Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Σκηνικό πολέμου “στήνουν” στα Ίμια οι Τούρκοι!

Ίμια
Φωτογραφία από aa.com.tr

– Μετά το χθεσινό επεισόδιο και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις Ερντογάν, τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για νέα ένταση στα Ίμια!
– Η τουρκική Hürriyet αναφέρει πως 11 τουρκικά πολεμικά περικύκλωσαν τις βραχονησίδες! Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
– Αναφέρει επίσης πως οκτώ ελληνικά πλοία έσπευσαν στο σημείο
– Το δημοσίευμα αναφέρει πως υπήρχαν στιγμές που ελληνικά και τουρκικά πλοία βρέθηκαν σε απόσταση 80 μέτρων μεταξύ τους!
– Και νέα πρόκληση! Η Τουρκία απέρριψε με… συνοπτικές διαδικασίες το αίτημα της Ελλάδας με το οποίο το ΥΠΕΞ ζητούσε από τον Τούρκο πρέσβη να προσέλθει για εξηγήσεις!
– Για τουρκική “μονταζιέρα” κάνει λόγο η Αθήνα! Τι απαντά το ελληνικό Πεντάγωνο

Μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 12.02.2018, στα Ίμια, η Τουρκία όχι μόνο συντηρεί, αλλά ανεβάζει την ένταση!

Τι κι αν οι… ζυμώσεις στο διπλωματικό πεδίο ήταν εντονότατες, τι κι αν ο Ερντογάν είπε ξανά τα… δικά του, απειλώντας Ελλάδα και Κύπρο, η Τουρκία μοιάζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά!

Click4more: Ειρωνείες Ερντογάν για το επεισόδιο στις βραχονησίδες: Μην κάνετε τέτοια πράγματα – Θα μας βάλετε σε μπελάδες!

Νέο σκηνικό στα Ίμια;

Δημοσίευμα της τουρκικής Hürriyet, περιγράφει ένα… σκηνικό πολέμου που έχει στηθεί γύρω από τα Ίμια! Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 13.02.2018.

Και αναφέρει πως από τις 14:30 το μεσημέρι υπάρχει έντονη κινητικότητα γύρω από τα Ίμια! Κάνει λόγο για συγκέντρωση πλοίων στις βραχονησίδες, τονίζοντας πως 11 τουρκικά πολεμικά έχουν σπεύσει γύρω από τα Ίμια.

Ακόμη τονίζει πως έχουν καταφθάσει οκτώ ελληνικά πλοία, ενώ σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, τα τουρκικά πλοία στο σημείο περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- δύο πλοία ακτοφυλακής και δύο ταχύπλοα.

Όπως σχολιάζουν οι Τούρκοι, στις 14:45 δύο ταχύπλοα με οπλισμένους Έλληνες στρατιώτες, κέντρισαν την προσοχή των τουρκικών δυνάμεων όταν έφυγαν από τη Λέρο και περνώντας στο ένα μίλι από τα Ίμια, κατευθύνθηκαν προς την Κω.

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου τι απαντούν πηγές του ελληνικού Πενταγώνου για το θέμα

Διάλογοι και εικόνες που μεταφέρουν οι Τούρκοι

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τηλεοπτική εκπομπή Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Etv, υπήρξαν και διάλογοι μεταξύ των τουρκικών και των ελληνικών πλοίων. Συγκεκριμένα, τούρκος κυβερνήτης φέρεται να είπε σε ελληνικό πλοίο: “Φύγετε από εδώ! Εδώ είναι τουρκικά χωρικά ύδατα“!

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής Live News

Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν επίσης εικόνες από το σημείο. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως μεταφέρονται με… πάσα επιφύλαξη, καθώς η τουρκική προπαγάνδα έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν (σ.σ. αν όχι πάντα) πως δεν έχει… όρια. Τα ΜΜΕ της γείτονος, λοιπόν, υποστηρίζουν πως οι εικόνες που θα δείτε παρακάτω συνέβησαν σήμερα και σχετίζονται με το περιστατικό.

Δείτε τις που μεταδίδει το Anadolu και υποστηρίζει πως “τραβήχτηκαν” στο σημείο

Τι απαντά η Ελλάδα

Παράλλλα, όπως μεταδίδει το onalert.gr, pηγές του ελληνικού Πενταγώνου αρκούνταν να σημειώσουν οτι στην περιοχή υπάρχουν 3 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και μια πυραυλάκτος και 2 σκάφη του ελληνικού Λιμενικού.

Ανάξια σχολιασμού είναι η αναφορά περι αποτροπής διάπλου ελληνικού ταχέως σκάφους προς τα Ίμια στο οποίο επέβαιναν πάνοπλοι κομμάντος των ΕΕΔ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η Τουρκία αγνόησε επιδεικτικά το αίτημα της Ελλάδας!

Μια ακόμη νέα εξέλιξη στην υπόθεση, έχει να κάνει με τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο. Μετά το χθεσινό περιστατικό, όταν ο καπετάνιος τουρκικού σκάφους επιχείρησε να χτυπήσει το περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, στην Αθήνα… έβραζαν!

Click4more: Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας στην Άγκυρα μετά το επεισόδιο στις βραχονησίδες! Κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης στο υπουργείο Εξωτερικών

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του. «Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Και καλούσε τον Τούρκο πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών, ούτως ώστε να δώσει εξηγήσεις. Το αίτημα αυτό, όμως, απορρίφθηκε εν ριπή οφθαλμού! Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η dailysabah.com, “η Τουρκία γρήγορα απέρριψε το διπλωματικό αίτημα από την πλευρά της Ελλάδας”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις