Ελλάδα

H κρίση μας πάχυνε – Διαβάστε πώς οι Έλληνες παχαίνουν παρά την κρίση

Σε αύξηση του σωματικού βάρους οδηγεί η οικονομική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες, λόγω της λήψης θερμιδογόνου φθηνής τροφής, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο.

Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ, με τα υψηλότερα ποσοστά παιδική παχυσαρκίας, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως ανέφεραν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, με αφορμή την Εβδομάδα ευαισθητοποίησης κατά της Παχυσαρκίας, 21 έως 26 Οκτωβρίου, για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε μελέτη η επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην υγεία της οικογένειας και το αποτέλεσμα είναι άκρως ανησυχητικό, καθώς παρατηρείται αύξηση της συχνότητας παιδικής παχυσαρκίας σε χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα.

Στη σχέση της παιδικής παχυσαρκίας με την οικογενειακή οικονομική κατάσταση, αναφέρθηκε ο Γεώργιος Βαλσαμάκης, ενδοκρινολόγος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο δείκτης μάζας σώματος αγοριών ηλικίας 7 ετών και ετήσιου προσδιοριζόμενου οικογενειακού εισοδήματος μικρότερου από 12.000 ευρώ ήταν 18,1 kg/m2, ενώ στα συνομήλικά τους, με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ ήταν 17,7 kg/m2.

Αντίστοιχα, στα κορίτσια 7 ετών που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ο ΔΜΣ ήταν 17,83 kg/m2, ενώ στα συνομήλικά τους με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ 16,75 kg/m2.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας στα αγόρια 7 ετών ήταν 25,5% για οικογενειακό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ και 6,7% για μεγαλύτερο ή ίσο με 30.000 ευρώ, τα δε αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια 7 ετών ήταν 26,4% για κάτω των 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και 12,5% για εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των 30.000.

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας, σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 5.682 παιδιά, ηλικίας 7 και 9 ετών, από 150 σχολεία της ελληνικής επικράτειας και από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της β’ Δημοτικού έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό, με τα ποσοστά να αυξάνονται σε 57,2% των αγοριών και 50,0% των κοριτσιών στην δ΄Δημοτικού.

«Το υψηλό ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας οφείλει να ενεργοποιήσει την πολιτεία, τους φορείς υγείας, τους επαγγελματίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και όλους όσοι μπορούν να αναχαιτίσουν τη λαίλαπα της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς η υγεία των αυριανών ενηλίκων θα είναι πολύ επισφαλής, με όλες τις συνέπειες που προδικάζονται», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας, της ΕΙΕΠ Ευθύμιος Καπάνταης.

Δεδομένων των ανησυχητικών διαστάσεων που έχει λάβει η παχυσαρκία στην Ελλάδα, η ΕΙΕΠ διοργανώνει και εφέτος την «Εβδομάδα Παχυσαρκίας» με στόχο να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει το κοινό ότι η παχυσαρκία είναι νόσος και ως νόσος πρέπει να έχει την κατάλληλη επιστημονική αντιμετώπιση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε ακαθάριστα οικόπεδα από την Πυροσβεστική – 3.748 καταγγελίες πολιτών σε 18 ημέρες
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 164 έλεγχοι έπειτα από καταγγελίες πολιτών κατά τους οποίους εντοπίστηκαν 72 περιπτώσεις οικοπέδων που δεν έχουν καθαριστεί και δεν έχουν δηλωθεί
Οικόπεδο με συγκεντρωμένα ξύλα στην Λ. Μαραθώνος 4
Η Meta υπέρ του ελληνικού σχεδίου για «age verification» σε Facebook και Instagram: «Η ασφάλεια των παιδιών μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη»
Η ελληνική πρόταση βασίζεται στην ιδέα του αυτόματου ψηφιακού ελέγχου της ηλικίας - Το non-pape rπαρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο
facebook 1