Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πανσέληνος Οκτωβρίου 2019: Το δύσκολο φεγγάρι

Πανσέληνος Οκτωβρίου 2019: Το δύσκολο φεγγάρι

Διαβάστε πότε “πέφτει” η πανσέληνος Οκτωβρίου 2019.

Η πανσέληνος Οκτωβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή (13.10. 2019).

Η συγκεκριμένη πανσέληνος θα πραγματοποιηθεί από την 20η μοίρα του ζωδίου του Κριού, πράγμα που -όπως επισημαίνουν οι αστρολόγοι- την καθιστά ένα από τα πιο “δύσκολα” φεγγάρια της χρονιάς και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται και “μαύρη πανσέληνος“.

Οι επόμενες πανσέληνοι για το 2019

 

Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία ολόκληρο το -στραμμένο προς την Γη- ημισφαίριο της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Στη φάση της Πανσελήνου, η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό. Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ’ ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό.
Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις