Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία – με δημοσιεύματα στον Τύπο και όχι μόνο – η ανάρτηση που έκανε στα social media η ελληνική Πολεμική Αεροπορία για τα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 και C-27J.
Αιτία ήταν το γεγονός ότι η ανάρτηση από την Πολεμική Αεροπορία συνέπεσε χρονικά με την ημέρα που συνετρίβη το τουρκικό C-130 στη Γεωργία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Την 5η Νοεμβρίου 2025 η Πολεμική Αεροπορία ανέβασε στο X/Twitter ανάρτηση για εκδήλωση στην 112 Πτέρυγα Μάχης σχετικά με την «Κοινωνική Προσφορά της ΠΑ». Η ανάρτηση – την οποία συνόδευε φωτογραφία από το «elephant walk» των μεταγωγικών – ήταν αυτή.
Εκδήλωση με θέμα την «Κοινωνική Προσφορά της ΠΑ» στην 112ΠΜ https://t.co/dTQG9Ozjnz
— Hellenic Air Force (@HAFspokesperson) November 5, 2025
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στις 11 Νοεμβρίου 2025 αναδημοσιεύτηκε η αρχική ανάρτηση, όμως συμπτωματικά συνέπεσε με την συντριβή του τουρκικού αεροσκάφους C-130 στην Γεωργία, που είχε ως αποτέλεσμα 20 Τούρκοι στρατιωτικοί να χάσουν την ζωή τους.
This tweet has damaged Greece’s standing in Turkey more than anything, being shared on the day of Ankara bringing back the fallen soldiers,
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) November 14, 2025
who were on a C-130 which crashed in Georgia, to home.
They later deleted it after Turkish Foreign Ministry protested pic.twitter.com/mh67dQaTDb
Το γεγονός από μόνο του ήταν αρκετό για να προκαλέσει την οργή μερίδας των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, με δημοσιογράφο του CNN Turk να κάνει λόγο για «ανηθικότητα» και του A Haber για «ρεζίλι» και «σκάνδαλο».
Ακόμη και ο πιο «μετριοπαθής» δημοσιογράφος Ρατζίπ Σοϊλού έγραψε πως «αυτό το tweet έχει βλάψει τη θέση της Ελλάδας στην Τουρκία περισσότερο από οτιδήποτε, καθώς κοινοποιήθηκε την ημέρα που η Άγκυρα επαναφέρει τους πεσόντες στρατιώτες, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα C-130 που συνετρίβη στη Γεωργία, στο σπίτι τους».
Υποστήριξε μάλιστα πως υπήρξε αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.
Επίσης η επίμαχη ανάρτηση κατέβηκε από τον λογαριασμό της HAF και στη θέση της αναρτήθηκε η συλλυπητήρια επιστολή που έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
Συλλυπητήρια επιστολή του Έλληνα Α/ΓΕΑ προς τον Τούρκο ομόλογό του pic.twitter.com/yGLopxJXfx
— Hellenic Air Force (@HAFspokesperson) November 13, 2025
Την απόσυρση της επίμαχης ανάρτησης επικρότησε σήμερα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP, Ομέρ Τσελίκ γράφοντας: «Η αφαίρεση αυτού του μηνύματος και η αντικατάστασή του με ένα μήνυμα συλλυπητηρίων για τους μάρτυρές μας ήταν η σωστή προσέγγιση. Σε σεισμούς και καταστροφές τρέχουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και μοιραζόμαστε τον πόνο. Αυτό είναι το σωστό».
Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin C130 kargo uçağı fotoğrafı paylaşarak şehitlerimize dönük insani ve askeri tüm değerlerden yoksun çirkin bir mesaj paylaşmasını lanetliyoruz.
— Ömer Çelik (@omerrcelik) November 14, 2025
Bu mesajın kaldırılıp yerine şehitlerimizle ilgili taziye mesajı konulması doğru bir yaklaşım olmuştur.…
Ο Τσελίκ βέβαια δεν παρέλειψε να ζητήσει «να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα» για εκείνους που έκαναν την ανάρτηση της 11ης Νοεμβρίου «και να επιβληθούν οι κατάλληλες ποινές».