Ελλάδα

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Ασυνήθιστοι θόρυβοι από το υπέδαφος – Οι ειδικοί εικάζουν κίνηση μάγματος

H αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή φαίνεται ξεκάθαρα και από τους τοπικούς σεισμογράφους

Μια μεγάλη σεισμική δραστηριότητα πλήττει την περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού από τις 27 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι σήμερα (14.02.2025) έχουν καταγραφεί περισσότεροι από δύο χιλιάδες σεισμοί με μέγεθος έως 5,3 Ρίχτερ και 11 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο με 5 Ρίχτερ.

Οι σεισμοί αυτοί συγκεντρώνονται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης και 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των νησιών της Αμοργού. Από τις 12 Φεβρουαρίου, η σεισμικότητα έχει μειωθεί όπως φαίνεται στο σχήμα 4.

Περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι και τουρίστες έχουν απομακρυνθεί από το νησί της Σαντορίνης, ενώ αυξημένη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, η οποία φαίνεται ξεκάθαρα και από τους τοπικούς σεισμογράφους, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο.

Αν και δεν παρατηρούνται προς το παρόν ορατές αλλαγές, ορισμένοι κάτοικοι αναφέρουν ασυνήθιστους θορύβους από το υπέδαφος, τονίζει επίσης. Οι ειδικοί εικάζουν ότι θα μπορούσε να είναι η κίνηση μάγματος στο υπέδαφος, αλλά το φαινόμενο εξακολουθεί να μελετάται.

«Τα τελευταία 40 λεπτά παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής. Οι σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση του σεισμικού πλάτους, το οποίο είναι πλέον συνεχές» αναφέρει ο Γεωφυσικός και Σεισμολόγος, Luis Donoso.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκτακτα μέτρα 

Στην λήψη έκτακτων μέτρων, προχώρησε το Λιμεναρχείο Θήρας, λόγω των αλλεπάλληλων σεισμών που «σφυροκοπούν» τόσο την Σαντορίνη όσο και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

Τα έκτακτα μέτρα αφορούν τον όρμο Αθηνιού, τον όρμο Αμμουδίου, τον όρμο Φηρών, τον όρμο Κόρφου ν. Θηρασιάς και τον όρμο Αρμένη και πάρθηκαν προληπτικά για την προστασία των επισκεπτών της Σαντορίνης από τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από τους σεισμούς.

Παράλληλα, μετά την Αμοργό, την Ανάφη και τον δήμο Θήρας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε και η Ίος λόγω των έντονων σεισμικών δονήσεων.

Η κήρυξη του νησιού των Κυκλάδων, έγινε κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει έως και τις 14 Μαρτίου 2025.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζει ο καρκινοπαθής που κατήγγειλε πως πήρε 1 χρόνο μετά τη βιοψία του: «Αντί συγγνώμης μου ζητούν τα ρέστα»
Ο 56χρονος κατήγγειλε πως το Δημόσιο του ζητά πλήθος εγγράφων και 2 πραγματογνωμοσύνες οι οποίες καθυστερούν την εξέλιξη της δικαστικής υπόθεσης - «Δεν θα προλάβω, θα βγει πρώτα η νεκροψία μου»
Άνδρας
3,5 χρόνων κορίτσι πνίγηκε σε πισίνα στη Ρόδο - Υπεράνθρωπη η προσπάθεια των γιατρών να το κρατήσουν στη ζωή
Το παιδί διασκέδαζε υπό την επίβλεψη της γιαγιάς του - Αυτόπτες μάρτυρες το ανέσυραν από την πισίνα μελανιασμένο και χωρίς τις αισθήσεις του - Οι διασώστες ξεκίνησαν άμεσα τη διαδικασία ανάνηψης αλλά δυστυχώς ήταν πολύ αργά
Πισίνα
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
15
Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια για την πτώση του ελικοπτέρου στη Μαρίνα Βουλιαγμένης - Το σχέδιο πτήσης, το λάθος και η έλλειψη δυναμικής
Νέες αποκαλυπτικές μαρτυρίες για την πτώση του ελικοπτέρου - Καταθέτει για το ατύχημα ο πιλότος - Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η διαδικασία ανέλκυσης του ελικοπτέρου από τον βυθό της Μαρίνας
Η στιγμή που το ελικόπτερο βυθίζεται στη θάλασσα της Βουλιαγμένης
11