Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός – Βατόπουλος: Δεν αποκλείω τρίτο lockdown – Πιθανό να επικρατήσει η μετάλλαξη

Κορονοϊός – Βατόπουλος: Δεν αποκλείω τρίτο lockdown – Πιθανό να επικρατήσει η μετάλλαξη

Η μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει φτάσει και στην Ελλάδα αλλάζει τα δεδομένα. Οι επιστήμονες είναι σε «συναγερμό» και το τρίτο lockdown δεν αποκλείεται.

Τα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού που έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα αλλά και οι εικόνες συνωστισμού από τη στιγμή που άνοιξαν τα μαγαζιά είναι τα πιο «καυτά» θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τις συζητήσεις σε ό,τι αφορά στην εξάπλωση του κορονοϊού. Μπορούν να φέρουν ένα νέο lockdown, με την προϋπόθεση φυσικά πως θα… τελειώσει αυτό που ισχύει ήδη.

Click4more Απαγόρευση συναθροίσεων έως την 1η Φεβρουαρίου

Το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown δεν απέκλεισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (26.01.2021) στην τηλεόραση το ΣΚΑΙ. Διευκρίνισε πάντως ότι ένα τρίτο lockdown «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο».

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος επανέλαβε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις. Τόνισε πως απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται».

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων την προσεχή Δευτέρα (01.02.2021), ο καθηγητής είπε ότι ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, χωρίς όμως να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και γι’ αυτό, πρόσθεσε, είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Click4more Μετά την κολχικίνη άλλα 4 με 5 φάρμακα στην μάχη κατά του κορονοϊού

Για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, είπε ότι δεν θυμάται να συζητήθηκε στην επιτροπή, αλλά σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας.

Σαρηγιάννης: Θυμίζει… Οκτώβριο

Από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη και κυρίως για τον δείκτη μεταδοτικότητας που, όπως είπε, είναι περίπου στο 2,1%.

«Ο αριθμός κρουσμάτων  είναι λίγο αυξημένος, όμως δεν έχουμε υπερβολική αύξηση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα μεταλλαγμένα στελέχη», είπε ο καθηγητής και εκτίμησε ότι η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου. Κι εκείνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στο άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων και ενώ είπε πως θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν, τόνισε πως πρέπει η επιτροπή να ξαναδεί το θέμα, καθώς είναι σημαντικό να γίνονται τεστ.

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη βρετανική μετάλλαξη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις ΜΕΘ και να έχουμε πάνω από 500 διασωληνωμένους ξανά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις