Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Παξοί: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στο Ιόνιο

Παξοί: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στο Ιόνιο

Παξοί, ένας τόπος μαγικός. Είναι μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση, η παραξενιά της φύσης σε αυτό το πανέμορφο νησιωτικό στολίδι δεν έχει τελειωμό!

Όρμοι και κολπίσκοι, νερά που άλλοτε γίνονται οπάλι και άλλοτε παίρνουν σμαραγδένιες αποχρώσεις, μια προκλητική μυθολογία και ένα κοσμοπολίτικο, αλλά όχι του συρμού, περιβάλλον, κάνουν τους Παξούς άμεση ανάγκη! Αν θέλετε να γνωρίσετε ένα εντελώς άλλο Ιόνιο, δεν γίνεται να αφήσετε έξω από την ταξιδιωτική σας περιπλάνηση αυτό το κόσμημα!

Το απόλυτα ερωτικό νησί!

Οι Παξοί έχουν τόσα πολλά μυστικά ακρογιάλια και κρυφές σπηλιές στην θάλασσα, που δεν είναι ορατά από την ακτή, ώστε στην αρχαιότητα θεωρήθηκε ότι είναι το μυστικό καταφύγιο του Ποσειδώνα όταν ήθελε να κάνει ερωτικές ατασθαλίες! Εννοείται πως ο μύθος υποκρύπτει την λατρεία που είχαν και οι αρχαίοι ια αυτό το απρόσμενο νησί, που ναι μεν είναι σε απόσταση αναπνοής από την πανέμορφη Κέρκυρα, αλλά δεν επισκιάζεται από αυτήν, έχοντας μια εντελώς δική του, και μάλιστα πολύ ερωτική, προσωπικότητα! Καταγάλανα νερά, πράσινοι λόφοι που καταλήγουν σε πανέμορφους όρμους και φυσικά σπήλαια δημιουργούν ένα ακατανίκητο τοπίο.

Οι Παξοί ονομάζονται οι Βενιαμίν του Ιονίου, λόγω του κουκλίστικου μεγέθους, ενώ και οι γειτονικοί Αντίπαξοι μαγεύουν και αποτελούν ιδανικό τόπο για αποδράσεις στην αγκαλιά των τυρκουάζ νερών, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού! Οι πολύ μικροί οικισμοί των Παξών ξεπροβάλλουν μέσα από ένα πράσινο και ασημένιο τοπίο – ασημένιο γιατί κυριαρχούν οι ελαιώνες, που κατεβαίνουν μέχρι την θάλασσα, άλλωστε το νησί φημίζεται για το εξαιρετικό του ελαιόλαδο.

Ο Γάιος, το πανέμορφο λιμάνι, είναι η πρωτεύουσα των Παξών, η μικρή θαλάσσια στενωπός του που υποδέχεται τα πλοία αποτελεί ίσως ένα από τα πιο εξωτικά και γραφικά σημεία όλης της Μεσογείου. Ο Γάιος έχει δύο μικρά νησιά να τον στολίζουν, αυτό της Παναγίας με το υπέροχο μοναστήρι, και εκείνο του Αγίου Νικολάου με το επιβλητικό ενετικό κάστρο του 1423.

Το φιορδ που δημιουργείται είναι εξωπραγματικής ομορφιάς, με τον Γάιο και τα δύο νησάκια να αποτελούν μικρογραφία ενός θαλάσσιου παραδείσου! Στον Γάιο θα εντοπίσετε, εκτός από τα πολύ όμορφα ουζερί, και το Μουσείο Ελιάς, οι Παξοί όπως είπαμε φημίζονται για την παραγωγή ελαιολάδου.

Οι μαγικοί Παξοί

Οι Παξοί δεν ακούγονται πολύ, είναι αλήθεια. Την μεγάλη τους σημασία θα την καταλάβει κάποιος όταν έρθει εδώ. Με κατεύθυνση από τον Γάιο προς τα νότια συναντάμε μερικές από τις πιο όμορφες βίλες όλης της Μεσογείου, πετρόκτιστες και με διακριτική απομόνωση. Στα νότια του νησιού φωλιάζει ένα άλλο μικρό στολίδι, η νησίδα Μογγονήσι, όπου έχει την νησιωτική της έπαυλη η κραταιά οικογένεια των Ανιέλι! Καταλαβαίνουμε πως η ομορφιά των Παξών δεν είναι άγνωστη, είναι κρυμμένη…Οι γνώστες μοιράζονται αυτό το ασύλληπτο τοπίο, την δύναμή του και τις εικόνες του.

Κάνοντας τον γύρο των Παξών

Μιας και οι Παξοί είναι ένας παράδεισος – μινιατούρα, είναι εύκολο να κάνει κάποιος όλη την περίμετρο του νησιού, είτε από την στεριά, είτε από την θάλασσα. Φυσικά καλύτερα είναι να τα συνδυάσει και τα δύο, καθώς οι κρυφοί όρμοι των Παξών δεν φαίνονται από την στεριά, και είναι κρίμα να τους χάσετε! Περίπου 5,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γάιου είναι ο Λογγός, ένα αριστούργημα νησιώτικης αρχιτεκτονικής, παράλιο, με νοσταλγικά σπαράγματα μιας παλιάς σαπωνοποιίας να έχει πια εξωραϊστεί από τον χρόνο και να δένει θαυμάσια με το τοπίο.

Η Λάκκα, ένα από τα πιο τουριστικά θέρετρα των Παξών, με ένα απίστευτο σκηνικό, καθώς το κατάφυτο τοπίο καταλήγει σε έναν εντυπωσιακό όρμο. Εδώ υπάρχει έντονη νυχτερινή ζωή, με πολλά μπαράκια, εστιατόρια, ενώ τον τόνο δίνουν οι πολλοί κοσμικοί που καταφθάνουν εδώ με τα γιωτ. Ενώ οι Παξοί έχουν κατά κύριο λόγο βότσαλο στις παραλίες τους, η Λάκκα ξεχωρίζει με την ζαχαρένια άμμο της. Από τον φάρο μπορείτε να θαυμάσετε μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες, που η θέα της από ψηλά αξίζει όσο και η επιτόπου επίσκεψη, η παραλία των Πλανών, ένα φυσικό αριστούργημα, εντελώς μυστικό.

Οπωσδήποτε πρέπει να εντάξει κάποιος και μια επίσκεψη στον αποξεχασμένο οικισμό Γραμματαίικα, στα ορεινά, για να θαυμάσει την δίτρουλη εκκλησιά της Υπαπαντής, με το καμπαναριό του 18ου αιώνα. Φυσικά την παράσταση και τις εντυπώσεις κλέβει η δυτική ακτογραμμή, με τα πάμπολλα σπήλαια και τα ομοναδικό χρώμα των κρυστάλλινων νερών. Αξίζει σίγουρα να κάνετε τον περίπλου του νησιού με ένα καΐκι και να θαυμάσετε τα ορμητήρια και τις μυστικές φωλιές του Ποσειδώνα!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Οι Παξοί βρίσκονται 7 ν.μ. νότια της Κέρκυρας. 12 ν.μ. από την Πάργα και συνδέονται ακτοπλοικώς καθημερινά με Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα και Πάργα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις