Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Πλατεία Συντάγματος: Αλλάζει όψη – Τοποθετούνται 28 νέα δέντρα

Πλατεία Συντάγματος: Αλλάζει όψη – Τοποθετούνται 28 νέα δέντρα

Αλλάζει όψη η πλατεία Συντάγματος καθώς σε λίγες ολοκληρώνεται η μεγάλη ανάπλαση στην κάτω πλευρά της πλατείας. 

Το έργο, που παρουσιάστηκε ως μια «αστική εκκρεμότητα, μια υπόσχεση της πόλης», θα δώσει νέα πνοή στην πλατεία Συντάγματος, προσφέροντας μια διαφορετική εικόνα από αυτή των κατεστραμμένων πεζοδρομιών και της αναρχίας που επικρατούσε με τα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων και τα διπλοπαρκαρισμένα ταξί.

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα από τις 15 Ιουνίου και έπειτα οι πολίτες της Αθήνας, αλλά και οι τουρίστες που επισκέπτονται την πρωτεύουσα θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίζουν μια διαφορετική πλατεία Συντάγματος που θα αποτελείται από 28 όμορφα δέντρα και πεζοδρόμιο από μάρμαρο με στόχο τη νοητή ένωση της πλατείας Συντάγματος.

Το εργοτάξιο της πλατείας Συντάγματος αποτελείται από το κομμάτι Μητροπόλεως-Ερμού και το δεύτερο κομμάτι Ερμού-Καραγεώργη Σερβίας.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο Αντιδήμαρχος αστικών υποδομών, κτιριακών υποδομών και σχεδίου πόλης του δήμου Αθηναίων, Βασίλης Αξιώτης, «το εργοτάξιο διακρίνεται σε δύο φάσεις. Είναι η εξωτερική, η μπροστινή ολοκληρωμένη φάση που έχει τελειώσει από τον Δεκέμβριο. Ουσιαστικά είναι η κυκλοφοριακή ρύθμιση. Και το δεύτερο κομμάτι που θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μανδύες, καθώς και μία διαδικασία με μπετά και σιδερώματα οπλισμών. Θα βάλουμε στους λάκκους τα δεντράκια μας. Θα είναι συνολικά 28 δέντρα και έχουν κάποιες βαριές σχάρες έδρασης οι οποίες θα πρέπει να αγκυρώσουν στις ενισχυμένες ζώνες».

Σύμφωνα με τον κ. Αξιώτη «την Κυριακή και την Δευτέρα το βράδυ θα βάλουμε τα δέντρα και αφού αυτά τοποθετηθούν, θα ξεκινήσουμε μαρμαροστρώσεις, που είναι το τελικό φινίρισμα και θα είναι η τελική όψη. Το τελευταίο στάδιο είναι να μπουν οι πέργκολες και τότε το έργο θα παραδοθεί σε χρήση. Στόχος μας είναι όλη η κάτω μεριά της πλατείας Συντάγματος να είναι σε απόλυτη συμμετρία».

Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει την εν λόγω ανάπλαση ως «το γιοφύρι της πλατείας Συντάγματος» με τον αντιδήμαρχο να εξηγεί τον λόγο που το έργο έχει καθυστερήσει να δοθεί προς χρήση.

«Ο αποκλεισμός της πρώτης ζώνης έγινε τον Αύγουστο και την 1η Σεπτεμβρίου 2021 ξεκινήσαμε το έργο. Είχαμε δώσει χρονοδιάγραμμα από 6 έως 8 μήνες. Συνολικά το έργο θα έχει μία καθυστέρηση ενάμιση μήνα. Ο λόγος που υπάρχει αυτή η καθυστέρηση ήταν επειδή βρήκαμε κάποια αρχαία ευρήματα. Επειδή ήταν εξαιρετικής σημασίας δεν ήταν δυνατή η αποδόμηση αλλά έπρεπε να τροποποιήσουμε τα αρχιτεκτονικά, τα στατικά και τα ηλεκτρομηχανολογικά της πλατείας. Σε κάθε περίπτωση, για ένα έργο που άργησε να γίνει 20 χρόνια, ενάμισης μήνας καθυστέρηση δεν είναι κάτι τραγικό, αρκεί να είναι όμορφο και λειτουργικό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις