Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο επιχειρηματίας Κώστας Ζουγανέλης, μία εμβληματική μορφή που έβαλε τη Μύκονο στον παγκόσμιο χάρτη.
Ήταν 1964 όταν ο επιχειρηματίας άνοιξε τις περίφημες «9 Μούσες» στη Μύκονο, μία ντισκοτέκ που αποτέλεσε το meeting point του διεθνούς jet set αλλά και των εγχώριων celebrities. Εκεί άλλωστε διασκέδασαν από τη Σοφία Λόρεν έως τη Ζακλίν Κένεντι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Κώστας Ζουγανέλης γεννήθηκε το 1940 στον Πειραιά. Η πρώτη φορά που επισκέφθηκε τη Μύκονο ήταν σε ηλικία 18 ετών. Αμέσως μαγεύτηκε με το νησί.
Εκείνη ήταν η ημέρα που θα άλλαζαν τα πάντα για τον ίδιο! Ο Κώστας Ζουγανέλης, ο «μποέμ» της Μυκόνου, όπως ήταν γνωστός, γνώρισε πολλούς διάσημους, όπως τον Πολ Νιούμαν, τον Μορίς Μπεζάρ, αλλά και μεγιστάνες όπως τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Σταύρο Νιάρχο.
Παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε τρία παιδιά, ένα από κάθε γάμο. Η πρωτότοκη κόρη του είναι η Θέμις και ακολούθησαν ο Κωνσταντίνος και η Ελεάνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έστησε μαγαζιά στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια απολάμβανε τα καλοκαίρια στο σπίτι που είχε χτίσει στον Άγιο Σώστη Μυκόνου, όπου μαζεύονταν συχνά τα παιδιά και τα εγγόνια του.
Ο Κώστας Ζουγανέλης νοσηλευόταν από το Πάσχα σε νοσοκομείο με έντονα αναπνευστικά προβλήματα.
Από τον Πειραιά στη Μύκονο
Περιγράφοντας, ο ίδιος, το ξεκίνημά του στο «νησί των ανέμων», σε συνέντευξή του ο Κώστας Ζουγανέλης έλεγε: «Γεννήθηκα στον Πειραιά, και μάλιστα σε μια επιχειρηματική οικογένεια. Ο πατέρας μου ασχολείτο με την κυτιοποία και επιπλέον έφτιαχνε κουτιά τσιγάρων για την Καπνοβιομηχανία Κεράνη. Πρωτοπάω στη Μύκονο το 1958, σε ηλικία 18 ετών, για να συναντήσω τους συγγενείς του παππού μου. Τον Κωνσταντή και τον Γιώργο Ζουγανέλη. Ο ένας ήταν μπακάλης και διατηρούσε το μαγαζάκι του κοντά στην παραλία και ο άλλος ήταν πράκτορας των πλοίων και ασχολείτο με την πολιτική. Στη Μύκονο υπάρχουν πάμπολλοι Ζουγανέληδες. Η αλήθεια είναι ότι όλοι είμαστε λίγο πολύ συγγενείς».
«Όταν πρωτοπάτησα το πόδι μου στη Μύκονο, το νησί ήταν τελείως παρθένο. Υπήρχαν ο μπακάλης, ο φούρναρης και οι ψαράδες. Όλο το σκηνικό ήταν τόσο αυθεντικό που δεν ήθελα να φύγω. Ήρθα για Πάσχα και έμεινα και το καλοκαίρι. Αφού έκανα φαντάρος, το ’64 ανοίγω τις «9 Μούσες».
Ακολούθησαν οι «Μούσες» στην Αθήνα, μετέπειτα στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης και αργότερα ήρθε ένα ακόμη στέκι στη Μύκονο, το «Cavo Μούσες», που λόγω καταστάσεων αναγκάστηκα αργότερα να το πουλήσω. Στα μαγαζιά μου διασκέδαζαν εφοπλιστές, jet setters και αστέρες της εποχής, όπως ο Πoλ Νιούμαν. Πιστεύω ότι αυτό που έκανε γνωστή τη Μύκονο σε όλο τον κόσμο ήταν η Δήλος. Οι πάντες έρχονταν για να βιώσουν αυτό το ασύλληπτο φως και τη μαγεία της Δήλου», θυμόταν.
Ο Πειραιώτης που έβαλε τη Μύκονο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη
Ο Κώστας Ζουγανέλης έβαλε το «νησί των ανέμων» στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, κάνοντάς το πόλο έλξης του διεθνούς jet set, όταν οι διάσημοι που το είχαν υπόψη τους ήταν ελάχιστοι.
Περιγράφοντας, ο ίδιος, την πρώτη του γνωριμία με τη Μύκονο έλεγε ότι ήρθε για Πάσχα και έμεινε και το καλοκαίρι. Αφού ξεμπέρδεψε με τη στρατιωτική του θητεία, το 1964 άνοιξε τις «9 Μούσες». Ακολούθησαν οι «Μούσες» στην Αθήνα, κατόπιν στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης και αργότερα ένα ακόμα στέκι στη Μύκονο, το «Cavo Μούσες».
Στα μαγαζιά του διασκέδαζαν εφοπλιστές, jet setters και χολιγουντιανοί αστέρες της εποχής, όπως ο Πoλ Νιούμαν, ο Μορίς Μπεζάρ, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος, κάνοντας το κυκλαδίτικο νησί ισάξιο με την Ίμπιθα, το Σεν Τροπέ ή το Σεν Μπαρτς της Καραϊβικής. Μεγάλοι οίκοι όπως οι Dior, Louis Vuitton κ.ά. το διαφήμισαν, κάνοντας το πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο.
Παρότι βρισκόταν πολύ συχνά στην Αθήνα, ο Κώστας Ζουγανέλης δήλωνε αμετακίνητα, «μόνιμος κάτοικος Μυκόνου». Το σπίτι του στον Άγιο Σώστη του νησιού, ήταν ο επίγειος παράδεισός του.