Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Πολεμική Αεροπορία: Βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμμια του Φάντομ που έπεσε νότια της Ανδραβίδας

Πολεμική Αεροπορία: Βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμμια του Φάντομ που έπεσε νότια της Ανδραβίδας

Βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμμια του αεροσκάφους F-4 Φάντομ που έπεσε νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας (30.01.2023).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συντρίμμια βρέθηκαν στην περιοχή που από την αρχή έψαχναν το F-4 Φάντομ, δηλαδή 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας και 8 δυτικά του Κατακόλου, στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Τα δύο μέλη του πληρώματος αναζητούνται. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόλαβαν να λάβουν εντολή να κάνουν χρήση του συστήματος εκτίναξης, όταν ο νο1 ενημέρωσε για το πρόβλημα, χωρίς να είναι βέβαιο εάν πρόλαβαν και να το κάνουν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πιλότοι έκαναν πτήση «χαμηλής ναυτιλίας», δηλαδή πετούσαν σε πολύ χαμηλό ύψος- με κατώτατο όριο τα 300 πόδια (δηλαδή 90 μέτρα).

Στις έρευνες συμμετέχουν δυνάμεις του Λιμενικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, και της Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα στην περιοχή επιχειρούν: 2 ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικoύ, 1 ναυαγοσωστικό σκάφος και 4 πλωτά του λιμενικού, 2 ιδιωτικά σκάφη, όπως και ιταλικά αλιευτικά που βρίσκονται στην περιοχή. Επίσης ένα C-130 είναι σε ετοιμότητα για να επιχειρήσει.

Το αεροσκάφος ανήκει στην 338 Μοίρα Διώξεως «Άρης» της 117 Πτέρυγας Μάχης της Ανδραβίδας.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30 διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 2 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και 1 C-130».

Αντιπτέραρχος Γεωργούσης: Υπήρχε τεχνική βλάβη

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Γεωργούσης, αναφερόμενος στις πρώτες πληροφορίες πως οι δυο ιπτάμενοι είχαν ενημερώσει ότι θα εκαταλείψουν το αεροσκάφος, είπε πως αυτό σημαίνει ότι υπήρχε τεχνική βλάβη, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

«Υποθέτω λόγω του σημείου πως ήταν σε καθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν», είπε ο κ. Γεωργούσης.

Όπως είπε, η διαδικασία εγκατάλειψης είναι μια αυτόματη διαδικασία, και στην πλειοψηφία τους αυτά τα περιστατικά έχουν αίσιο τέλος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις