Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Μπαχαρικά «Ήλιος»: Μαρτυρίες στο Live News για τα κρούσματα κορονοϊού (video)

Ήλιος

Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο Μιχάλης Καραγιάννης, παθολόγος, και ιατρός εργασίας του εργοστασίου «ΗΛΙΟΣ», όπου εντοπίστηκαν 13 κρούσματα κορωνοϊού.

«Για το πρώτο κρούσμα, έγινε το Σάββατο το πρωί μια τηλεφωνική επικοινωνία. Μας γνωστοποιήθηκε Δευτέρα πρωί. Ήμασταν κλειστοί το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα που είχα πάει εκτάκτως μου έδωσαν την πληροφορία ότι υπάρχει κρούσμα στο οποίο είχε γίνει η διάγνωση το Σάββατο, πρώτες πρωινές ώρες», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

«Σπεύσαμε να οργανώσουμε εξετάσεις. Από Τετάρτη πρωί ξεκίνησαν τα τεστ και υπήρξαν μία ή δύο ασθενείς που αναφέρεται ότι είχαν πάει την Τρίτη στον ΕΟΔΥ και έκαναν rapid τεστ», συνέχισε ο ίδιος.

«Εγώ το έμαθα Δευτέρα πρωί, και το ίδιο και η διεύθυνση του εργοστασίου, από ό,τι κατάλαβα. Προσπαθούσαμε να βρούμε που ακριβώς και με ποιον τρόπο θα γίνει δειγματοληψία. Το εργοστάσιο ουσιαστικά λειτούργησε κανονικά τη Δευτέρα και Τρίτη μέχρι το μεσημέρι», κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.

Δείτε το ρεπορτάζ

Η εταιρία ανέστειλε την λειτουργία της, από την Τετάρτη που μας πέρασε. Την δική τους εξήγηση για τον λόγο για τον οποίο εξαπλώθηκε τόσο πολύ και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ο κορωνοϊός στο εργοστάσιο μπαχαρικών «Ήλιος», δίνουν οι εργαζόμενοι σε αυτό. Μιλούν αποκλειστικά στο LIVE NEWS και επιρρίπτουν ευθύνες στην διεύθυνση.

«Έχουν αποκρύψει το θέμα κορωνοϊού που είχε σκάσει και δουλεύαμε κανονικά. -Δηλαδή γνώριζε η εταιρεία; – Προφανώς. Εχθές το μάθαμε που είδαμε τον γιατρό και έπαιρνε τεστ. Ιδιώτη βέβαια. Επιλεκτικά.»

Ο ένας κόλλησε δεκατρείς

Όλα άρχισαν, όπως λένε οι εργαζόμενοι, όταν υπάλληλος της εταιρείας, νόσησε εμφανίζοντας κάποια από τα συμπτώματα του ιού, και έπειτα βρέθηκε θετικός στο τεστ που υποβλήθηκε.

«Μας είπαν να φύγουμε χωρίς καμιά άλλη κουβέντα. Δεν μας δίνουν αναφορά, ενώ γνωρίζουν ότι υπάρχει κρούσμα από πολύ πιο πριν, από ένα άτομο της αποθήκης, το οποίο κόλλησε προφανώς και τα υπόλοιπα άτομα. Δέκα μέρες πριν και είπαν ότι έχει πνευμονία».

Click4more: Σε καραντίνα τα μπαχαρικά «Ήλιος» μετά τα 13 κρούσματα κορονοϊού!

Η εταιρεία έκανε μόνη της τεστ κορωνοϊού στο προσωπικό του τμήματος παραγωγής όπου τότε διαπιστώθηκαν τα υπόλοιπα 12 κρούσματα που είχαν έρθει σε επαφή με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

«Εχθές μας είπανε ότι πρέπει να φύγετε γιατί υπάρχει πρόβλημα. Πήρανε μέσα στο γραφείο, πήρανε ορισμένα άτομα και τους κάνανε το τεστ κορωνοϊού και βρέθηκαν θετικά. Από στόμα σε στόμα ακούσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα κορωνοϊού»

Καταγγέλλουν ελλιπή μέτρα

Η εταιρεία ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ για τα 13 κρούσματα κορωνοϊού ώστε να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι όλο αυτό το διάστημα, κάθε άλλο παρά είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στην εργασία τους.

«Και είστε όλοι μαζί σε ένα χώρο; – Σε ένα χώρο. -Μάσκες φοράτε μέσα; – Φοράμε, όχι πάντα, τις βγάζουμε, ζεσταινόμαστε, δεν μας έχουν επιβάλλει, από μόνοι μας. Αλλά δεν είναι πάντα η μάσκα στο στόμα. Γιατί θα πρέπει να πάρεις και τις ανάσες σου.»

Από την πλευρά του ο γιατρός εργασίας του εργοστασίου παραθέτει τα δικά του δεδομένα.

Πάντως, τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί σημαντικές συρροές κρουσμάτων κορωνοϊού σε βιομηχανίες τροφίμων, με τις πλέον σημαντικές εκείνες στις κονσερβοποιίες σε Γιαννιτσά και Σκύδρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν απουσίες εργαζομένων, αλλά μόλις την περασμένη Τρίτη υπάλληλος της εταιρείας ενημέρωσε ότι έκανε το τεστ και είναι θετική.

Έτσι οι ιθύνοντες έκαναν 20 τεστ σε συνολικά 63 εργαζόμενους για να δουν τι κατάσταση επικρατεί στο εργοστάσιο.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θορυβήθηκαν και απευθύνθηκαν στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ κι υποβλήθηκαν στα rapid test όπου βρέθηκαν τα επιπλέον κρούσματα.

Πηγή: Live News.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις