Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ο φόβος των 1000 κρουσμάτων την ημέρα – Κρίσιμο το επόμενο 15ήμερο

Κορονοϊός: Ο φόβος των 1000 κρουσμάτων την ημέρα – Κρίσιμο το επόμενο 15ήμερο

Ο κορονοϊός «πολιορκεί» όλη τη χώρα και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει στα ύψη. Σε 15 μέρες τα αποτελέσματα των μέτρων που ανακοινώθηκαν.

Μπορεί να είμαστε στα πρώτα 24ωρα εφαρμογής των νέων υγειονομικών μέτρων που εξήγγειλε στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης για τις περιοχές αυξημένης επιτήρησης (επίπεδο 3) και αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4), ωστόσο τις επόμενες 15 ημέρες θα φανούν τα αποτελέσματα τους με τα δεδομένα για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας να μην είναι συγκρατημένα. 

Ο κορονοϊός «πολιορκεί» όλη τη χώρα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει στα ύψη. Η πανδημία δείχνει τα… δόντια της και αν δεν ανακοπεί ο ρυθμός μετάδοσης τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Ήδη είναι σε οριακό σημείο, με κάποιες περιοχές πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να έχουν «φορτώσει» επικίνδυνα από κρούσματα.  

Την Κυριακή (25.10.2020) ανακοινώθηκαν 790 νέα κρούσματα και 10 θάνατοι, ενώ το σοκ του Σαββάτου με το θλιβερό ρεκόρ των 935 μολύνσεων δείχνει ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει. Και αυτό όλοι το απεύχονται. 

Αν και γίνονται τεράστιες προσπάθειες προκειμένου τα κρούσματα μέσα σ’ ένα 24ωρο να μην ξεπεράσουν τα 1000, αυτό φαίνεται να μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα είναι σίγουρο πως μέσα στις επόμενες ημέρες οι αριθμοί θα προκαλέσουν νέο σοκ.

Click4more: Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πάρτι ο κορονοϊός στην Αττική, πάρτι και στα μπαρ – Βροχή τα λουκέτα

Όπως εξηγεί στο newsit.gr η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μόνο αν τα νέα μέτρα εφαρμοστούν στο 100% θα μπορούμε να πούμε πως τουλάχιστον προσωρινά κερδίσαμε το στοίχημα με την ξέφρενη μετάδοση του ιού. «Σε 15 μέρες από σήμερα θα φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων που ξεκίνησαν από το πρωί του Σαββάτου. Δυστυχώς τα κρούσματα δεν θα πέσουν από μια την μέρα στην άλλη κάτω από τα 800. Χρειάζεται χρόνος. Ο κόσμος θέλει να ξέρει την αλήθεια, γι’ αυτό πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα στο 100%, διαφορετικά να μην περιμένουμε τίποτα. Η μάσκα θα σώσει ζωές, εγώ το λέω αυτό εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον. Αυτό είναι ένα μέτρο που θα έπρεπε νωρίτερα να το είχαμε λάβει, ώστε ο κόσμος να το συνηθίζει σιγά σιγά. Την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων,  βγήκα στον δρόμο και είδα να μην την φοράνε μάσκες. Θα δούμε πως θα πάει, διαφορετικά μην περιμένουμε πολλά».

«Έπρεπε να νωρίτερα να εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας» 

Η κυρία Παγώνη εξέφρασε την άποψη ότι το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα έτσι, ώστε να είχαμε αποφύγει την έκρηξη των κρουσμάτων. «Εάν είχε φορεθεί νωρίτερα η μάσκα σήμερα θα είχαμε 170 κρούσματα την ημέρα και όχι 800. Το 800 είναι ένας μεγάλος αριθμός, που σημαίνει πως αν συνεχίσει να ανεβαίνει έτσι, τότε αλίμονο μας. Φοβάμαι πως μέσα στις επόμενες θα δούμε και τα 1000 κρούσματα. Στα νοσοκομεία γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Στην Αττική αυτή την στιγμή έχουν καλυφθεί το 70% με 75% των κρεβατιών στις μονάδες εντατικής θεραπείας covid-19 και στην επαρχία το 40% με 45%».

«Κλειδί» η νεολαία και τα ΜΜΜ

Τέλος δεν παρέλειψε να χτυπήσει το καμπανάκι στους νέους, αλλά και και να εκφράσει την ανησυχία της για την κατάσταση στα ΜΜΜ. «Τα ποσοστά στην νεολαία είναι μεγάλα και πρέπει να τα προσέξουμε. Οι νέοι επιβάλλεται την ώρα αυτή να δείξουν πειθαρχία στα μέτρα και σεβασμό στην όλη κατάσταση. Για μένα το “κλειδί’, αν θέλουμε να πάμε καλύτερα σ’ αυτό το δεύτερο κύμα της επιδημιολογικής μετάδοσης του ιού, βρίσκεται στη νεολαία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, διότι εκεί παρατηρείται ο μεγαλύτερος συγχρωτισμός».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις