Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Κοκκίνησαν» Γρεβενά και Τρίκαλα – Πως άλλαξε ο επιδημιολογικός χάρτης

Κορονοϊός: «Κοκκίνησαν» Γρεβενά και Τρίκαλα – Πως άλλαξε ο επιδημιολογικός χάρτης

Δυο περιοχές έγιναν… «κόκκινες», πέντε έγιναν «πορτοκαλί», ενώ το επιδημιολογικό φορτίο βρέθηκε επιβαρυμένο σε Χίο και Ιθάκη. Ο κορονοϊός μοιάζει να «τρέχει» ξανά και οι ειδικοί δεν αποκλείουν νέα μέτρα. «Βράζει» η Βόρεια Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης (19.10.2021), κατά τη συνεδρίαση των επιδημιολόγων, παρατηρήθηκε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές, με τον κορονοϊό να εξαπλώνεται επικίνδυνα σε Γρεβενά και Τρίκαλα, τις δυο περιοχές που «κοκκίνησαν». Πλέον, είναι ελάχιστες οι περιφερειακές ενότητες στη βόρεια Ελλάδα που δεν είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες!

Στα Γρεβενά διαπιστώθηκε αύξηση των κρουσμάτων στους ηλικιωμένους και τα Τρίκαλα, αύξηση των νοσηλειών σε μεγαλύτερες ηλικίες. Και οι δύο περιοχές μπήκαν στο επίπεδο του ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου, 4.

Επίσης, στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 του αυξημένου κινδύνου ανεβαίνουν: το Άγιο Όρος, η Μύκονος, η Αρκαδία, η Λευκάδα και η Λέσβος.

Πράσινες μέχρι σήμερα περιοχές, στις οποίες εμφανίστηκε επιβάρυνση και ανέβηκαν στο κίτρινο επίπεδο είναι: η Χίος και η Ιθάκη, ενώ μείωση του ιικού φορτίου από ολόκληρη τη χώρα, παρατηρήθηκε μόνο στην Κέρκυρα που μετακινήθηκε από το πορτοκαλί στο κίτρινο επίπεδο και τις Σποράδες και την Κεφαλονιά, που «πρασίνισαν».

Ανησυχία και συζήτηση για νέα μέτρα

Η Ολομέλεια των επιστημόνων συνεδριάζει σήμερα (20.10.2021) και δεν αποκλείεται να προτείνει νέα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και απλοποίηση των όσων ήδη ισχύουν, προκειμένου να μπορούν να τα καταλαβαίνουν και άρα να τα ακολουθούν πιο εύκολα οι πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iaropedia.gr, οι επιστήμονες στη χθεσινή τους συνεδρίαση, διαπίστωσαν επιβάρυνση σε όλους τους δείκτες στον κινούμενο μέσο όρο των 7 ημερών.

Τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Κρούσματα: 2.657 (αύξηση κατά 375 κρούσματα),

Θετικότητα: 1,44 (αύξηση κατά 0,22%)

Εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία: 208 (αύξηση κατά 20 ασθενείς)

Διασωληνωμένοι: 354 (αύξηση κατά 19 ασθενείς)

Θάνατοι: 33 (αύξηση κατά 3 θανάτους).

Την ανησυχία κάνει μεγαλύτερη και το γεγονός πως οι εμβολιασμοί μοιάζει να έχουν «βαλτώσει» και μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να αντιστέκεται σθεναρά!

Γι’ αυτό υπάρχουν οι σκέψεις να μπει στον επιδημιολογικό χάρτη άλλο ένα επίπεδο, το μωβ.

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των ειδικών, θα συζητηθεί διεξοδικά το ενδεχόμενο να προτείνουν στην κυβέρνηση, την απλοποίηση των υπαρχόντων μέτρων αλλά και το νέο επιδημιολογικό επίπεδο, όπου θα μπαίνουν περιοχές όπου θα εμφανίζεται ανησυχητική αύξηση των δεικτών της πανδημίας.

Στις «μωβ» περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι καθολική η χρήση μάσκας, η επιπλέον χρήση μέτρων προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων με τη συμμετοχή πολλών ατόμων.

Τα μέτρα που θα συζητηθούν σήμερα και εάν προκριθούν θα ανακοινωθούν στην ενημέρωση της ερχόμενης Πέμπτης.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις