Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κύθηρα: Και «βατραχάνθρωποι» αναζητούν αγνοούμενους από το ναυάγιο – «Έξι άνθρωποι πνίγηκαν μπροστά μου»

Κύθηρα: Και «βατραχάνθρωποι» αναζητούν αγνοούμενους από το ναυάγιο – «Έξι άνθρωποι πνίγηκαν μπροστά μου»

Αδιάκοπα από τα ξημερώματα συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Κυθήρων, όπου σημειώθηκε το ένα από τα δυο τραγικά ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες. Έχουν διασωθεί 80 άνθρωποι αλλά μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον έξι!

Το ναυάγιο στα Κύθηρα σημειώθηκε μετά την ιστιοφόρου σκάφους σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή στο Διακόφτι. Στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 95 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, 62 διασωθέντες είναι ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες), διασώθηκαν επίσης 18 παιδιά (17 αγόρια και 1 κορίτσι). 

69 από τους διασωθέντες έχουν βρει καταφύγιο σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο και 11 νοσηλεύονται. 

Δεν είναι, ακόμη, γνωστός ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στα Κύθηρα, αλλά μαρτυρίες αναφέρουν ότι υπάρχουν. Ο Στράτος Χαρχαλάκης, δήμαρχος του νησιού, μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στο OPEN, ανέφερε νωρίτερα: «Είδα μπροστά μου να πνίγονται έξι άτομα. Το σκάφος έσπασε γιατί είχε 8 μποφόρ και βγήκαν όλοι σε έναν κοίλο του βράχου εκεί. Αλλά το κύμα ήταν πάρα πολύ δυνατό και τους κοπάναγε. Ήταν αγκαλιασμένοι για να κρατηθούν στα κύματα».

 

 

Εικόνες που σοκάρουν

Από τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενων, οι οποίες γίνονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ! Στις έρευνες συμμετέχουν και «βατραχάνθρωποι» του Λιμενικού.

Στους 17 οι νεκροί από το ναυάγιο με τους μετανάστες στη Λέσβο – Τις διασωθείσες επισκέφθηκε στο νοσοκομείο η Μίνα Γκάγκα

Στο ιστιοφόρο επέβαιναν συνολικά 95 μετανάστες και κάποιος από τους επιβαίνοντες ειδοποίησε τα μεσάνυχτα ότι το σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ιστιοφόρο συγκρούστηκε στα βράχια και ημιβυθίστηκε.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν οι δυνάμεις του νησιού και οικοδομικός γερανός, με τους μετανάστες που είχαν βγει στην ακτή να τραβιούνται με σχοινί.

Δείτε τις σοκαριστικές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό  

Τιτάνια προσπάθεια

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης περιέγραψε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι αρχές στο νησί για την περίθαλψη των μεταναστών που διασώθηκαν.

Όπως είπε, έχει ήδη μιλήσει με τον περιφερειάρχη Αττικής (σ.σ. εκεί ανήκουν διοικητικά τα Κύθηρα) και θα σταλούν στο νησί κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ επιχειρήσεις του νησιού θα βοηθήσουν με φαγητό και νερό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις