Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Πρεμιέρα» για το εμβόλιο στις 27 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα – Πόσες δόσεις περιμένουμε

εμβόλια κορονοϊός

«Πρώτη» για την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα. 1.265.550 δόσεις μόνο από την Pfizer περιμένουμε ως τον Μάρτιο. Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και επαρχία. Δείτε τα βίντεο από την ενημέρωση.

Η μεγάλη ελπίδα της ανθρωπότητας για να ηττηθεί ο κορονοϊός είναι το εμβόλιο και οι εξελίξεις σήμερα, Δευτέρα 21.12.2020, είναι ραγδαίες με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 526 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, με τους αριθμούς των νεκρών και των διασωληνωμένων να παραμένουν σε ανησυχητικά επίπεδα.

Για το πώς θα γίνουν όλες οι διαδικασίες με το εμβόλιο στην Ελλάδα ενημερώνουν ζωντανά από το υπουργείο Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Click4more: Το newsit.gr μέσα σε εμβολιαστικό κέντρο – Πως θα γίνεται ο εμβολιασμός

Οι δυο τους, κάθε Δευτέρα στις 18:00 θα κάνουν την συγκεκριμένη ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, κατά της covid-19, που ξεκινάει στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου πήρε ξεκινώντας τον λόγο, αναλύοντας το πώς λειτουργεί η Επιτροπή σχετικά με τον εμβολιασμό που θα γίνει στην χώρα μας και σημειώνοντας πως τα εμβόλια σώζουν ζωές.

“Τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες όπως ο FDA και μετά από πολύ αυστηρή διερεύνηση φτάνουν στην έγκριση. Για να εγκριθούν, πρέπει να πληρούν τρεις αυστηρές προϋποθέσεις. Να μην έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, να αυξάνουν τα προστατευτικά αντισώματα και να αυξάνουν την προστασία του ασθενή όταν εκτεθεί στη νόσο. Το πρώτο εμβόλιο που έρχεται είναι αυτό της Pfizer που έχει παρασκευαστεί με την μέθοδο MRNA”, συνέχισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Αυτοί θα έχουν προτεραιότητα στα εμβόλια

Στην συνέχεια, επικαλέστηκε μια δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά η οποία αναφέρει πως το εμβόλιο αυτό έχει αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 94%.

«Είναι σημαντικό ότι η ΕΕ ανέλαβε μια πρωτοβουλία να συντονίσει την προμήθεια των εμβολίων με βάση την ισοτιμία. Ήταν εξ αρχής γνωστό ότι τα εμβόλια που θα διατείθεντο αρχικά δεν θα κάλυπταν όλες τις ανάγκες του πληθυσμού. Και γι αυτό οι χώρες κλήθηκαν να προτεραιοποιήσουν.

Click4more: Κορονοϊός: Σε αυτές τις περιοχές εντοπίστηκαν τα 526 νέα κρούσματα

Η προτεραιοποίηση βασίζεται στην ηλικία, στο κίνδυνο θανάτου και την έκθεση στον ιό. Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον ιό. Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές, όπως οίκοι ευγηρίας. Μετά θα ακολουθήσουν οι άνω των 85 ετών. Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο αυτές οι διαβαθμίσεις στις συστάσεις για εμβολιασμούς θα προτεραιοποιούνται».

«Το πρόβλημα δεν τελειώνει όταν εμβολιαστούμε. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, κρατάμε αποστάσεις και τηρούμε μέτρα υγιεινής», είπε.

Δείτε όσα είπε η κυρία Θεοδωρίδου

Πόσα εμβόλια περιμένουμε στην Ελλάδα και πότε

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος μίλησε για την επιχείρηση “Ελευθερία” όπως έχει ονομαστεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα ενάντια στον φονικό ιό.

κορονοϊός εμβόλιο Θεμιστοκλέους

Επιπρόσθετα, ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για την μεταφορά και την διατήρηση των εμβολίων στην Ελλάδα, αναλύοντας στην συνέχεια το πώς θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Ο σχεδιασμός και οι ημερομηνίες

«Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους. Η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε πέντε τέτοιους χώρους. Στη διανομή θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές.» επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους γνωστοποιώντας ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συμμετάσχει στη μεταφορά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σημείωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δημιουργήσει πλατφόρμες για την πραγματοποίηση ραντεβού, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει τον τομέα της ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην ποσότητα των εμβολίων που αρχικά θα έρθει στη χώρα μας είπε: Στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.750 εμβολίων της Pfizer. Την επόμενη μέρα, στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στον Ευαγγελισμό, στο Σωτηρία, στο Αττικό, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Click4more: Αττική: Που εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού

Στις 28/12 θα γίνει η διανομή στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως 30 Δεκεμβρίου, θα παραλάβουμε εκτός απροόπτου την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer, 83.850 δόσεων. Στην συνέχεια, έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις από την Pfizer κι άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Έως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από την Pfizer 1.265.550 δόσεις.

Σε αυτές θα προστεθούν τον Ιανουάριο -από την στιγμή που θα εγκριθούν- και οι δόσεις των εμβολίων της Moderna και της Astrazeneca.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού είπε πως αναμένεται η πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση

Φωτογραφίες από: ΕΡΤ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις