Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ναυάγιο με μετανάστες στο Αιγαίο: 16 οι νεκρές γυναίκες στη Λέσβο – Νεκροί και στα Κύθηρα

Ναυάγιο με μετανάστες στο Αιγαίο: 16 οι νεκρές γυναίκες στη Λέσβο – Νεκροί και στα Κύθηρα

Δεκαέξι γυναίκες έχασαν τη ζωή τους ανατολικά της Λέσβου, μετά τη βύθιση σκάφους στο οποίο επέβαιναν περίπου 40 πρόσφυγες – μετανάστες. Κάτοικος των Κυθήρων δήλωσε το πρωί της Πέμπτης (06.10.2022) στο OPEN ότι έβλεπαν τους ανθρώπους να πνίγονται, ενώ ο δήμαρχος του νησιού έκανε λόγο για τουλάχιστον 6 νεκρούς. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για την διπλή τραγωδία με τους πρόσφυγες – μετανάστες που σημειώθηκε στο Αιγαίο, και οι 16 νεκρές γυναίκες στη Λέσβο είναι αφρικανικής καταγωγής. Έχουν επίσης διασωθεί από το ναυάγιο εννέα γυναίκες, από τις 40 που επέβαιναν στο σκάφος που βυθίστηκε στην περιοχή «Προβοσκίδα», ανατολικά του νησιού. H βάρκα εκτιμάται ότι αναχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί. 

Στις έρευνες συμμετείχαν δυνάμεις του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Αστυνομίας. Στην επιχείρηση συμμετείχε ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ένα super puma, ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος, που μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα το πρωί της Πέμπτης (06.10.2022) κάποιες από τις γυναίκες που διασώθηκαν εντοπίστηκαν σε σπηλιά. Είπε μάλιστα ότι οι άνδρες του Λιμενικού βουτούσαν με τα ρούχα στη θάλασσα καθώς φοβόντουσαν ότι υπάρχουν και παιδιά. 

Δείτε βίντεο:

Αργότερα το πρωί της Πέμπτης (06.10.2022) ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Κοκκάλας μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1 και όπως είπε στο ναυάγιο δεν υπήρχαν παιδιά. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες, όπως είπε, ότι υπήρχαν πολλοί πρόσφυγες – μετανάστες που αποβιβάστηκαν από την βάρκα και διέφυγαν στην ξηρά. 

15 αγνοούμενοι στο Διακόφτι Κυθήρων

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τετάρτης (05.10.2022) και στα Κύθηρα, μετά την βύθιση σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες – μετανάστες. Το σκάφος με τους περίπου 95 επιβαίνοντες προσέκρουσε και βυθίστηκε σε μια απόκρημνη θαλάσσια περιοχή, στο Διακόφτι.

Βίντεο που μετέδωσε το OPEN δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας, καθώς φαίνεται το ναυάγιο και είναι εμφανές πως υπάρχουν θύματα. 

Δείτε βίντεο:

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο εκπρόσωπος του Λιμενικού σημείωσε ότι έχουν διασωθεί 80 μετανάστες. Είπε επίσης ότι 11 έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ – σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει – οι αγνοούμενοι είναι 15. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Οι εικόνες με τους πρόσφυγες – μετανάστες στα Κύθηρα είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Βίντεο που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα το Λιμενικό δείχνει τους ανθρώπους να έχουν εγκλωβιστεί στα βράχια και να προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην τους τραβήξει η θάλασσα. 

Δείτε βίντεο:

«Τους είδαμε με τα μάτια μας να πνίγονται»

«Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, δεν περιγράφεται», είπε ο Γ. Πρωτοψάλτης, κάτοικος Κυθήρων, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (06.10.2022). «Είναι λίγο έξω από το λιμάνι, αλλά ίσως είναι το δυσκολότερο σημείο που θα μπορούσε να πέσει» σημείωσε επίσης. 

«Είναι ψηλά τα βράχια, είναι ένας μικρός ορμίσκος που οδηγήθηκε εκεί μέσα και δεν θα μπορούσαν να φύγουν από πουθενά, να σωθούν από πουθενά, αν δεν γινόταν όλη αυτή η κινητοποίηση από τους ντόπιους και από τις αρμόδιες υπηρεσίες» εξήγησε ο Γ. Πρωτοψάλτης. 

«Δυστυχώς τους είδαμε με τα μάτια μας να πνίγονται» είπε επίσης ο κάτοικος των Κυθήρων, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούσαν να κρατηθούν γιατί τα κύματα τους χτύπαγαν στα βράχια». 

Δείτε βίντεο:

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Κυθήρων, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN. «Είδα μπροστά μου να πνίγονται έξι άτομα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρχαλάκης. «Το σκάφος έσπασε γιατί είχε 8 μποφόρ και βγήκαν όλοι σε έναν κοίλο του βράχου εκεί. Αλλά το κύμα ήταν πάρα πολύ δυνατό και τους κοπάναγε» πρόσθεσε.

«Ήταν αγκαλιασμένοι για να κρατηθούν στα κύματα» είπε επίσης. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Σημειώνεται επίσης ότι η επιχείρηση διάσωσης των προσφύγων – μεταναστών στα Κύθηρα βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη του Λιμενικού, στελέχη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες. Επίσης στις έρευνες συμμετέχει κλιμάκιο των ειδικών αποστολών του λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις