Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μετάλλαξη Όμικρον – Βατόπουλος: Θα έχουμε πιο πολλά κρούσματα και νοσηλείες με βαριά νόσηση από κορονοϊό

Μετάλλαξη Όμικρον – Βατόπουλος: Θα έχουμε πιο πολλά κρούσματα και νοσηλείες με βαριά νόσηση από κορονοϊό

Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι μια νέα εξελιγμένη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε πως θα είναι πιο μεταδοτική και θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα και βαριές νοσήσεις.

«Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δυο φορές, με τη μετάλλαξη Άλφα και τη μετάλλαξη Δέλτα. Βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική», είπε ο κ. Βατόπουλος.

«Ακόμα κι η Όμικρον να είναι όπως η Δέλτα από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό» συμπλήρωσε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

«Θα την πιάνει το εμβόλιο»

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε πως θα πιάνουν και την μετάλλαξη Όμικρον, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα.

«Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι κατά πόσο αντιστέκεται στο εμβόλιο. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο. Το κακό σενάριο είναι να έχει μικρή αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να νοσήσει βαριά».

Σαρηγιάννης: Αρχίζει να υποχωρεί το κύμα της πανδημίας 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ,  Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪσημείωσε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος και τώρα έχει αρχίσει η πτώση. «Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης», σημείωσε.

Στο πλαίσο αυτό, ανέφερε ότι πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις