Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: “Οι 200 από τους 480 διασωληνωμένους θα πεθάνουν” – Σοκάρει γνωστός εντατικολόγος

κορονοϊός

Υπάρχει τεράστια διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα και πρέπει να ελεγχθεί τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 στη σκιά της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ ότι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 480 ασθενείς με κορονοϊό, σόκαρε με τα λεγόμενά του καθώς εξήγησε πως τουλάχιστον οι 200, ποσοστό περίπου 40% θα χάσουν τη ζωή τους και σε αυτούς θα προστεθούν και όσοι καταλήξουν ενώ νοσηλεύονται σε απλές μονάδες.

«Προφανώς θα αυξηθούν οι νεκροί, όμως αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε σε αυτή τη φάση. Ας μας γίνει το μάθημα πάθημα, ώστε να μην ξαναφτάσουμε εδώ», τόνισε.

Εξήγησε ότι η καραντίνα είναι αποτελεσματική όσο και ο κάθε ένας από εμάς τηρεί τα μέτρα, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε πολίτη.

Ο κ. Βασιλακόπους αναφέρθηκε στην Τσεχία που κάθε μέρα εξαγάγει διασωληνωμένους γιατί δεν έχει άλλες εντατικές και χαρακτήρισε συγκλονιστικές τις εικόνες διαδηλωτών στη χώρα που διαμαρτύρονται εναντίον των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. «Τι θέλουν; Να τους θάβουν κατευθείαν;» διερωτήθηκε ο καθηγητής.

Αναφορικά μετο άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως πρώτες θα πρέπει να ελεγχθεί η τεράστια διασπορά και πως θα πρέπει να ανοίξουν οι δραστηριότητες που δεν λειτουργούν πρόβλημα, με βάση και την εμπειρία που υπάρχει.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το λιανεμπόριο και πρότεινε να λειτουργεί με ραντεβού κατά το πρότυπο των κομμωτηρίων.

Για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, εκτίμησε ότι ακριβώς επειδή η πανδημία είναι σε έξαρση τα αποτελέσματα των μελετών θα έρθουν γρήγορα και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα είναι ασφαλές.

Επίσης κάλεσε τον κόσμο να σταματήσει να φοβάται τα εμβόλιο καθώς κίνδυνος υπάρχει μόνο για την έλλειψή τους.

Αν θέλει κάποιος να δει πως είναι ένας κόσμος χωρίς εμβόλιο, να δει το 2020 που ήταν η χρονιά που δεν είχαμε εμβόλιο για τον κορονοϊό, τόνισε χαρακτηριστικά.


Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις