Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Click away: Κρίσιμη μέρα για το λιανεμπόριο – Πρεμιέρα για κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και ΚΤΕΟ

κομμωτήρια
Φωτογραφία Αρχείου

Ανοίγουν από σήμερα βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, κουρεία και ΚΤΕΟ. Το ωράριο και πώς θα λειτουργούν. Σήμερα ξεκινά το πραγματικό κρας τεστ για το click away και το λιανεμπόριο. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα νέα δεδομένα στην αγορά. 

«Ανέβασαν ρολά» σήμερα το πρωί, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, βιβλιοπωλεία, KTEO, κομμωτήρια και κουρεία. Σημειώνεται ότι μπορεί η επίσημη πρεμιέρα των αγορών με click away να έγινε την Κυριακή, ωστόσο το πραγματικό κρας τεστ θα γίνει από σήμερα το πρωί. Κι αυτό γιατί, τα περισσότερα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά την Κυριακή αφού το άνοιγμα ήταν προαιρετικό.

Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και κουρείων είναι από τις 7:00 έως τις 21:00. Επιπλέον, από σήμερα ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους. Σύμφωνα με την απόφαση για τα νέα μέτρα:

Βιβλιοπωλεία

Για τα βιβλιοπωλεία, επιτρέπεται το λιανικό εμπόριο βιβλίων από εξειδικευμένα καταστήματα με κύριο ΚΑΔ 47.61 υπό τις προϋποθέσεις:

  • Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
  • Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
  • Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.
  • Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Click4more: Αγωνία για τον εφησυχασμό των Χριστουγέννων – Νέο «όχι» για αλλαγή στο ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Κομμωτήρια

Η λειτουργικά των κομμωτηρίων αφορά: στις υπηρεσίες κομμωτηρίων και άλλες υπηρεσίες καλλωπισμού/ΚΑΔ 96.02.10, τις υπηρεσίες κομμωτηρίων γυναικών και κοριτσιών/ΚΑΔ 96.02.11, τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.01, τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί πάνω από δύο, τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.02, τις υπηρεσίες κομμωτηρίων και κουρείων ανδρών και αγοριών/ΚΑΔ 96.02.12, τις υπηρεσίες κουρείου/ΚΑΔ 96.02.12.01, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες/ ΚΑΔ 96.02.12.02, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί πάνω από δύο τεχνίτες/ΚΑΔ 96.02.12.03

και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
  • Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
  • Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
  • Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ..
  • Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Click4more: Click away: Όλο το ΦΕΚ με κάθε λεπτομέρεια – Τι είναι ανοιχτό, πως λειτουργεί η αγορά

ΚΤΕΟ

  • Για τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών/ΚΑΔ 71.20.14.00 προβλέπεται ότι:
  • Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα άτομα.

«Μουδιασμένη» πρεμιέρα σε Αθήνα και Πειραιά

Πάντως η επίσημη πρεμιέρα της Κυριακής, βρήκε “μουδιασμένους” τους καταναλωτές και τους καταστηματάρχες στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης. 

 Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsit.gr η κίνηση της αγοράς στην Ερμού και τον Πειραιά ήταν ιδιαίτερα υποτονική και πολλά καταστήματα έμειναν κλειστά αφού έτσι κι αλλιώς το άνοιγμα ήταν προαιρετικό.

Οι νέες οδηγίες της κυβέρνησης για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newsit.gr, σε πολλές περιπτώσεις δυσκόλεψε τους καταστηματάρχες καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που δεν είχαν σήμα στα POS, ή έπρεπε να κάνουν διάφορες πατέντες για να φτάνουν τα μηχανήματα πληρωμής έξω από το κατάστημα.

Κάποιοι έβγαλαν ακόμα και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο προκειμένου να έχουν κοντά τους όλα τα απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Πέρα όμως από τα… τεχνικά προβλήματα, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων πρέπει να φροντίζουν να παρέχουν αντισηπτικό στους πελάτες τους, να τηρούνται οι αποστάσεις και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. 

Οι προϋποθέσεις για το click away

Έξω από κάθε κατάστημα δε θα μπορούν να περιμένουν παραπάνω από 9 άτομα. Οι πελάτες αυτοί, θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ενώ ο μέγιστος χρόνος αναμονής τους δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 10 λεπτά. 

Όλα τα παραπάνω γίνονται φυσικά για την αποφυγή δημιουργίας συνωστισμού έξω από τα μαγαζιά που θα εξυπηρετούν τον κόσμο.

Στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι παράδοση εκτός μπορούν να κάνουν και τα μαγαζιά που βρίσκονται σε mall ή όσα λειτουργούν ως shops-in a-shop. Υπενθυμίζει ότι τα εμπορικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό.

Πώς γίνονται οι αγορές με click away

Για την εξ αποστάσεως προαγορά αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας, που ισχύει έως τις 7 Ιανουαρίου, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου είτε SMS.

Click4More: Τι είναι το click away και ποια η διαφορά του με το e-shop και το e-commerce

 

Η παραλαβή του προϊόντος γίνεται από 1 άτομο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από το κατάστημα και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις