Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός: Πόσοι έκαναν σήμερα το εμβόλιο και πόσα περιμένουμε ανά εταιρεία (video)

εμβολιασμός

Σχεδόν 17.000 τα σημερινά… τσιμπήματα κατά του κορονοϊού. Γιατί κάποιοι «κολλάνε» αμέσως μετά το εμβόλιο; Γιατί θυμίζει… μια τρύπα στο νερό αν δεν κάνουμε την δεύτερη δόση; Όλες οι απαντήσεις γύρω από τον εμβολιασμό.

Δευτέρα, 25.01.2021, σήμερα και όπως κάθε Δευτέρα, έγινε ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 νέα κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.

Από αυτά, τα 207 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 32 στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. δείτε εδώ τον χάρτη της διασποράς).

click4more: Αττική: Πού εντοπίζονται τα 207 κρούσματα κορονοϊού

Για το εμβόλιο ενημέρωσαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου, μιλώντας αρχικά για τα δύο στάδια του εμβολιασμού, δηλαδή την πρώτη και την δεύτερη δόση.

Κρίσιμη η δεύτερη δόση του εμβολίου!

«Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων. Δημιουργούνται σιγά – σιγά. Εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση, αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος. Πρέπει να ακολουθηθεί η δεύτερη δόση εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, για να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος το διαβατήριο ανοσίας», είπε επιπρόσθετα.

«Με την χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%» είπε συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας πως αν δεν γίνει η δεύτερη δόση όταν πρέπει, είναι σαν να έχουμε κάνει μια… τρύπα στο νερό.

click4more: Εμβόλιο Moderna: «Αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις από Βρετανία και Νότια Αφρική»

Στην συνέχεια, η ίδια σημείωσε πως «παρά το ότι σε ηλικιωμένα άτομα υπάρχει μια σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού, η ανταπόκριση είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική».

«Οι μεταλλάξεις είναι τα “όπλα” που έχουν οι ιοί απέναντί μας» συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου, καθησυχάζοντας πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν διακυβεύεται από τις μεταλλάξεις αυτές.

Γιατί «κολλάνε» αμέσως μετά το εμβόλιο;

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού εξήγησε γιατί καταγράφονται κρούσματα κορονοϊού αμέσως μετά τον εμβολιασμό:

«Κατά τη διάρκεια της πρώτης δόσης, των ημερών που παράγονται τα αντισώματα, υπάρχει το παράθυρο που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που εμβολιάστηκε. Οι περισσότερες αστοχίες του εμβολίου παρατηρήθηκαν τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση. Το παράθυρο αυτό δικαιολογεί γιατί μεμονωμένα άτομα, ή πολλά άτομα μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση, νόσησαν. Η πρώτη δόση θα τους βοηθήσει να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση. Η δεύτερη δόση θα χορηγηθεί κανονικά μετά την ανάρρωσή τους».

Τόνισε πως υπάρχουν ευχάριστα νέα από το Ισραήλ το οποίο έχει εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού του ήδη: «Μετά την πρώτη δόση εμβολιασμού, παρατηρήθηκε σε ένα 30% του πληθυσμού μια κατά το 25% μείωση των σοβαρών λοιμώξεων. Περιμένουμε και άλλα δεδομένα».

Πόσοι έχουν κάνει το εμβόλιο – Πόσα περιμένουμε και πότε

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, λέγοντας πως σήμερα έγιναν 16.271 εμβολιασμοί και αναμένεται και σήμερα να ξεπεράσουμε τους 17.000 εμβολιασμούς.

Ο ίδιος είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 176.689 εμβολιασμοί συνολικά, ενώ έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως σήμερα παραλάβαμε 100.000 δόσεις εμβολίου από την Pfizer, ενώ ως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από την συγκεκριμένη εταιρεία 1.415.000 δόσεις.

Από την Astrazeneca, θα παραλάβουμε 410.000 έως τέλη Φεβρουαρίου και ακόμα 330.000 δόσεις ως τα τέλη Μαρτίου.

Από την Moderna περιμένουμε 20.000 δόσεις στα τέλη Γενάρη, 115.000 δόσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου κι ακόμα 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου.

εμβόλιο Θεμιστοκλέους

Σχετικά με την εστία υπερμετάδοσης που καταγράφηκε σε γηροκομείο στο Μαρούσι, ο κ. Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε ότι: «Είναι εξαιρετικής σημασίας να τηρούμε τα μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές πως υπήρξε μια χαλάρωση. Είναι απαραίτητο να γίνει η δεύτερη δόση ώστε να δημιουργηθεί πλήρης ανοσία», είπε χαρακτηριστικά.

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση για το εμβόλιο όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Περισσότερα σε λίγο…

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις