Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Έως 25.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι τις 15 Ιουλίου «βλέπει» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Κορονοϊός: Έως 25.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι τις 15 Ιουλίου «βλέπει» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Προβλεπόμενη χαρακτήρισε την εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες μέρες ο Δημοσθέντης Σαρηγιάννης. Και αυτό γιατί χαλάρωσαν τα μέτρα, δεν γίνονται τεστ, πολλοί δεν φορούν μάσκες ούτε όταν πρέπει και υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα λόγω τουρισμού.

Τα μοντέλα, δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΙ, το πρωί της Δευτέρας (27.06.2022), δείχνουν ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου τα κρούσματα κορονοϊού θα φτάσουν τις 20.000 με 25.000 την ημέρα.

Ο Δ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι σε αυτό το σημείο αναμένεται και η κορύφωση του τρέχοντος πανδημικού κύματος στη χώρα μας.

Χαρακτήρισε απολύτως προβλεπόμενη την πορεία της καμπύλης αύξησης της διασποράς το τελευταίο διάστημα, λόγω των παραλλαγών 4 και 5 που ξεπερνούν σε σημαντικό βαθμό την ανοσία, ενώ παράλληλα τα μέτρα έχουν χαλαρώσει και υπάρχουν τουριστικές ροές προς τη χώρα μας.

Συνέστησε χρήση μάσκας και πρότεινε να υπάρξει ένα επίπεδο υποχρεωτικότητας σε χώρους με μεγάλη επαφή με το κοινό.

  

Παγώνη: Να μην αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

«Εξάρσεις και υφέσεις του κορονοϊού θα υπάρξουν, τις περιμέναμε. Αυτό που δεν θέλουμε είναι η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, όπου προς το παρόν υπάρχει μεν αύξηση, αλλά δεν υπάρχει πίεση», τόνισε στην ίδια εκπομπή η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Πρόσθεσε ότι αυτό που μας σώζει αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων, καθώς επίσης η ύπαρξη των αντιικών και των πρωτοκόλλων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Σχετικά με τα εμβόλια, προέτρεψε τους άνω των 60 ετών να κάνουν 4η δόση, επισημαίνοντας ότι – μέχρι στιγμής- μόνο το 17% εξ αυτών, έχουν σπεύσει να την κάνουν.

Για τους 30 – 59 ετών, που δεν έχουν προβλήματα υγείας, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία για να εμβολιαστούν.

Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, 30 – 59 ετών, θα πρέπει όταν έχουν προβλήματα να εμβολιάζονται, αλλά πάντα κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό τους.

  

Διευκρίνισε ότι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχουν νοσήσει είναι σαν να έχουν κάνει την τέταρτη και για αυτούς δεν υπάρχει λόγος να την κάνουν.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις