Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Νέα μέτρα για τις φυλακές

ΦΩΤΟ  EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μόνιμα αλλά και προσωρινά μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης…

παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η χωρητικότητα των φυαλκών είναι για 9.103 κρατούμενους και σήμερα κρατούνται 11.432, χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό οι κρατούμενοι στα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα μεταγωγών.

«Δεν θα υπάρχει προφυλάκιση για όσους προβλέπονται ποινές από πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκισης εκτός εάν έχουν καταδικαστεί κατά το παρελθόν με ποινή κάθειρξης. Επιπλέον, θα λαμβάνεται υπόψη εάν ο κατηγορούμενος έχει και άλλα αρνητικά στοιχεία, όπως είναι υποψία φυγής κ.λπ.».

Σε ό,τι αφορά τους καταδικασθέντες για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, είπε ότι θα αντιμετωπίζονται οι χρήστες όπως οι άλλοι κρατούμενοι εκτός από τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, οι χρήστες και οι μικρέμποροι ναρκωτικών θα αποφυλακίζονται (υφ΄ όρων απόλυση), όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι εφόσον έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση (μέχρι πέντε χρόνια), όταν έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους, όσοι έχουν καταδικαστεί με κάθειρξη, εφόσον έχουν εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής τους. Αντίθετα, οι μεγαλέμποροι που έχουν καταδικαστεί με ισόβια κάθειρξη, θα αντιμετωπίζονται όπως και οι καταδικασθέντες για παράβαση του νόμου περί τρομοκρατίας, δηλαδή θα αποφυλακίζονται μετά την έκτιση των 25 ετών της ποινής τους.

Είπε ακόμα ότι θα επαναφέρει τις ευνοϊκές διατάξεις για την αποφυλάκιση των κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί μέχρι πέντε χρόνια. Και αυτό γιατί ορισμένοι δεν πρόλαβαν «να εκμεταλλευτούν» τις ευνοϊκές αυτές διατάξεις του προκατόχου του υπουργού Δικαιοσύνης.

Τέλος, ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι όσοι κρατούμενοι δεν έχουν χρήματα να εξαγοράσουν προς τρία ευρώ την ημέρα τις ποινές τους, μπορούν να επιλέξουν την κοινωφελή εργασία και να αποφυλακίζονται, εφόσον έχουν συμπληρώσει τα τρία πέμπτα της ποινής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Αναστάτωση στις φυλακές

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε