Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Αυτό είναι το μεγάλο “στοίχημα” της κυβέρνησης για το εμβόλιο

Facebook
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Πυρετώδεις” οι προετοιμασίες στο Μαξίμου για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού. Τα δεδομένα για το εμβόλιο του κορονοϊού στη χώρα μας.

Τον Ιανουάριο του 2021 αναμένεται να αρχίσει στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού και ήδη η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον σχεδιασμό της διαδικασίας. 

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, υπάρχει ένα σχέδιο με 1018 εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα εμβολιάζονται πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, “η βασική κατεύθυνση είναι πως τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου θα έχουμε τα εμβόλια, με το υγειονομικό προσωπικό και τις ευαίσθητες ομάδες τους πληθυσμού, όπως άτομα άνω των 65 και με υποκείμενα νοσήματα, να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, ενώ στη συνέχεια τα εμβόλια θα προσχωρήσουν στον γενικό πληθυσμό της χώρας”.

Click4more: Εμβόλιο κορονοϊού: Τρέχουν στο Μαξίμου – Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης από Κικίλια και Πιερρακάκη

Αν η χώρα μας προμηθευτεί περισσότερες δόσεις εμβολίων θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων. Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν.

Υπάρχει, επίσης, σχεδιασμός και για τις συνθήκες μεταφοράς των εμβολίων, τα οποία διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η χώρα μας προμηθεύτηκε 14 ψυγεία κατάλληλα για την συντήρηση του εμβολίου και τα οποία θα διανεμηθούν σε διαφορετικά σημεία της χώρας.

Ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών

Το μεγάλο “στοίχημα” της κυβέρνησης και εκεί που θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση το ελληνικό σχέδιο είναι η ενημέρωση του πληθυσμού, καθώς η επιτυχία του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών. Επιστημονικοί φορείς συγκροτούν κοινό μέτωπο ενημέρωσης για τα θέματα του εμβολίου και θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλο τον πληθυσμό να καταλάβει ότι, τα εμβόλια που θα εγκριθούν είναι ασφαλή.

“Ενώ τα εμβόλια σώζουν ζωές, ο φόβος αφαιρεί ζωές. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει προβληματισμός, αλλά τα εμβόλια που θα λάβουν έγκριση, θα είναι ασφαλή”, έχει πει χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι “στην Ελλάδα και την ΕΕ, εφαρμόζονται όλες οι τυπικές εθνικές ρυθμιστικές διαδικασίες και ο ΠΟΥ αξιολογεί όλα τα υποψήφια εμβόλια COVID-19, καθώς ολοκληρώνονται οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα αξιολογούνται διεξοδικά και πληρούνται όλες οι στάνταρ απαιτήσεις ασφαλείας, προτού εγκριθεί ένα εμβόλιο. Τα εμβόλια με τα οποία εμβολιάζουμε πάνω από το 95% των παιδιών μας με σκοπό την προστασία από την πολιομυελίτιδα, την ιλαρά, τη διφθερίτιδα λαμβάνουν έγκριση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η εμπιστοσύνη σας στο εμβόλιο για τον COVID-19 και στις υπηρεσίες Υγείας που θα το παρέχουν, θα είναι ζωτικής σημασίας. Σας καλώ να αναζητήσετε αξιόπιστες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές. Μην γίνεστε μέρος μιας νέας πανδημίας παραπληροφόρησης”.

Διαρκής εξέταση

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που θα ξεκινήσει άμεσα τους εμβολιασμούς , καθώς η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) ενέκρινε το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech.

Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός ελέγχου και ταυτοποίησης φαρμάκων και εμβολίων (ΕΜΑ), ακολούθησε μια ταχεία διαδικασία, την ονομαζόμενη “διαρκή εξέταση”, προκειμένου να αναλύει τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 αμέσως μόλις αυτά εμφανίζονται. Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και Oxford/AstraZeneca έχουν υποβληθεί και τα τρία εδώ και εβδομάδες, σε αυτήν την διαδικασία.

Η ταχεία αυτή διαδικασία εφαρμόζεται για να αξιολογηθούν προϊόντα τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Η EMA αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου Pfizer και BioNTech, κατά της Covid-19 μέχρι 29 Δεκεμβρίου και ο εμβολιασμός δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Ιανουάριο και ως τις 12 Ιανουαρίου γι’ αυτό της αμερικανικής Moderna.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει επίσης σε συμβάσεις με τις εταιρίες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και CureVac, για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της και την προμήθεια δόσεων όταν τα εμβόλιά τους αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά.

Η ΕΕ έχει σχεδιάσει ένα πλάνο για τον εμβολιασμό και έχει διασφαλιστεί ότι η παραλαβή θα γίνει δίκαια και στον ίδιο χρόνο από όλα τα κράτη μέλη, τα οποία για πρώτη φορά κάνουν κοινή προσπάθεια προμήθειας εμβολίων και εμβολιασμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις