Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μαρία Τσάλλα: Οι κατάσκοποι της διπλανής πόρτας – Πώς δρουν οι illegals

Μαρία Τσάλλα: Οι κατάσκοποι της διπλανής πόρτας – Πώς δρουν οι illegals

Ένα κατασκοπευτικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη και απασχολεί τις τελευταίες μέρες μας τη χώρα μας, μετά την είδηση ότι μία κατάσκοπος της Ρωσίας με το όνομα «Μαρία Τσάλλα» δρούσε επί χρόνια στην Ελλάδα και μάλιστα κατάφερε να φύγει ανενόχλητη από τη χώρα μας.

Η «Μαρία Τσάλλα» άνηκε, όπως όλα δείχνουν, στους κατασκόπους της Ρωσίας γνωστοί και ως illegals. Τον τρόπο δράσης τους ανέλυσαν στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και ο Κώστας Λαμπρόπουλος, στρατηγικός αναλυτής επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δίκτυα κατασκόπων.

Αρχικά ο κ. Λαμπρόπουλος είπε πως: «Υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας οποίος είναι καταλυτικός όχι μόνο με την επιρροή που μπορεί να ασκήσει, αλλά στο επίπεδο της αντικατασκοπείας και με τη συλλογή πληροφοριών».

Οι Illegals της Ρωσίας

Ο ίδιος τόνισε «υπάρχει όλο αυτό το πλαίσιο που αφορά μια τάση που υπάρχει στον 21ο αιώνα και αυτή ονομάζεται υβριδικό δόγμα πολέμου, υβριδικός πόλεμος ή τέταρτη γενιά πολέμου».

Αναφορικά με το δίκτυο των illegals επισήμανε ό,τι πρόκειται, στην περίπτωση των Ρώσων, «για ένα ολιστικό δόγμα άσκησης επιρροής που περιλαμβάνει αντικατασκοπεία, υπονόμευση κοινωνιών, πολιτικών ηγεσιών της Δύσης. Αυτά τα δόγματα τα έχουν υιοθετήσει και έτερα κράτη, όπως είναι η Κίνα, το Ιράν και τελευταία και η Τουρκία».

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο το καθεστώς Πούτιν, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έχει ένα δίκτυο περίπου 30 ατόμων τα οποία εκπαιδεύονται για 5 με 10 χρόνια και στη συνέχεια διεισδύουν σε δυτικές χώρες.

 

«Δεν είναι επιχειρήσεις λίγων μηνών, αλλά είναι άνθρωποι οι οποίοι ουσιαστικά δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν στρατιωτικά μυστικά, αλλά είναι κεκαλυμμένες επιχειρήσεις για να στρατολογούν ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν ένα δίκτυο που μπορεί να χρησιμεύσει στις ρωσικές πολιτικές» επισήμανε ο στρατηγικός αναλυτής.

Ο ίδιος σχολίασε πως προφανώς δεν εμφανίστηκε τώρα το φαινόμενο και έφερε ως παράδειγμα την Άννα Τσάπμαν, η ρωσίδα κατάσκοπος που διέφυγε από τις ΗΠΑ πριν από μερικά χρόνια. Αναφερόμενος στην Ευρώπη επισήμανε ότι πάνω από 200 δίκτυα κατασκόπων έχουν διαλυθεί τα τελευταία χρόνια.

Άνθρωποι χωρίς ταυτότητα, χωρίς οικογένεια

Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος αναφέρθηκε στο πώς επιλέγονται και πώς εκπαιδεύονται οι σύγχρονοι κατάσκοποι, όπως η Ιρίνα Σμίρεβα τονίζοντας ότι δεν έχουμε να κάνουμε για επιχειρήσεις υψηλής σημασίας: «Πρόκειται για γυναίκες κυρίως, οι οποίες περνούν κάτω από το ραντάρ τελείως». Κάτι που προβληματίζει στις δυτικές αρχές για το ποιους ανθρώπους τελικά προσεγγίζουν.

«Καταλαβαίνουν ότι ένας άνθρωπος από τις υπηρεσίες πληροφοριών ή από τις υπηρεσίες ασφαλείας έχει διαφορετικά φίλτρα αντίληψης επικινδυνότητας σε όλη αυτή τη διαδικασία από τον μέσο άνθρωπο» ενώ σημείωσε παράλληλα ότι πρόκειται για ανθρώπους χωρίς ταυτότητα.

«Εδώ μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι είναι συνήθως χωρίς οικογένειες. Μπαίνουν σε ένα πλαίσιο σημαντικής και μακροχρόνιας εκπαίδευσης, η οποία ακριβώς τους οδηγεί στο να είναι καλοί στο να μην έχουν ταυτότητα, να είναι ειλικρινείς και να μπορούν να αλλάζουν πάρα πολύ εύκολα σε όλο αυτό το πλαίσιο και να μην δημιουργούν επί της ουσίας δέσιμο», σχολίασε.

Ο κ. Καρατράντος αναφέρθηκε και στον Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζοντας ότι εξέλιξε κάποια από τα βασικά εργαλεία του Ψυχρού Πολέμου: «Όλο αυτό το πλαίσιο, μαζί με την πυρηνική απειλή στην όλη διαδικασία, δημιουργεί αυτή τη διάσταση και στο επίκεντρο είναι οι υπηρεσίες της Ρωσίας».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις