Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μ. Γκάγκα: “Δεν έχω καμία παρενέργεια μέχρι τώρα” – Την Τρίτη ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό και εκτός Αθηνών

Μ. Γκάγκα: “Δεν έχω καμία παρενέργεια μέχρι τώρα” – Την Τρίτη ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό και εκτός Αθηνών
ΦΩΤΟ REUTERS

Θετικά είναι μέχρι τώρα τα μηνύματα, από εκείνους που εμβολιάστηκαν το Σάββατο, στην “πρεμιέρα” των εμβολιασμών στην Ελλάδα. Αύριο, θα κοπεί το νήμα έναρξης και στις περιοχές εκτός Αθηνών. Ποιο είναι το πλάνο των εμβολιασμών στη χώρα μας.

“Αισθάνομαι πολύ καλά. Την ώρα που έκανα το εμβόλιο αισθάνθηκα ακριβώς όπως το εμβόλιο της γρίπης. Δεν είχε καμία παρενέργεια. Μείναμε για λίγο έξω από εμβολιαστικό κέντρο και όλοι καλά ήμασταν”, λέει η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής “Σωτηρία”, που εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σε ερώτηση για το τι παρενέργειες θα μπορούσαν να εμφανιστούν, η κυρία Γκάγκα απάντησε μιλώντας στο Open: 

“Μπορεί να έχει τα επόμενα 24ωρα αυτά που έχει και ο αντιγριπικός εμβολιασμός, να αισθάνεσαι μυϊκούς πόνους ή να σηκώσω λίγο πυρετό… Άμα τα αισθανθώ θα ειδοποιήσω. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. Δεν έχουμε ιδιαίτερα συμβάντα μέχρι τώρα”.

Click4More:Τσιόδρας: Δεν είναι το τέλος ακόμα, να είμαστε όλοι προσεκτικοί (video)

Για τη διστακτικότητα που εκφράζουν κάποιοι νοσηλευτές για το εμβόλιο, η κυρία Γκάγκα σχολίασε: “Εγώ με αυτούς που συναναστρέφομαι θα κάνουν το εμβόλιο. Αύριο και μεθαύριο θα εμβολιαστούν οι νοσηλεύτριες της κλινικής. Υπάρχει ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα που είναι εντελώς λάθος τη βάση του. Είναι βέβαιο ότι τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια κόσμου και ξαφνικά βρίσκεται τόσος κόσμος που πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας… Εύχομαι σε όλους να εμβολιαστούμε γρήγορα και να έχουμε μια φυσιολογική ζωή”.

 

Την Τρίτη πρεμιέρα των εμβολιασμών εκτός Αθηνών

Αύριο Δευτέρα, φτάνουν τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της πολύπαθης Θεσσαλονίκης. Εμβόλια θα φτάσουν στη Λάρισα αλλά και στην Πάτρα, με τους εμβολιασμούς εκτός Αθηνών, να κάνουν “πρεμιέρα” την Τρίτη.

 

Το πλάνο των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει από το Φεβρουάριο άνω των 70 και ευπαθείς ομάδες. Το εμβόλιο γίνεται σε δύο δόσεις σε διάστημα 3 εβδομάδων και η ανοσία που προκαλεί φτάνει τους 6 μήνες. 

Click4More: Μητσοτάκης: Χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας – Ο εμβολιασμός του πρωθυπουργού (video)

Το εμβόλιο της Pfizer, έχει αποτελεσματικότητα 95% και δεν έχει προκαλέσει μέχρι τώρα σοβαρές παρενέργειες. Είναι αποτελεσματικό  μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο, ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει από το Φεβρουάριο με τα άτομα άνω των 70 ετών και τις ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήρως ηλικίας.

Τα υγιή άτομα από 18 έως 60 ετών, αναμένεται να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται τον Ιούνιο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1: 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις