στον απολογισμό που ανακοινώθηκε το Σάββατο (08.08.2020).

Click4more: Κορονοϊός – Στα “κόκκινα” η Θεσσαλονίκη! Μειώθηκαν τα κρούσματα στην Αττική

Σε αυτόν, ανακοινώθηκαν 152 νέα κρούσματα του κορονοϊού σε όλη την ελληνική επικράτεια. Τα 43 από αυτά στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αττική εντοπίστηκαν 26. Σε ακόμη 22 περιοχές της Ελλάδας “απλώνονται” τα υπόλοιπα κρούσματα, με 25 μόνο να είναι εισαγόμενα.

Κορονοϊός: “Κίνδυνος πολλαπλασιασμού ημερήσιων κρουσμάτων”

Με την επιδημία του Covid – 19 να βρίσκεται σε έξαρση, οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να χαθεί ο έλεγχος αν δεν υπάρξει ευλαβική τήρηση των κανόνων που ισχύουν ήδη. Πρώτος και καλύτερος κανόνας η χρήση της μάσκας, δεύτερος ο καθαρισμός των χεριών και φυσικά οι αποστάσεις.

Εάν παραβιάζονται αυτοί οι κανόνες τότε, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, η επιδημία μπορεί να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Αυτό επισημαίνει ο Νικόλαος Σύψας, ο οποίος σημειώνει ότι “ο δείκτης επικινδυνότητας έχει ξεπεράσει τη μονάδα”. Με τον ίδιο ρυθμό, συμπληρώνει ο κ. Σύψας, θα ακολουθήσει πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων που θα ανακοινώνονται κάθε ημέρα.

Click4more: Συναγερμός στη Χαλκιδική! 50 κρούσματα κορονοϊού σε βιομηχανία τροφίμων

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Νικόλαος Σύψας αποδίδει την έξαρση της επιδημίας στη συμπεριφορά χαλάρωσης αλλά και στα φαινόμενα συνωστισμού, όπως τα πάρτι, χωρίς να τηρούνται οι απαιτούμενες προφυλάξεις.

Για τη διασπορά της νόσου ανά την Ελλάδα, ο ίδιος την αποδίδει στις εσωτερικές μετακινήσεις, λόγω καλοκαιριού, από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια.

Επίσης, η αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου στα χερσαία σύνορα της χώρας, απέδωσε τα μέγιστα, καθώς τα εισαγόμενα κρούσματα είναι και τα λιγότερα.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του κ. Σύψα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ:

Την αναγκαιότητα να ελεγχθεί άμεσα η διαμορφούμενη κατάσταση με την έξαρση του Covid – 19 επισημαίνει και η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η κ. Λινού εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αύξηση του δείκτη μετάδοσης του ιού και τη διασπορά του ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Με την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων, σημειώνει, σταδιακά αυξάνονται και οι διασωληνώσεις στα νοσοκομεία αναφοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη της κ. Αθηνάς Λινού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1:

Κορονοϊός: Τα επερχόμενα νέα μέτρα

Για να ανασχεθεί η αύξηση των νέων κρουσμάτων, η Πολιτεία – επιστήμονες, αρμόδιοι φορείς και κυβέρνηση – επεξεργάζεται τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων.

Ημέρα – ορόσημο θεωρείται η Δευτέρα (10.08.2020) καθώς είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη για επανεξέταση της κατάστασης υπό το φως των νέων δεδομένων, δηλ. της “έκρηξης” των κρουσμάτων, και της ανάγκης περιορισμού τους.

Click4more: Κορονοϊός – Νέα απόφαση για τις μάσκες – Που θα είναι υποχρεωτικές

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν να πέφτει στο “τραπέζι” τοπικά lockdown στα πρότυπα του Πόρου και πιο πίσω της καραντίνας που είχε επιβληθεί στην Ξάνθη.

Επιπλέον, θεωρείται πολύ πιθανό στην ίδια τηλεδιάσκεψη να αποφασιστεί νέα μείωση του ανώτατου αριθμού παριστάμενων σε γάμους και βαπτίσεις, ο οποίος έχει περιοριστεί ήδη στους 100 ανθρώπους.

Παρακολουθήστε σχετικό ρεπορτάζ του ANT1:

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία κέντρων διασκέδασης, όπως τα μπαρ, το σενάριο “θέλει” να ακολουθηθεί αυτό που  αποφασίστηκε για τον Πόρο. Δηλαδή, κλείσιμο των επιχειρήσεων αυτών από τις 23:00 το βράδυ έως τις 07:00 το πρωί.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ και ANT1

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις