Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μόσιαλος: Τον Αύγουστο το εμβόλιο της Οξφόρδης για τον κορονοϊό

κορονοϊός

Εξελίξεις στο θέμα του εμβολίου για τον κορονοϊό προανήγγειλε ο καθηγητής πολιτικής της υγείας LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που αναμένεται το δεύτερο 15θημερο του Αυγούστου.

Όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η γ’ φάση των δοκιμών του εν λόγω εμβολίου σε ηλικιωμένους και σε παιδιά, ενώ εξήγησε πως οι ερευνητές αναμένουν να είναι αποτελεσματικό κατά 70% με 75%, ποσοστό καλύτερο από εκείνο του εμβολίου της γρίπης.

«Το εμβόλιο δεν περιμένουμε να είναι 100% αποτελεσματικό. Αποτελεσματικό 100% είναι της πολιομυελίτιδας με την αναμνηστική του δόση, είναι 93% με 96% το εμβόλιο της ιλαράς, αυτό (του κορονοϊού) περιμένουμε ότι θα είναι περίπου 70 με 75%. Αλλά αν είναι έτσι, θα είναι πολύ καλύτερο από το εμβόλιο της γρίπης», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Ακόμη τόνισε πως είναι ορατό το ενδεχόμενο το εμβόλιο να καλύπτει εκείνον που το έχει κάνει προκειμένου να αποφεύγει σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19 αλλά μπορεί να μην περιορίζει τη διασπορά του ιού.

«Δηλαδή μπορεί να έχουμε το εμβόλιο και να προστατευόμαστε εμείς που το έχουμε κάνει, αλλά να συνεχίζουμε να μεταδίδουμε τη νόσο. Να περιμένουμε όμως το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ας ελπίζουμε ότι θα είναι θετικές (οι ανακοινώσεις) για να ξεκινήσει και η παραγωγή του εμβολίου τους επόμενους μήνες, ανέφερε ο καθηγητής.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις