Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Νεκρό βρέφος στου Ζωγράφου: Το χρονικό ενός διασυρμού

βρέφος Παίδων

Μια “σεξουαλική κακοποίηση” που εξαφανίστηκε από το ιατροδικαστικό πόρισμα κι ένας θάνατος που κανείς δεν ξέρει την αιτία του. Τι λένε οι γονείς του νεκρού βρέφους στο Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Ένα βρέφος νεκρό, ένας θάνατος την αιτία του οποίου δεν ξέρουμε ακόμα κι ένα δεδομένο: το 11 μηνών κοριτσάκι από του Ζωγράφου, δεν είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Η είδηση από μόνη της, φρικιαστική: ένα μωρό 11 μηνών μεταφέρεται νεκρό στο νοσοκομείο Παίδων. Η δήλωση ενός έμπειρου ιατροδικαστή για «σεξουαλική κακοποίηση παρά φύσιν» η οποία είναι «για τα ελληνικά δεδομένα και τη μέχρι τώρα εμπειρία μας είναι πρωτοφανής» κάνει τα πράγματα χειρότερα. Χειρότερα για δυο γονείς που είδαν το παιδί τους να πεθαίνει. Για ένα παιδί που αντιμετώπιζε εκ γενετής σοβαρά προβλήματα υγείας και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το βοηθήσουν.

Click4more Νεκρό βρέφος στου Ζωγράφου: «Δεν θέλω να κάνω μήνυση σε κανέναν» λέει ο πατέρας

Και ξαφνικά, όλα αλλάζουν. Οι αστυνομικοί κρατούσαν αποστάσεις από τις δηλώσεις των ιατροδικαστών. Και ο ίδιος ο ιατροδικαστής που έκανε την παραπάνω δήλωση, επιχείρησε το πρωί της Τρίτης να τη «μαζέψει». Μίλησε μόνο για κακοποίηση και όχι για «σεξουαλική κακοποίηση». Και μετά, ήρθε η πλήρης ανατροπή, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, για το θάνατο 11 μηνών βρέφους από την Συρία. Για έναν θάνατο που ακόμη κανείς δεν ξέρει την αιτία του. Αυτό θα το δείξουν οι ιστολογικές και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις.

Η ιατροδικαστική έκθεση, όπως έχει γράψει από νωρίς το newsit.gr, δεν αναφέρει πουθενά την έκφραση σεξουαλική κακοποίηση. Πρόκειται για την έκφραση που χρησιμοποίησε στις αρχικές του δηλώσεις στους δημοσιογράφους, έξω από το Νεκροτομείο Αθηνών, ο ιατροδικαστής κ. Μπουζιάνης, όταν πια είχε ολοκληρώσει την νεκροτομή στο άτυχο βρέφος.

Ωστόσο σήμερα νωρίς το πρωί που έφτασε η ιατροδικαστική έκθεση στα γραφεία του Τμήματος Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής δεν έγραφε πουθενά την έκφραση, “σεξουαλική κακοποίηση παρά φύσιν”, παρά μόνο: «… διαπιστώθηκαν στικτικές εκδορές του πρωκτού και είσοδος αμβλέος οργάνου. Δεν διαπιστώθηκαν σωματικές κακώσεις».

Δραματικές ώρες

Οι αρχικές δηλώσεις του ιατροδικαστή, το πρωί τις Δευτέρας, για σεξουαλική κακοποίηση του βρέφους, από την πρώτη στιγμή είχαν προκαλέσει εντύπωση στους έμπειρους αστυνομικούς του Τμήματος Ανηλίκων, καθώς από την εξέταση που είχαν κάνει στους γονείς του βρέφους, είχαν αποκομίσει την εντύπωση πως ουδεμία κακοποίηση είχαν προκαλέσει στο παιδί τους.

Μάλιστα, όταν τους είπαν το βράδυ της Κυριακής, πως μπορούν να αποχωρήσουν και να πάνε στο σπίτι τους και να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην διάθεσή τους, οι δυο γονείς αρνήθηκαν και προτίμησαν να παραμείνουν στην ΓΑΔΑ μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Επίσης αυτό το δεδομένο προκάλεσε θετική εντύπωση στους αστυνομικούς, καθώς έδειχνε αν μη τι άλλο, την αγωνία των γονιών ώστε να μάθουν τι έγινε με το παιδί τους.

Παράλληλα και σύμφωνα με τις πληροφορίες, από το απόγευμα τις Κυριακής που έγινε γνωστή η είδηση με δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο έκανε λόγο για ίχνη σεξουαλικής κακοποίησης, οι αστυνομικοί μίλησαν με τον θεράποντα ιατρό του παιδιού, οποίος επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της μητέρας του βρέφους για ειδική συσκευή με την οποία χορηγούσε στο μωρό υπόθετα, όταν είχε σπασμούς. Οι πληροφορία αυτή μεταδόθηκε και από τα δημοσιογραφικά Μέσα.

Την Δευτέρα και ενώ αστυνομικοί και δημοσιογράφοι είναι πλέον πεπεισμένοι πως δεν υπάρχει σεξουαλική κακοποίηση, έρχονται οι δηλώσεις του κ. Μπουζιάνη οποίος μιλά ευθαρσώς για σεξουαλική κακοποίηση.

Όλο αυτό το διάστημα οι γονείς δεν κρατούνται στην ΓΑΔΑ αλλά παραμένουν οικειοθελώς μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Για τις δηλώσεις του ιατροδικαστή ενημερώνεται ο Εισαγγελέας οποίος ζητά επιπλέον διευκρινίσεις με αποτέλεσμα το πρωί της Τρίτης να φτάσει στα γραφεία τις Ασφάλειας η ιατροδικαστική έκθεση, όπου δεν υπάρχει η έκφραση “σεξουαλική κακοποίηση”.

«Μια συγγνώμη είναι αρκετή»

Όταν το μεσημέρι της Τρίτης ο πατέρας του παιδιού έφυγε πια από τη ΓΑΔΑ, αφού τα πράγματα είχαν ξεκαθαρίσει, το μόνο που είπε ήταν μια «μια συγγνώμη θα ήταν αρκετή». Και μίλησε για κάποιους που «βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα».

Η μητέρα του παιδιού από την πρώτη στιγμή είχε καταθέσει πως εξαιτίας του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε το βρέφος, έπρεπε να του κάνει κλύσματα στο πλαίσιο της φαρμακευτικής αγωγής. Στην κατάθεσή του και ο θεράπων γιατρός του παιδιού είχε πει πως το βρέφος έπασχε από μικροκεφαλία και του χορηγείτο κάποιο σκεύασμα με υποκλυσμό. Λόγω της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων το τελευταίο διάστημα υπήρχε και αυξημένη χορήγηση του σκευάσματος, με ειδική συσκευή.

Σε ερώτηση που του έκαναν οι αστυνομικοί, ο γιατρός ανέφερε ότι είναι πιθανό, εφόσον η χορήγηση του σκευάσματος είναι συχνή και δεν γίνεται με σωστό τρόπο, (από τους γονείς στην προκειμένη περίπτωση), να προκληθούν κακώσεις.

Οι δυο γονείς, που έχουν άλλο ένα 11μηνο βρέφος (δίδυμο του κοριτσιού που πέθανε) κι ένα αγοράκι, περιμένουν ακόμη ένα παιδί. Μέσα στο θρήνο τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και την οργή που δικαιολογημένα αισθάνονται.

“Οι μελανιές προήλθαν από τα κλύσματα” είπε ο πατέρας του βρέφους μιλώντας στην εκπομπή Live News στο Mega με τον Νίκο Ευαγγελάτο. Πρόσθεσε ότι οι γιατροί τους είχαν δώσει οδηγίες οι γιατροί να δώσουν τη φαρμακευτική αγωγή στο βρέφος, το οποίο έπασχε από επιληψία. Η μητέρα, από την πλευρά της, είπε πως κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το παιδί περίπου μια εβδομάδα πριν. “Την παραμονή ήταν πολύ άσχημα, την επόμενη το βρήκαμε σχεδόν νεκρό”. 

Και ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, πραγματογνώμονας από την πλευρά της οικογένειας, τόνισε πως από το ιστορικό, δεν προκύπτει σεξουαλική κακοποίηση. Αναφερόμενος στην πρώτη δήλωση του ιατροδικαστή, τόνισε πως είναι “άλλο τα ευρήματα που μπορούν να προσανατολίσουν σε μια πληθώρα αιτιών κι άλλο τα πραγματικά αίτια. Ένας αιφνίδιος θάνατος ενός βρέφους, το οποίο πάσχει από σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, με ανάγκη ειδικής θεραπείας, που πρέπει να την πάρει με συγκεκριμένο τρόπο. Άλλο αυτό. Υπάρχουν νευρολογικές διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του σφιγκτήρα”.  

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις