Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός – Νίκος Σύψας: Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν τα ανεμβολίαστα παιδιά

Κορονοϊός – Νίκος Σύψας: Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν τα ανεμβολίαστα παιδιά

Την πρόβλεψη πως μέχρι το καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε… τελειώσει με τον κορονοϊό έκανε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. Προέβλεψε, όμως, επίσης ότι τους επόμενους μήνες όσα παιδιά δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα νοσήσουν με Covid-19.

Μέσα από τη μονάδα Covid του Λαϊκού νοσοκομείου, ο Νίκος Σύψας δεν έκρυψε την ανησυχία του για το τείχος ανοσίας που δεν… ανυψώνεται αλλά, για τη long covid στα παιδιά αλλά και για τους 50αρηδες. Δεδομένου πως οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από 3 χρόνια, εκτίμησε πως θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα και μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα.

«Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά», είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Τόνισε πως μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο ύστερα από 10 χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει κορονοϊό. «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid, δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορονοιό, όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα, όπως πνεύμονες, καρδιά», είπε.

Κάλεσε τους γονείς να συγκρίνουν δύο κινδύνους: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid. Και τότε, μόνο, να πάρουν την απόφαση αν θα κάνουν το εμβόλιο στο παιδί τους ή όχι.

Ο Νίκος Σύψας επανέλαβε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά. «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή, αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα». Σύμφωνα με τον γνωστό λοιμωξιολόγο, είναι τελεσίδικο ότι τα αυξηθούν τα κρούσματα μετά το άνοιγμα των σχολείων. Σε ό,τι αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα μαθήματα, είπε ότι θα επαναξιολογηθούν σε έναν μήνα.  

Οι 50αρηδες και οι ανεμβολίαστοι

Κατά τον Νίκο Σύψα, το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.

Σημείωσε δε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο Λαϊκό νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους. «Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι σε κάποιους ασθενείς βλέπουν μακροχρόνια προβλήματα, δυσεπίλυτα όπως κόπωση και χρόνιες πνευμονοπάθιες.

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας, το οποίο προς στιγμή είναι γύρω στο 60%, ο Νίκος Σύψας είπε πως εκτιμά ότι αυτό δεν θα ξεπεράσει το 65% και πως το δίλημμα είναι «ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε».

Καλοκαίρι χωρίς κορονοϊό

Ο Νίκος Σύψας έκανε και μια εκτίμηση για το πότε, επιτέλους, θα ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό. «Το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί», είπε.

Ωστόσο, εξέφρασε δυο επιφυλάξεις: Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη, το οποίο δεν το πιστεύει και μήπως υπάρξει κάποια εισαγωγή κάποιας μετάλλαξης από άλλες χώρες, όπως από κράτη της Αφρικής, που είναι το “καυτό” σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί. 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις