Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Λίμνη Πλαστήρα: Ιδανική Εκδρομή για Σαββατοκύριακο

Λίμνη Πλαστήρα: Ιδανική Εκδρομή για Σαββατοκύριακο

Λίμνη Πλαστήρα. Απέχει από την Αθήνα 336 χλμ. και για να φτάσει κανείς στην αγκαλιά της από την πρωτεύουσα χρειάζεται τρεισήμισι, με τέσσερις. ώρες. Η ιστορία της δημιουργίας της είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

Δημιουργήθηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος γύρω από την αρχή του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα – τα νερά και του οποίου συγκράτησε. Η σύλληψη της ιδέας της κατασκευής της ανήκει στον στρατιωτικό και πολιτικό, Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος μέχρι και το θάνατό του, υποστήριξε με θέρμη την κατασκευή της, αν και δεν πρόφτασε τη δει. 

Μέχρι το 1959 την έκτασή της κάλυπτε το οροπέδιο της Νεβρόπολης, όνομα που πήρε από τον μεγάλο αριθμό νεαρών ελαφιών.

Στα χρόνια της κατοχής από τους Γερμανούς, εδώ βρισκόταν το αεροδρόμιο της Νεράιδας, ένα μυστικό αλλά νευραλγικό αεροδρόμιο, το οποίο σκέφτηκαν να δημιουργήσουν οι Βρετανοί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κατασκεύασαν Έλληνες μηχανικοί. 

Στόχος ο ανεφοδιασμός των συμμαχικών αεροσκαφών στην πορεία τους προς τη Μέση Ανατολή. Όταν οι ναζί αντιλήφθηκαν (αργοπορημένα) την ύπαρξή του έκαψαν τα χωριά Μεσενικόλα, Πεζούλα και βομβάρδισαν το αεροδρόμιο.

Με την κατασκευή της λίμνης, το οροπέδιο της Νεβρόπολης καλύφθηκε με νερά, σχηματίζοντας το μοναδικά όμορφο τοπίο που αντικρίζουμε σήμερα. Στην ουσία, τα νερά της λίμνης τροφοδοτούν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ και υδροδοτούν την πόλη μαζί με 38 κωμοπόλεις και χωριά του νομού αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλίας.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες στο exploringgreece.tv

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις