Το διπλό «χτύπημα» από τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση, με σημείο αιχμής την εξωτερική της πολιτική, δημιουργεί μεν «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο η στάση απέναντι στους δύο πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ είναι προσεκτική και πάντως όχι η ίδια για κάθε ένα από τα δύο πρόσωπα.
Σε μια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου και η ΝΔ επιχειρεί όχι μόνο να περιορίσει τις πολιτικές απώλειες στη δεξιά της βάση αλλά να «επαναπατρίσει» ψηφοφόρους της, μια ανοιχτή εσωκομματική σύγκρουση εκτιμάται ότι δεν βοηθά τον στόχο της.
Πάγια, η απάντηση στην κριτική που δέχεται είναι να υπερασπίζεται την πολιτική της, με σαφείς αναφορές στα όσα πέτυχε ως σήμερα στην προάσπιση των εθνικών θεμάτων, με έμφαση στην ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών αλλά και στις ενεργειακές συμφωνίες που ενισχύουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας.
Η στάση απέναντι στον Καραμανλή
Οι τόνοι απέναντι στον Κώστα Καραμανλή είναι σαφέστατα πιο χαμηλοί και πάντως η κυβέρνηση χαρακτηρίζει μεν άδικη την κριτική αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον παρουσιάζει ως αντίπαλο. Επιδιώκει να έχει ανοιχτούς διαύλους μαζί του και να περιορίσει τις αποστάσεις.
«Πολιτικός αντίπαλος» ο Σαμαράς
Αντίθετα, τον Αντώνη Σαμαρά – ο οποίος άλλωστε βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση νέου κόμματος – τον αντιμετωπίζει καθαρά ως πολιτικό αντίπαλο και ο στόχος είναι να περιορίσει την πολιτική του απήχηση.
Δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης – όπως εκτίμησε δημόσια και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης – το Μέγαρο Μαξίμου στέκεται κριτικά απέναντι του, αποφεύγοντας πάντως τους υψηλούς τόνους, που θα διατηρούσαν σε πρώτο πλάνο την αντιπαράθεση, και εστιάζουν στο κυβερνητικό έργο.
Μαξίμου: «παράνομο, χωρίς έννομη απήχηση το τουρκολιβυκό μνημόνιο»
Η κυβέρνηση απορρίπτει την κατηγορία περί διπλωματικής ήττας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, με σταθερή τη θέση ότι είναι παράνομο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα για την Ελλάδα, ενώ στα ελληνοτουρκικά τονίζει πως η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή
Χτες πάντως, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, έκαναν αισθητή την παρουσία τους μέσα από «ηχηρές» παρεμβάσεις. Ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών, στο Πολεμικό Μουσείο, για την 28η Οκτωβρίου, παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, όπως και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, χαρακτήρισε την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου ως μία αναμφισβήτητα αρνητική εξέλιξη.
Η θέση του είναι ότι μπορεί μεν να μην παράγει νομικά αποτελέσματα, είναι όμως επίδειξη δύναμης, επιρροής και πρόκλησης τετελεσμένων, από τους γείτονες.
«Διαβάζουν λάθος την Τουρκία»
«Σφάλλουν λοιπόν και σφάλλουν βαρέως όσοι προωθούν αυτές τις αντιλήψεις. Διαβάζουν λάθος την στρατηγική της Τουρκίας. Δεν πρόκειται ούτε για παρεξηγήσεις, ούτε για επί μέρους μικροδιαφορές που επιδέχονται καλοπροαίρετης διευθέτησης. Πρόκειται για ολοκληρωμένο σχεδιασμό που αποσκοπεί στην συνολική ανατροπή του status quo στο Αιγαίο, στην απόκτηση δικαιωμάτων στην καρδιά του Αιγαίου στην πλάτη των ελληνικών νησιών, για έλεγχο του Αιγαίου μέχρι τον 25ο παράλληλο» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Κανένα δικαίωμα στην Τουρκία για το καλώδιο»
Ενώ, αναφορικά με το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου και το αίτημα της Τουρκίας να έχει γραπτή ενημέρωση για το θέμα, ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αναγνώριση δικαιώματος της Τουρκίας να εγκρίνει ελληνικές δραστηριότητες στο Αιγαίο.
«Γι’ αυτό και οποιοδήποτε αίτημα για εκχώρηση άδειας από την Τουρκία για το καλώδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Είτε αυτό ονομαστεί ενημέρωση, είτε ανακοίνωση, είτε όπως αλλιώς» δήλωσε.
«Μετά από αυτό, δεν θα μπορούμε πια να κάνουμε τίποτα στο Αιγαίο, χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Ακόμη και το παραμικρό έργο υποδομής μεταξύ των νησιών μας πια» πρόσθεσε με έμφαση.
Ανησυχία για τις διαδηλώσεις ανά την Ευρώπη
Παράλληλα δε, ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του εξέφρασε την ανησυχία του για το κοινωνικοπολιτικό μοντέλο στην Ευρώπη και μιλώντας για τις μεγάλες αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, τις απέδωσε, μεταξύ άλλων, στην όλο και αυξανόμενη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην άκαμπτη δημοσιονομική αυστηρότητα με τις αυστηρές περικοπές στο κοινωνικό κράτος, αλλά και στη έλλειψη αισιόδοξης προοπτικής για τους πολλούς και κυρίως για όσους είναι αποκλεισμένοι, όπως είπε, από το τραπεζικό σύστημα, κυνηγημένοι από απρόσωπα funds, με αυξανόμενα αδιέξοδα στις ευκαιρίες εργασίας, την στέγαση, τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας και χωρίς εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη.
«Πυρά» Σαμαρά
Αντίστοιχα, ο Αντώνης Σαμαράς με άρθρο του στην «Εστία» χαρακτήρισε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη ως τον ορισμό της αποτυχίας, ενώ ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.
«Η κυβέρνηση διατυμπανίζει πως το μνημόνιο παραμένει παράνομο και ότι η λιβυκή απόφαση δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα του. Προφανώς! Νομικά είναι απολύτως έτσι. Η Τουρκία λειτουργεί ως πειρατής του Διεθνούς Δικαίου και στο τουρκολιβυκό. Όσα λένε είναι παράνομα και παράλογα. Αλλά αυτήν την Τουρκία όρισε διεθνώς ως “φίλη”, και μάλιστα με Συνθήκη, ο κ. Μητσοτάκης. Για αυτά τα “ήρεμα νερά” – που αποδείχτηκαν φουρτουνιασμένη θάλασσα- είπε “ας με πουν και μειοδότη” ο κ. Γεραπετρίτης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μετωπική» επίθεση στον Γ. Γεραπετρίτη
Όσον αφορά στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης, επετέθη μετωπικά στον Γ. Γεραπετρίτη για τη δήλωση του ότι «η ενημέρωση σχετικά με την έρευνα και την πόντιση είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι δυνατόν, με την σαφή αναφορά ότι δεν πρόκειται για αδειοδοτική διαδικασία», κατηγορώντας τον ότι εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει δικαιοδοσία της Τουρκίας.
Παράλληλα, ο Α. Σαμαράς σημείωσε ότι «το δόγμα των ήρεμων νερών και η περιβόητη Συνθήκη περί Φιλίας Ελλάδος και Τουρκίας, είναι το κορυφαίο λάθος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μετά τις συμφωνίες Μαδρίτης και Ελσίνκι, με τις οποίες αναγνωρίστηκαν ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με προπαγάνδα επιχείρησε να βαπτίσει το κρέας ψάρι.
Η νέα τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Η κυβέρνηση μέχρι αργά χθες το βράδυ, απέφυγε να κάνει το παραμικρό σχόλιο για τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, ωστόσο μετά βεβαιότητας για το θέμα θα ζητηθεί να τοποθετηθεί σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Πηγές της κυβέρνησης ωστόσο, παρέπεμπαν στη χθεσινή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντι, το οποίο χαρακτήρισε «προκλητική» την ανακοίνωση της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ανατολικής Λιβύης, επισημαίνοντας ότι έχει αυξήσει την ένταση στην περιοχή και τονίζοντας ότι η αμερικανική θέση επί του ζητήματος δεν έχει αλλάξει.
