Ελλάδα

Λευκάδα: Αναπάντητα ερωτήματα για τον πνιγμό του Στέφανου – Δεν υπήρχε προειδοποιητική σήμανση για την απαγόρευση κολύμβησης

Αν και το Λιμενικό είχε εκδώσει οδηγία για απαγόρευση κολύμβησης, στην παραλία δεν υπήρχε καμία πινακίδα για να προειδοποιήσει τους λουόμενους να μην μπουν στη θάλασσα

Απέραντο πόνο έχει προκαλέσει ο θάνατος του 30χρονου Στέφανου, ο οποίος πνίγηκε στο Κάθισμα της Λευκάδας την περασμένη Κυριακή (25.05.2025), λίγες ημέρες πριν παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του.

Την Τρίτη, η οικογένεια και οι εκατοντάδες φίλοι του Στέφανου, τού είπαν το τελευταίο «αντίο» στα Τρίκαλα όπου έγινε η κηδεία του. Αν και είναι γνωστό πως ο 30χρονος αποφάσισε να βουτήξει στην παραλία της Λευκάδας ενώ τα κύματα ήταν τεράστια, τα ερωτήματα για τις ευθύνες που μπορεί να φέρει η πολιτεία παραμένουν αναπάντητα.

Το Λιμενικό, την ημέρα της τραγωδίας, είχε δώσει οδηγία για απαγόρευση κολύμβησης στο Κάθισμα (και σε άλλες παραλίες του νησιού) λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. Στην παραλία ωστόσο δεν υπήρχε καμία σήμανση που να προειδοποιούσε τους λουόμενους να μην μπουν στην επικίνδυνη θάλασσα.

Δημοσιογράφος και κάτοικος της Λευκάδας, η Βιβιάννα Βάρδη, μίλησε στην εκπομπή «Πρωινό Σουσού», το πρωί της Τετάρτης, αποκαλύπτοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πνίγηκε ο Στέφανος αλλά και το ποιες διαδικασίες ακολουθούνται στο Κάθισμα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι επικίνδυνες.

Όπως η ίδια είπε, την ημέρα του δυστυχήματος, το Κάθισμα ήταν τόσο φουρτουνιασμένο που ήταν αδύνατον ο Στέφανος να σωθεί ακόμα και αν υπήρχε ναυαγοσώστης στην παραλία.

Υπενθυμίζεται πως οι ναυαγοσώστες αναλαμβάνουν δουλειά στις ελληνικές παραλίες την 1η Ιουνίου.

Σε άλλο σημείο η κάτοικος της Λευκάδας που βρέθηκε στο Κάθισμα μετά τον πνιγμό του Στέφανου, εξήγησε πως η προειδοποιητική σήμανση μπαίνει στις παραλίες της Λευκάδας από τη στιγμή που ξεκινούν οι ναυαγοσώστες την τουριστική σεζόν.

Μέχρι τότε (όπως και στην περίπτωση του Στέφανου που πνίγηκε λίγες ημέρες πριν φύγει ο Μάιος), ο κάθε λουόμενος έχει προσωπική ευθύνη για το αν μπει στη θάλασσα με κύμα.

Σε άλλο σημείο η δημοσιογράφος τόνισε πως ενώ ο Στέφανος πάλευε με τα κύματα, κάποιοι λουόμενοι προσπάθησαν να τον σώσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Αν και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Λευκάδας του πέταξε σχοινί με σωσίβιο, ο 30χρονος και πάλι δεν κατάφερε να πιαστεί.

Στην περίπτωση που στην παραλία υπήρχε ναυαγοσώστης, όπως λέει η ίδια, το πιο πιθανό θα ήταν να μην άφηνε τον Στέφανο να μπει στη θάλασσα και όχι να τον έσωζε από πνιγμό μιας και με τέτοιες καιρικές συνθήκες θεωρείται αδύνατον να ανασυρθεί κάποιος ζωντανός.

Τα κύματα ήταν τόσο άγρια που ακόμα και η ανάσυρση της σορού του Στέφανου διήρκησε αρκετή ώρα.

Η ίδια τονίζει πως η παραλία είναι ασφαλής για κολύμπι όταν δεν έχει αέρα αλλά στην περίπτωση που κάποιος δει κύματα, καλό είναι να μην βουτήξει καθώς στο Κάθισμα παρατηρούνται τα λεγόμενα «ρεύματα έλξης» που όπως λέει ο Θοδωρής Κολυδάς, τα κύματα φαίνεται να σπρώχνουν προς τα έξω τα θύματα αλλά στην ουσία τα τραβούν και πάλι μέσα προς τα ανοιχτά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει κανείς από το νερό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χαλκιδική: «Καταπέλτης» η πρόταση εισαγγελέα για το δυστύχημα στο λούνα παρκ – Δίκη για τέσσερα πρόσωπα με μετατροπή του κατηγορητηρίου
Η εισαγγελική λειτουργός «δείχνει» εδώλιο για τον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ, τη σύζυγό του, τον χειριστή του μοιραίου παιχνιδιού και τον μηχανολόγο μηχανικό που είχε προσκομίσει πιστοποιητικά ελέγχου λειτουργίας
Κλειστό λούνα παρκ
Η Γλυκερία απαντά στους επικριτές της για τη συναυλία στο Ισραήλ: «Είμαι καλλιτέχνιδα που ασχολείται με τη μουσική και όχι με την πολιτική»
«Λυπάμαι που μία μικρή ομάδα ανθρώπων, προσπαθεί να καταστρέψει τη θαυμάσια πολιτιστική σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας», υπογράμμισε ακόμα
Γλυκερία
2