Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Μόρια: Μια μάνα και το παιδί της τα θύματα της φωτιάς

Μόρια: Μια μάνα και το παιδί της τα θύματα της φωτιάς
Φωτογραφία Reuters

Γλίτωσαν από τους δουλεμπόρους και χάθηκαν στη Μόρια.
Μια μάνα και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους μετά τη φωτιά στον καταυλισμό.
Επεισόδια και χρήση χημικών στον καταυλισμό, επίθεση από εξαγριωμένους μετανάστες και στην πυροσβεστική.
Οικογένειες αναγκάστηκαν να φύγουν από το ΚΥΤ για να περάσουν στην ύπαιθρο τη νύχτα με ασφάλεια!

Μια τραγωδία με θύματα μια μητέρα από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες, και το παιδί της. Η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (29.09.2019) στον καταυλισμό επιβεβαίωσε αυτό που όλοι φοβούνταν: πως κάποια στιγμή, το κακό θα γινόταν. Και έγινε με θύματα μια μάνα κι ένα παιδί, ανθρώπους που κατάφεραν να γλιτώσουν από τους δουλεμπόρους για να χαθούν με τέτοιο άγριο τρόπο σε έναν προσφυγικό καταυλισμό.

Η σορός της απανθρακωμένης νεκρής γυναίκας μεταφέρθηκε στις 19:00 το απόγευμα από ιδιώτη στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Το πτώμα ενός απανθρακωμένου παιδιού το έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής πως ξέσπασαν οι δυο φωτιές που έφεραν την τραγωδία στη Μόρια. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η φωτιά στο κοντέινερ, όπου έχασαν τη ζωή τους η γυναίκα και το παιδί, να προκλήθηκε την ώρα που εκείνη μαγείρευε. Είχε προηγηθεί η φωτιά έξω από τον καταυλισμό, που όμως αντιμετωπίστηκε γρήγορα.

Η γυναίκα που απανθρακώθηκε και κατά πληροφορίες είναι Αφγανή, ταυτοποιήθηκε από προσωπικά της αντικείμενα. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη ταυτοποίηση με DNA. Το πτώμα του παιδιού δεν έχει καταστεί δυνατόν να το πάρουν οι αρχές από τον καταυλισμό. Νωρίτερα μάλιστα η αστυνομία έκανε και χρήση χημικών στην προσπάθεια να φτάσει στο σημείο για να πάρει το απανθρακωμένο πτώμα.

Οι εικόνες που σοκάρουν

Οι φωτογραφίες και τα video από τη στιγμή που η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Μόρια, σοκάρουν. Φλόγες πολλών μέτρων κατακαίουν τα κοντέινερ, κόσμος ουρλιάζει, φωνάζει και τρέχει πανικόβλητος.

Φωτογραφία InTime News

Οι εικόνες του πρακτορείου Reuters που δείχνουν έναν άνδρα να προσπαθεί να απομακρύνει μέσα στους καπνούς ένα μικρό παιδί, είναι γροθιά στο στομάχι. Όπως κι εκείνη του ΑΠΕ – ΜΠΕ με μια γυναίκα κι ένα παιδί που προσπαθούν να πάρουν ανάσα ενώ οι καπνοί τους πνίγουν.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όπως και οι εικόνες από το τι άφησε πίσω της η φωτιά…

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Το χρονικό της τραγωδίας στη Μόρια

Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, λίγο πριν από τις 17:00 το απόγευμα, στη Μόρια ξέσπασαν δυο φωτιές. Η μια σε κτήματα με ελιές έξω από τον καταυλισμό, περίπου 400 μέτρα μακριά από τις σκηνές που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια δεύτερη στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφα κοντέινερ μένουν κυρίως Αφρικανοί.

Φωτογραφία InTime News
Φωτογραφία InTime News

Επιθέσεις, επεισόδια και χρήση χημικών

Κι ενώ η φωτιά στα κτήματα με τις ελιές σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του χώρου. Η κατάσβεση της φωτιάς έγινε με πολύ μεγάλη δυσκολία, καθώς υπήρξαν εξαγριωμένοι μετανάστες που επιτέθηκαν με πέτρες στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Χαρακτηριστικό των όσων έγιναν, το γεγονός πως οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως υπήρχαν νεκροί. Εκατοντάδες ήταν εκείνοι που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Ακολούθησε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ – ΜΠΕ, επίθεση στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Περίπου 19.30 το βράδυ κι ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής, άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα.

Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο. Ανάμεσά τους τουλάχιστον μια γυναίκα, που την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε, κυρίως για προληπτικούς λόγους, στο νοσοκομείο και μια έγκυος γυναίκα. Επίσης με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα παιδί που έπαθε επιληπτική κρίση.

Εκατοντάδες με προβλήματα

Πηγές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα οι οποίοι βρίσκονται στη Μόρια και συνδράμουν τους πρόσφυγες έξω από το ΚΥΤ επιβεβαίωσαν στο newsit.gr ότι έχουν περιθάλψει εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι λόγω της κατάστασης αντιμετώπισαν προβλήματα. Στο σημείο παραμένει μονάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα η οποία διαθέτει γιατρούς, διαμεσολαβητές, νοσηλευτές και ψυχολόγο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο newsit.gr ότι αυτό που συνέβη δεν μπορεί να θεωρηθεί ατύχημα. «Όταν στο σημείο βρίσκονται σχεδόν 13.000 άνθρωποι και ζουν σε χώρο που χωράει μονάχα 3.000, καθημερινά η ζωή τους θα βρίσκεται σε κίνδυνο» ανέφεραν. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη Μόρια είναι ήρεμη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ, ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ, ΓΙΑΝΝΑ ΣΟΥΛΑΚΗ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις