Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ο κορονοϊός αλλάζει και τα Θεοφάνεια – Η εντολή Ιερώνυμου και το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κορονοϊός αλλάζει και τα Θεοφάνεια – Η εντολή Ιερώνυμου και το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.
Φωτογραφία αρχείου

Με ανοικτές εκκλησίες αλλά με αυστηρά μέτρα θα εορταστούν τα Θεοφάνεια. Πως θα διεξαχθούν οι λειτουργίες. Όλα τα περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

Μετά το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, θα γιορταστούν και τα Θεοφάνεια… αλλιώς, λόγω του κορονοϊού, καθώς δεν θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων.

Σημειώνεται ότι με απόφαση της κυβέρνησης οι εκκλησίες πρέπει να είναι κλειστές. Η Ιερά Σύνοδος, όμως, αρνήθηκε να εφαρμόσει το μέτρο και ανακοίνωσε ότι οι ναοί θα ανοίξουν με τους κανόνες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή με 25 πιστούς σε μικρούς ναούς και 50 σε Μητροπολιτικούς.

Ωστόσο, θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Επίσης, οι αρχιερατικοί επίτροποι ενημέρωσαν τους ιερείς των εκκλησιών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ότι την Τετάρτη 06/01/2021 ημέρα των Θεοφανείων θα τελεστεί μόνο μια θεία λειτουργία έτσι ώστε στις 08.30 να έχει ολοκληρωθεί ο αγιασμός. 

Όλα αυτά, με εντολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Έτσι, σύμφωνα με το orthodoxia.info οι αυριανές Ακολουθίες του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων θα τελεστούν από τις 6.00 π.μ. έως 8.30 π.μ.

Τα μέτρα της Αστυνομίας για τα Θεοφάνεια 

Στην ήπια στάση και στις συστάσεις, φαίνεται πως προσανατολίζεται η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην θέση της Ιεραρχίας να ανοίξουν κανονικά οι Ναοί τα Θεοφάνεια.

Ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις, με την τελευταία να πραγματοποιείται το απόγευμα της Τρίτης (05.01.2021), αποφασίστηκε οι αστυνομικές δυνάμεις που θα βρεθούν έξω από μεγάλους ναούς την ημέρα των Θεοφανείων, να περιοριστούν στις συστάσεις και τα ηχητικά μηνύματα από τα μεγάφωνα των περιπολικών, όπου διαπιστώνεται συνωστισμός πιστών.

Click4more: Επιστολή Ιερώνυμου στους Μητροπολίτες με την οποία τους καλεί να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα

Οι αστυνομικοί που θα κληθούν να επιτηρούν τους ναούς έχουν σαφείς εντολές, όταν διαπιστώνουν συνωστισμό πιστών να προειδοποιούν για τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού, και παράλληλα να καλούν τους πιστούς να κρατούν αποστάσεις και βέβαια να φορούν απαραίτητα μάσκα.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού», τονίζουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Σαφείς εντολές για τα πρόστιμα

Σε ακραίες περιπτώσεις, όπου τα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού καταπατούνται και παρατηρείται κοσμοσυρροή, χωρίς μέτρα και αποστάσεις, τότε οι εντολές που έχουν είναι να τηρείται ο νόμος και βέβαια να βεβαιώνονται τα πρόστιμα των 300 ευρώ στους πιστούς για μη τήρηση των μέτρων και το πρόστιμο των 3.000 ευρώ στους ιερείς, που θα προτρέπουν το ποίμνιο τους να μην τηρούν τα μέτρα, με την δικαιολογία πως ο κορονοϊός στις εκκλησίες δεν μεταδίδεται.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι εκκλησίες στην χώρα είναι κάποιες χιλιάδες και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν έξω από όλους του ιερούς ναούς να βρίσκεται και ένας αστυνομικός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επαφίεται στην συνείδηση του ιερέα να διαφυλάξει το ποίμνιο του από την μετάδοση του κορονοϊού, προτρέποντας τους πιστούς να τηρούν τις αποστάσεις και να φορούν απαραίτητα μάσκα.

“Κλειδί” η συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Στα μέτρα που θα εφαρμόσει η Ελληνική Αστυνομία έξω από τις εκκλησίες τα Θεοφάνεια, αποτυπώνεται το καλό κλίμα που υπήρχε στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου το πρωί, όπως μετέδωσε και νωρίτερα το newsit.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού. Δεν υψώθηκαν οι τόνοι και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην υπάρξει αντίδραση από την αστυνομία. Να μην υπάρξουν δηλαδή πρόστιμα σε πιστούς και συλλήψεις ιερέων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος είπε στον πρωθυπουργό ότι τελικά δεν θα μεταβεί σε κάποιο παραλιακό δήμο προκειμένου να αγιάσει τα ύδατα όπως είχε αποφασισθεί.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις