Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση κυκλοφορίας και το… παράδοξο με το take away

Κορονοϊός: Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση κυκλοφορίας και το… παράδοξο με το take away
Φωτογραφία αρχείου

Δημοσιεύθηκαν σήμερα (24.10.2020) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα νέα μέτρα προστασίας στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός.

Νέες αλλαγές μπήκαν από σήμερα (24.10.2020) στην καθημερινότητα περίπου πέντε εκατομμυρίων πολιτών, λόγω του κορονοϊού, μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές του επιδημιολογιολογικού χάρτη.  

Τα δύο πιο σημαντικά μέτρα είναι η χρήση μάσκας… παντού, δηλαδή σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 – 05.00. Ήδη στην ΕΡΓΑΝΗ είναι διαθέσιμη η φόρμα, την οποία θα συμπληρώνουν οι εργοδότες και θα την δίνουν στους εργαζόμενους που τυγχάνει να δουλεύουν βράδυ και την οποία θα πρέπει να επιδεικνύουν σε πιθανούς ελέγχους.
Ωστόσο, πέρα από τους εργαζόμενους υπάρχουν και άλλοι σοβαροί λόγοι που μπορεί να μετακινηθεί κάποιος μετά τα μεσάνυχτα και αυτοί είναι λόγοι υγείας. Για παράδειγμα θα επιτρέπεται να μετακινηθεί κάποιος για να μεταβεί σε κάποιο νοσοκομείο ή σε κάποιο φαρμακείο.

Ωστόσο, το… παράδοξο είναι ότι με την ισχύουσα απόφαση επιτρέπεται κατά της ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, το take away, δηλαδή η παραλαβή προϊόντων από τα καταστήματα εστίασης. 

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους κατά τη νυχτερινή απαγόρευση

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και θα ισχύσουν από το Σάββατο, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης ισχύουν: οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.

Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων φυσικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, απασχολούμενων, συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο. Επίσης εξαιρούνται οδηγοί που είναι μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή με συγγενείς πρώτου βαθμού. 

Δείτε εδώ το Φ.Ε.Κ. που περιλαμβάνει τα νέα μέτρα προστασίας από την πανδημία, τα οποία ισχύουν από σήμερα το πρωί.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις