Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Μαύρο» ποδαρικό με τριπλό ρεκόρ και Χριστούγεννα… α λα Πάσχα – Όλα τα σενάρια

lockdown κορονοϊός

Οι πίνακες που… τα λένε όλα για το πιο θλιβερό ξεκίνημα που μας επεφύλασσε ο Δεκέμβρης. Αριθμοί που τρομάζουν με τα Χριστούγεννα να απέχουν πλέον μια «ανάσα». Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για το τι μέλλει γενέσθαι με σχολεία, εστίαση και καταστήματα.

Κι αν το Πάσχα του 2020 κάναμε υπομονή, και… μείναμε σπίτι για την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, ποιος να μας το έλεγε -και ποιος να τον πίστευε τότε- ότι κάτι παρόμοιο θα ζούσαμε και τα επόμενα Χριστούγεννα. Και μάλλον χειρότερο, καθώς ο κορονοϊός “δοκιμάζει” τις αντοχές της χώρας.

Οι αριθμοί είναι πια εφιαλτικοί. Και μπορεί τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα να παρουσίασαν μία κάμψη -αποτέλεσμα βέβαια και του δεύτερου lockdown που μετρά πια εβδομάδες- ωστόσο την 1η Δεκεμβρίου… ανέβηκαν ξανά κατακόρυφα με 2.199 νέες μολύνσεις, ενώ ο κορονοϊός στέρησε την ζωή 111 συμπολιτών μας. Ολογράφως, εκατόν έντεκα. Ένας αριθμός ασύλληπτος.

Click4more: Lockdown: Στο… συρτάρι η «χαλάρωση» όσο ο κορονοϊός «φουντώνει»! Όλα τα σενάρια

Σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο αριθμός των διασωληνωμένων, με 596 συμπολίτες μας να δίνουν την μάχη στις ΜΕΘ, την ώρα που η διασπορά του ιού στην Ελλάδα ήταν ξανά εκτενέστατη.

Ο Δεκέμβριος, λοιπόν, “μπήκε” με τον χειρότερο τρόπο. Την πρώτη Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν μακράν οι χειρότερες επιδόσεις και στους τρεις προαναφερθέντες τομείς, συγκριτικά με την πρώτη μέρα καθενός από τους προηγούμενους μήνες, όπως διαπιστώνει κανείς ρίχνοντας μια ματιά στα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Υπήρχαν μήνες που είχαν καταγραφεί μηδέν θάνατοι, μήνες που τα νέα κρούσματα ήταν μονοψήφια και μήνες που οι διασωληνωμένοι ήταν εννιά και δέκα. Για να φτάσουμε στην πρώτη Δεκεμβρίου του 2020, με αριθμούς που “σφίγγουν” το στομάχι και καθιστούν την όποια χαλάρωση του lockdown να μοιάζει μακρινό όνειρο.

Δείτε αναλυτικά πώς “κινήθηκε” ο κορονοϊός κάθε πρώτη του μήνα από τον Μάιο ως τον Δεκέμβρη στους παρακάτω πίνακες

1η του μήνα Κρούσματα
Μάιος 21
Ιούνιος 2
Ιούλιος 23
Αύγουστος 110
Σεπτέμβριος 207
Οκτώβριος 411
Νοέμβριος 1678
Δεκέμβριος 2199
1η του μήνα Νεκροί
Μάιος 0
Ιούνιος 4
Ιούλιος 0
Αύγουστος 0
Σεπτέμβριος 5
Οκτώβριος 2
Νοέμβριος 9
Δεκέμβριος 111
1η του μήνα Διασωληνωμένοι
Μάιος 36
Ιούνιος 12
Ιούλιος 9
Αύγουστος 10
Σεπτέμβριος 38
Οκτώβριος 89
Νοέμβριος 140
Δεκέμβριος 596

Εξελίξεις με… το βλέμμα στα Χριστούγεννα

Την Παρασκευή, όπως σας έχει ενημερώσει από νωρίς το newsit.gr, είναι πολύ πιθανό να απευθύνει μήνυμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το οποίο θα ανακοινώσει το πώς θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα μέχρι τουλάχιστον και τις γιορτές.

Click4more: Σκηνές πολέμου στο νεκροταφείο της Θέρμης! Ανοίγουν νέους τάφους για τα θύματα κορονοϊού

Φαίνεται σύμφωνα και με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ότι τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν ξανά από το νέο έτος, το 2021. Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου που προφανώς το lockdown πάει έως τότε με πρώτη ελπίδα να ανοίξει το λιανεμπόριο ώστε να κινηθεί η αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα.

Πολύ δύσκολα αναμένεται να ανοίξει η εστίαση. Φαίνεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές διότι φοβούνται ότι η αύξηση  της κινητικότητας μαζί με την εστίαση μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και εξάπλωση του κορονοϊού. Αυτό που δεν θέλει η κυβέρνηση είναι να ανοιγοκλείνουμε μετά την χαλάρωση των μέτρων και γι αυτό τα βήματα θα είναι πολύ προσεχτικά όπως θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Ρεβεγιόν… σπίτι και με λίγους

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Star, το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού αναμενόταν αρχικά την προηγούμενη εβδομάδα αλλά η ρευστή κατάσταση στο μέτωπο του κορονοϊού συνέτεινε στο να μετατεθεί κατά λίγες ημέρες ώστε να υπάρξει πιο ευκρινής εικόνα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όπως προαναφέραμε, περιμένουν τα στοιχεία μέχρι και την Παρασκευή το πρωί, ώστε ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει στη συνέχεια τα οριστικά μέτρα για το πώς θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα.

Μεταξύ άλλων αναμένεται:

  • Να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις σε άλλον Νομό
  • Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς μόνο με την οικογένεια   
  • Στις 14 /12 θα ανοίξουν μόνο λιανεμπόριο (μικρά καταστήματα και όχι εμπορικά κέντρα),  καταστήματα εποχιακών ειδών και κομμωτήρια, αλλά και αυτά  μόνο με ραντεβού! 

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Μερική άρση lockdown;

Το σενάριο, πάντως, να μην ανοίξουν με τον ίδιο τρόπο όλες οι περιοχές της χώρας δεν έχει αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να γίνει ο τρόπος και ο βαθμός άρσης του lockdown με εισήγηση των δημάρχων ή των περιφερειαρχών.

Click4more: Κορονοϊός: Πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία – Τι διχάζει τους επιστήμονες

Ανάλογα, δηλαδή, με τον αριθμό των κρουσμάτων, το επιδημιολογικό φορτίο και τις αντοχές των νοσοκομείων να παίρνουν οι τοπικοί άρχοντες την απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των μικρών καταστημάτων στο δήμο τους ή στο νομό τους, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

Για παράδειγμα, την Δευτέρα, στη γεωγραφική κατανομή η Λακωνία είχε μόλις δύο κρούσματα και η Ημαθία 26. Η Πέλλα είχε 36 και η Σάμος ένα κρούσμα. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι αποφάσεις αυτές δ θα αφορούν το άνοιγμα των σχολείων. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην ανοίξει βιαστικά η Θεσσαλονίκη, η οποία καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Με πληροφορίες από: ΣΚΑΪ / Star.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις