Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Τα χιλιάδες κρούσματα έφεραν νέα μέτρα – Το μεγάλο στοίχημα για την αποφυγή του lockdown

κορονοϊός

Τα 1.697 κρούσματα και 21 νεκροί από επιπλοκές που προκαλεί ο κορονοϊός το τελευταίο διήμερο θορύβησαν κυβέρνηση και ειδικούς. Σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και η καθολική χρήση μάσκας. Όλα τα μέτρα που ισχύουν για Αττική και Θεσσαλονίκη που “φλέγονται”.

Ο κορονοϊός θεριεύει σε ολόκληρη τη χώρα και τα νέα έκτακτα μέτρα έμοιαζαν μονόδρομος για την κυβέρνηση στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο φονικός ιός.

Άλλωστε οι δυο τελευταίες ημέρες έδειξαν πως το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο, πως ο κορονοϊός δεν αστειεύεται καθώς είχαμε πάνω από 1.600 κρούσματα και 21 νεκρούς.

Click4more: Μητσοτάκης: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 ως τις 05:00 το πρωί και χρήση μάσκας παντού

Έτσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε στο σημερινό του διάγγελμα να… πατήσει το κουμπί και να αποφασίσει την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί στις περιοχές με επίπεδα 3 (αυξημένης επιτήρησης) και 4 (αυξημένου κινδύνου) καθώς και την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Και με δεδομένο πως σε αυτές τις περιοχές που “καίει” ο κορονοϊός βρίσκεται η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας θα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης και των ειδικών.

Click4more: Κορονοϊός: “Φλέγονται” Αττική, Θεσσαλονίκη και Σέρρες – Πού εντοπίστηκαν τα 882 κρούσματα

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι και απευθύνθηκε ξεχωριστά στους νέους τους οποίους κάλεσε να προσέχουν και να κρατούν αποστάσεις από τους γονείς και τους παππούδες τους καλώντας τους όπως είπε να αναλάβουν δράση.

Με την φράση «σας μιλώ με την ίδια ειλικρίνεια με την οποία μιλώ και στα παιδιά μου», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κατανοεί ότι έχουν κουραστεί και βράζει όπως είπε το αίμα τους αλλά τους ζήτησε να μετατρέψουν την ορμή τους σε ευθύνη και να γίνουν οι ίδιοι παραδείγματα πειθαρχίας στους μεγαλύτερους.

Ποιες είναι οι περιοχές που θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα αρκετές περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο 3 και 4 θα πρέπει να γνωρίζουν πως από το πρωί στις 6 του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 το βράδυ μέχρι και τις 5 το πρωί, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Οι περιοχές που θα πρέπει να εφαρμοστούν τα νέα αυτά μέτρα για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός είναι οι εξής: Πέλλα, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αττική, Αχαία, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Σάμος, Λέσβος, Κέα, Κύθνος, Μύκονος, Θήρα, Ανάφη, Φολέγανδρος, Σίκινος.

Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν για Αττική και Θεσσαλονίκη

Οι δυο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στο επίπεδο 3, δηλαδή στο επίπεδο αυξημένης περιτήρησης, και ισχύουν και άλλα μέτρα εκτός από αυτά που ανακοίνωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι συναθροίσεις παραμένει στα εννιά ο ανώτατος ανώτατος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις, ενώ υπάρχει σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών και διατηρείται το μέτρο της τήρησης της απόστασης του 1,5 μέτρου.

Click4more: Κορονοϊός: Κρίσιμη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – “Εξαιρετικά επιθετική η έξαρση στις Σέρρες”

Στην εστίαση τα καταστήματα θα κλείνουν στις 12 το βράδυ στο τραπέζι θα κάθονται έως 4 άτομα (αντί 6), η πληρότητα μειώνεται στο 50% (από 65%). Μετά τις 12 επιτρέπεται η λειτουργία Take away και delivery αλλά με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Στους χώρους λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και παρουσία έως πενήντα ατόμων το μέγιστο, όλοι καθήμενοι και με μάσκα.

Στα κέντρα διασκέδασης και χώρους δεξιώσεων απαγορεύεται η ζωντανή μουσική, επιτρέπονται τέσσερα άτομα ανά τραπέζι , 30% πληρότητα, μέγιστος αριθμός καθήμενων 150 άτομα για χώρους χωρητικότητας άνω των 300 ατόμων και έως 90 άτομα για χώρους χωρητικότητας έως 300 ατόμων.

Οι χώροι αυτοί θα κλείνουν στο εξής στις 12 τα μεσάνυχτα αντί για τις 00.30 π.μ. Διατηρείται η υποχρέωση για χρήση μάσκας από το προσωπικό καθώς και η απόσταση 1,8μ ανάμεσα στα τραπέζια.

Click4more: Στις «δαγκάνες» του κορονοϊού όλη η Ευρώπη – Σκληρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις μουσικές σκηνές, όπου επιτρέπεται η ζωντανή μουσική, με μόνη διαφορά ότι ο μέγιστος αριθμός καθήμενων προσδιορίζεται στα 100 άτομα για τα μεγάλα μαγαζιά και στα 50 για τα μικρότερα.

Στους κινηματογράφους μειώνεται η πληρότητά τους στο 30%, παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ για τους χειμερινούς κινηματογράφους επιτρέπεται η έκδοση μόνον ηλεκτρονικού εισιτηρίου (αυτό δεν ισχύει για τους θερινούς οι οποίοι ωστόσο κλείνουν στις 31 Οκτωβρίου).

Στους παιδότοπους ο μέγιστος αριθμών παιδιών μειώνεται στα είκοσι 1 παιδί ανά 10 τ.μ. Παραμένει ο περιορισμός για έναν συνοδό ανά παιδί, με χρήση μάσκας και με τήρηση αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα.

Click4more: Κορονοϊός: Που θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 έως τις 05.00 το πρωί

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αναστέλλονται πλήρως τα επισκεπτήρια, και διατηρείται η υποχρέωση τήρησης όλων των υπολοίπων προληπτικών μέτρων προστασίας για το προσωπικό των μονάδων αυτών.

Στις μεταφορές διατηρείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μεταφοράς καθώς και στις στάσεις, όπως και η πληρότητα στο 65%, με εξαίρεση τα πλοία όπου μειώνεται στο 50% . Στα ταξί θα μπαίνουν στο εξής έως δύο επιβάτες, ενώ στα ιδιωτικά ΙΧ θα επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα.

Click4more: Μόσιαλος: Πώς θα πρέπει να ανακοινώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού

Στις λαϊκές αγορές μειώνεται στο 50% η συμμετοχή των πωλητών. Κατά τα άλλα, διατηρείται η απόσταση των τριών μέτρων μεταξύ των πάγκων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους. Ακόμη αναστέλλονται οι εμποροπανηγύρεις και οι υπαίθριες κυριακάτικες αγορές.

Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό, αυξάνεται όμως η τηλεργασία στο 40%, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη /αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα μέτρα για όλα τα επίπεδα στον χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη covid-19

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις