Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis – Νέος χάρτης της Τουρκίας για έρευνες και στην Κάρπαθο

Oruc Reis

Το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες, αγνοώντας τις συστάσεις μέσω ασυρμάτου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Άκρως προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο διπλωμάτη, Τσαγατάι Ερτζιγιές.

Με περισσότερα από επτά πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού να το περιστοιχίζουν, το Oruc Reis παραμένει εντός του ανατολικού τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 100 ν.μ. νοτίως του Καστελόριζου και ανάμεσα σε τουρκικές και ελληνικές ναυτικές δυνάμεις, το οποίο έχει απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες, αγνοώντας τις συστάσεις μέσω ασυρμάτου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, που ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας “hailing”.

Όπως αναφέρουν επιτελείς του Πενταγώνου, το Oruc Reis παρότι έχει απλώσει καλώδια δεν πραγματοποιεί ωστόσο έρευνες, εξαιτίας του θορύβου που προκαλεί η παρουσία πολλών πολεμικών και συνοδευτικών πλοίων. Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου προτρέποντας το, διά ασυρμάτου, να σταματήσει τη δραστηριότητα του και να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα, σε πρώτη φάση, αντιμετωπίζει τη νέα τουρκική πρόκληση με παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, προχωρώντας στις δέουσες διπλωματικές ενέργειες χωρίς να επιθυμεί τη στρατιωτική κλιμάκωσης που προκαλούν οι μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του onalert.gr, αν το τουρκικό ερευνητικό συνεχίσει τη δραστηριότητα του στην περιοχή θα “ακολουθηθεί άλλη δέσμη μέτρων”. Σημειώνεται επίσης ότι η Τουρκία, χθες και σήμερα,  πραγματοποιεί άσκηση με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, για την οποία είχε εκδώσει ναυτική αναγγελία την περασμένη Πέμπτη.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού εισήλθαν στο “ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας” το απόγευμα της Δευτέρας, 10.08.2020, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Τόνιζαν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10′ το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισήμαναν.

 Ο νέος χάρτης της Τουρκίας

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα φροντίζει με κάθε τρόπο να ανεβάζει ακόμα περισσότερο τους τόνος, θέτοντας εκ νέου θέμα Καστελόριζου και κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις, με τους “μαξιμαλιστικούς της ισχυρισμούς”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Cagatay Erciyes.
Επιπροσθέτως, ο Τούρκος διπλωμάτης έθεσε ευθέως θέμα Καστελόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και δη σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

“Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα”, ανέφερε ο Cagatay Erciyes.

Ο Erciyes ανέφερε στο Twitter ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων) με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από το Ελληνική ηπειρωτική χώρα.

https://twitter.com/CErciyes/status/1292914968132751360?s=20

“Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό”, τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Erciyes πρόσθεσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους άδικους παράλογους ισχυρισμούς της.

“Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Erciyes στην ανάρτησή του στο Twitter κοινοποίησε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και πώς πρέπει να οριοθετηθούν βάσει της αρχής της δικαιοσύνης.

Άμεση η ελληνική αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις – Αυστηρό διάβημα στην Άγκυρα

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας αμέσως μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική navtex, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μετά τη χθεσινή έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Click4more: Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis»

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η Αθήνα θα διενεργήσει διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στον Γενικό Γραμματέα της Βορειατλαντικης Συμμαχίας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν αποδίδει. Ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έγινε γνωστή η αντίδραση του κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του, της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν. Τους ενημέρωσε για την πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες ο υπουργός θα επιδιώξει και άλλες επαφές με άλλους ομολόγους του.

ΗΠΑ και Γερμανία προτείνουν διάλογο

Στην παρούσα φάση, όπως αναφέρουν αναλυτές, κομβικός θεωρείται ο ρόλος της Γερμανίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με Αθήνα και Άγκυρα. Βέβαια, εξίσου σημαντική κρίνεται και η στάση των ΗΠΑ. Τόσο το Βερολίνο όσο και η Ουάσινγκτον επιθυμούν την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο δείχνοντας στις εμπλεκόμενες πλευρές τον δρόμο του διαλόγου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι “περαιτέρω σεισμικές έρευνες αυτό το διάστημα στέλνουν λάθος μήνυμα”.Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. “Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να διεξάγουν τον προγραμματισμένο διάλογο” τόνισε ο εκπρόσωπος.

Στο ίδιο μηκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του State Department. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τα σχέδια για ερευνητικές δραστηριότητες και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχη. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα εκπεφρασμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η διεκδικούν δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο”.

Πηγή: onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις