Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός: Το ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική και η εκτίναξη των διασωληνωμένων φέρνουν πιο κοντά το lockdown

lockdown

«Ασφυκτιά» η Αττική με ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και τον εφιάλτη του lockdown να είναι ίσως πιο ορατός από ποτέ. Οι δύσκολες μέρες που έρχονται, η ξεκάθαρη στάση των ειδικών και όλες οι πληροφορίες για τα μέτρα που εξετάζονται.

Ο κορονοϊός… σαρώνει την Αττική, όπου σήμερα (17.09.2020) σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ με 212 νέα κρούσματα από τα 359 που καταγράφηκαν συνολικά στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα, η “εκτίναξη” του αριθμού των διασωληνωμένων μέσα στον Σεπτέμβριο προκαλεί έντονη ανησυχία, τόσο στην ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όσο και στην κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί ήταν 38 και σήμερα έχουν φτάσει τους 69. Αναλυτικά τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου έχουν ως εξής:

1η Σεπτεμβρίου 38
10 Σεπτεμβρίου 49
11 Σεπτεμβρίου 52
12 Σεπτεμβρίου 53
13 Σεπτεμβρίου 54
14 Σεπτεμβρίου 59
15 Σεπτεμβρίου 67
17 Σεπτεμβρίου 69

Αρκουμανέας… χτυπά καμπανάκι

“Είμαστε μπροστά σε μερικές δύσκολες εβδομάδες. Υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική”, είπε εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, για να συνεχίσει: “Να δώσουμε λίγο χρόνο να δούμε αν θα αποδώσουν τα μέτρα γιατί σε άλλες περιοχές απέδωσαν. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δούμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε. 

Μας ανησυχεί η εικόνα στην Αττική, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες το 60-65% των κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Πρέπει όσο γίνεται να περιορίσουμε τις επαφές μας στην κοινωνική μας ζωή. Ο περιορισμός στις μετακινήσεις είναι μία από τις επιλογές μας, αλλά δεν είναι στα άμεσα σχέδια μας.

Δείτε όλα όσα είπε

Όλα ανοιχτά στην Αττική!

Η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, δε θα περιμένει 15 ημέρες για να πάρει τις αποφάσεις της για ενδεχόμενα νεα μέτρα.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο Live News ότι «τα πράγματα στην Αττική χειροτερεύουν και γι’ αυτό θα χρειαστούν μέτρα». Ένα νέο lockdown είνα πλέον στο τραπέζι και οι πολίτες εμφανίζονται δεκτικοί ακόμη και σ αυτό το ενδεχόμενο από τον φόβο τους για την περεταίρω εξάπλωση του ιού.

Με την Αττική να βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εξετάζουν το ενδεχόμενο για ένα 2ο λοκνταουν σε περίπτωση που η εικόνα δε βελτιωθεί.

Στο τραπέζι νέο lockdown

Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν ακόμα και την καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους και την αναστολή όλων των κοινωνικών εκδηλώσεων και συναθροίσεων…

Εξετάζεται το κλείσιμο των καταστημάτων στις 22:00

Σε περίπτωση που εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα στην Αττική, ο κλάδος της εστίασης θα δεχθεί ενα ακόμα πλήγμα αυτό του ωραρίου…αφού μπαρ και καφετέριες θα κατεβάζουν ρολά στις 10 το βράδυ…

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για ένα νέο λοκνταουν στην Αττική με το πλαν Β να επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μεχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις πλατέιες όπου συναθροίζονται οι νέοι.

Click4more: Κορονοϊός: Συναγερμός σε εταιρεία στο Κορωπί – Κρούσματα σε εργαζόμενους

Θα γίνει ό,τι χρειάζεται διαμηνύουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Οι χθεσινοβραδινες εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του MEGA λίγο μετα τα μεσάνυχτα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Συνωστισμός χωρίς μάσκες…

Μπορεί οι ειδικοί να κανουν εδώ και μερες συστάσεις για αποστάσεις και μάσκες η ώρα είναι 1 βρισκόμαστε στην πλατεία χαλανδρίου και ο συνωστισμός καλα κρατεί.

Πιο κοντά τα νέα μέτρα

Μετά το σοκαριστικό νούμερο της Αττικής έρχεται πιο κοντά μας το lockdown και σίγουρα έρχονται νωρίτερα οι αποφάσεις. Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του MEGA Γιάννη Χρηστάκο, ο πρωθυπουργός είχε όλες τις επιλογές στο τραπέζι και αποφάσισε προ ημερών να εφαρμόσει την ήπια εκδοχή.

Ωστόσο, αν συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο δεν αποκλείεται να δούμε νέα μέτρα κι εντός της εβδομάδας. Το πρώτο εξ’ αυτών θα είναι η απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού.

Παράλληλα θα επανέλθει το SMS που ίσως αφορά κυρίως του ηλικιωμένους. Το τρίτο αφορά το ολικό lockdown από τη 01:00 μέχρι τα ξημερώματα και η περαιτέρω μείωση του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης.

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ

Ξεκάθαρος ο Σύψας

«Έχω ακούσει ότι δεν θα γίνει ποτέ lockdown. Η απάντηση είναι ότι αν χρειαστεί, θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας το πρωί της Πέμπτης (17.09.2020) μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1. Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της ανησυχίας.

Με την Αττική να χτυπάει για άλλη μια φορά «κόκκινο» και να είναι… πρωτεύουσα των κρουσμάτων, ο Νίκος Σύψας ξεκαθάρισε ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα έχουμε lockdown, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Το κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες 10 μέρες. Τότε θα κριθεί αν θα επιστρέψουν στη ζωή μας τα sms και ο περιορισμός κυκλοφορίας. «Θα δώσουμε στα μέτρα μια εβδομάδα, 10 μέρες ή δυο εβδομάδες το πολύ για να αποδώσουν. Αν δεν αποδώσουν, το επόμενο βήμα ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών», είπε ο Νίκος Σύψας, σημειώνοντας πως το νέο lockdown θα είναι διάρκειας τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

Δείτε όσα είπε

Με πληροφορίες από: Mega, Ant1.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις