Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ο κίνδυνος για Ελλάδα και Κύπρο – Τα παιχνίδια με το Μπαρμπαρός και τα πολεμικά της Τουρκίας

Ο κίνδυνος για Ελλάδα και Κύπρο – Τα παιχνίδια με το Μπαρμπαρός και τα πολεμικά της Τουρκίας

– Συνοδευόμενο από τέσσερα πολεμικά πλοία της Τουρκίας το Μπαρμπαρός μπήκε στο οικόπεδο 4
– Ο “Πορθητής” είναι ο μεγάλος κίνδυνος για Ελλάδα και Κύπρο
– Πως θα αντιδράσουν ΗΠΑ, Ισραήλ και Ε.Ε. σε κινήσεις γκριζαρίσματος της περιοχής
– Η ανάλυση του Κωνσταντίνου Φίλη στο Newsit.gr για τις κινήσεις του Ερντογάν

Σε νέο επίπεδο πέρασε η Τουρκία στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός συνοδευόμενο από τέσσερα πολεμικά πλοία στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Ερντογάν επιλέγει να τραβήξει το σχοινί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε μια περίοδο όπου ξεκίνησε η γεώτρηση της ExxonMobil λίγο πιο δυτικά. Οι αναλυτές ωστόσο βλέπουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για Ελλάδα και Κύπρο δεν βρίσκεται σε αυτή την κίνηση.

Με μια ματιά στα “οικόπεδα” της κυπριακής ΑΟΖ εύκολα διακρίνει κανείς ότι η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό σκάφος συνοδευόμενο από τα πολεμικά της πλοία σε “απόσταση ασφαλείας” από το αμερικανικό γεωτρύπανο, αλλά σε ένα σημείο με μεγάλο συμβολισμό. Εκεί όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, σε μια προσπάθεια να “γκριζάρει” την όποια συμφωνία των τριών αυτών χωρών.


Όπως λέει στο Newsit.gr ο Κωνσταντίνος Φίλης, διεθνολόγος, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου “Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν” η Τουρκία αισθάνεται ότι μένει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθεί να εισέλθει από… την πίσω πόρτα.
Ουσιαστικά λέει ο Κωνσταντίνος Φίλης η Τουρκία θέλει να δείξει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε στην περιοχή χωρίς την δική της έγκριση ή χωρίς συνεννόηση με την Άγκυρα.

Ο πραγματικός κίνδυνος για Ελλάδα και Κύπρο

Μια κίνηση σαν και αυτή με το Μπαρμπαρός και τα πολεμικά μέσα σε κυπριακό οικόπεδο και η επιχείρηση γκριζαρίσματος της περιοχής απ’ την Κρήτη και το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο, δεν είναι εκείνη που θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου.
Η αμφισβήτηση γίνεται με γεώτρηση, λέει ο Κωνσταντίνος Φίλης και το… στοίχημα από εδώ και πέρα είναι πως θα αντιδράσουν οι δυνάμεις που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.
Ακούστε στην ανάλυση του Κωνσταντίνου Φίλη στο newsit.gr τι είναι αυτό που θα κρίνει εάν θα υπάρξει αντίδραση στα σχέδια του Ερντογάν ή θα δούμε απ’ τη μια γεώτρηση των Αμερικανών και από την άλλη γεώτρηση της Τουρκίας…

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις