Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η εβδομάδα των “μαύρων” ρεκόρ – Τρομάζει η αύξηση των κρουσμάτων

Σοκάρουν οι 282 θάνατοι τις τελευταίες επτά ημέρες. Πάνω από 17.000 κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊός σημειώθηκαν το ίδιο διάστημα. Στα όριά τους τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Εκκλήσεις των γιατρών στους πολίτες για τήρηση των μέτρων.

Ο κορονοϊός προελαύνει ανεξέλεγκτος σε ολόκληρη τη χώρα και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη μια εβδομάδα μετά το γενικό lockdown.

Η κυβέρνηση πήρε σκληρότερα μέτρα με την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί σε μια προσπαθεί να αναχαιτιστεί η πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός όμως η εβδομάδα αυτή ήταν ίσως η χειρότερη από την αρχή της πανδημίας.

Click4more: Σχολεία: Οι ειδικοί εισηγήθηκαν – Ο Μητσοτάκης αποφασίζει! Όλο το παρασκήνιο

Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου καταγράφηκαν για πρώτη φορά πάνω από 3.000 ημερήσια κρούσματα και αρνητικό ρεκόρ με 3316 ενώ και την Παρασκευή είχαμε 3038. Συνολικά την τελευταία εβδομάδα ανιχνεύτηκαν 17.450 κρούσματα.

Ίδια και χειρότερη η κατάσταση με τους νεκρούς από επιπλοκές στην υγεία που επιφέρει ο κορονοϊός. Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου είχαμε και ρεκόρ θανάτων καθώς καταγράφηκαν 50. Τις τελευταίες 7 ημέρες έχασαν τη μάχη με τη ζωή 282 συμπολίτες μας.

Cick4more: Lockdown: Όλο και… πλησιάζει η εκδοχή του Μαρτίου!

Το Σύστημα Υγείας δέχεται τρομερή πίεση καθώς στα νοσοκομεία ολοκληρης της χώρας νοσηλεύονται 2.240 άνθρωποι με κορωνοϊό, ενώ οι περισσότεροι από τους μίσους στην Βόρεια Ελλάδα. 337 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι ενώ οι 154 από αυτούς βρίσκονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τα οποία δίνουν μάχη για να υπάρχουν ελευθέρα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Μονόδρομος το lockdown αν συνεχιστεί η κατάσταση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του mega αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα είναι μονόδρομος τα νέα μέτρα για να ανακοπεί η ορμή της πανδημίας. Η καραντίνα ενδέχεται να παραταθεί ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ θα υπάρξει και περαιτέρω περιορισμός στις μετακινήσεις ανάλογος με εκείνον της πρώτης καραντίνας του Μαρτίου.

Οι λοιμωξιολόγοι έχουν προτείνει το σύστημα ακορντεόν στην κυβέρνηση, δηλαδή 3 εβδομάδες καραντίνα και 2 εβδομάδες με ανοιχτά καταστήματα και σχετικά ελεύθερες μετακινήσεις, με στόχο να μείνει ζωντανή η οικονομία της χώρας αλλά και να μην κινδυνεύει το σύστημα υγείας με κατάρρευση.

Η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο τα 200 έως 400 νέα κρούσματα την ημέρα, για να προχωρήσει σε άρση των περιορισμών. Ένας στόχος δύσκολος που απαιτεί την πιστή εφαρμογή των μέτρων από όλους.

“Υγειονομικός πόλεμος” στις εντατικές – Εκκλήσεις των γιατρών για τήρηση των μέτρων

Για την κατάσταση που επικρατεί στο ΑΧΕΠΑ και γενικά στα νοσοκομεία μίλησε ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής λοιμωξιολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Για το ΑΧΕΠΑ τόνισε πως “δεν θα μιλήσω μόνο για το νοσοκομείο θα μιλήσω για ολόκληρη την πόλη. Οι συνθήκες είναι δύσκολες σε όλα τα νοσοκομεία. Έχουμε ένα τεράστιο αριθμό ασθενών. Χθες είχαμε περίπου στους 200 ασθενείς να νοσηλεύονται στις απλές κλίνες και 32 ασθενείς στις ΜΕΘ. Άρα η πόλη πλήττεται βάναυσα και έχουμε μια μεγάλη υγειονομική πίεση.

Αυτές είναι οι συνθήκες. Το αν θα αντέξει το σύστημα είναι στο χέρι όλων μας. Θα αντέξει πιστεύω γιατί θα συνεργαστούμε όλοι μαζί. Θα ξεπεράσουμε τις διαφωνίες μας, τις αντιπαλότητές μας, θα συνεργαστούμε. Όλοι έχουν βάλει πλάτη”.

Click4more: Lockdown: Το 13033 μπορεί να… απαντάει αλλά μην ξεγελαστείτε – Σε ισχύ τα νέα μέτρα

Ο κ. Μεταλλίδης που πέρασε και αυτός κορονοϊό ανέφερε ότι “δεν είναι θέμα προσωπικής εμπειρίας η μη. Άνθρωποι που έχουν σταθεί από την αρχή έχουν αρχίσει και φτάνουν στα όριά τους. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο και συνοχή ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε τα κρούσματα να πέφτουν γιατί όταν θα δούμε τα κρούσματα να πέφτουν εμείς θα έχουμε μπροστά μας δυο εβδομάδες πίεση. Γιατί θα υπάρχει αυτή η χρονοκαθυστέρηση και εμείς θα έχουμε περιστατικά. Ευελπιστούμε την επόμενη εβδομάδα να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα και να έχουμε μείωση περιστατικών”.

Σε ερώτηση για το τι σημαίνει πως ο ιός έχει γίνει επιθετικός ο κ. Μεταλλίδης τόνισε πως “δεν έχει μεταλλαχθεί ο ιός δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας. Υπάρχει μια μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα. Φανταστείτε πως οι άνθρωποι λένε δεν ήρθαν σε επαφή αλλά θα μπουν στο σούπερ μάρκετ, θα μπουν στο ασανσέρ όταν γυρίσουν στο σπίτι. Στο ασανσέρ όταν είσαι μόνος σου αισθάνεσαι την ανάγκη να βγάλεις τη μάσκας αλλά είναι το χειρότερο μέρος να το κάνεις. Γενικά δεν μπορούμε να προφυλαχθούμε εύκολα. Ο μόνος τρόπος είναι να περιοριστούμε στα σπίτια μας, στο ελάχιστο οι μετακινήσεις γιατί πρέπει να αντέξουμε σαν σύστημα υγείας”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις