Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σκληρό lockdown στην Αττική, άνοιγμα σχολείων «στον αέρα» και click away ξανά – Όλα τα σενάρια

κορονοϊός lockdwn Αττική
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη για τους λοιμωξιολόγους μετά τη μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση στην Αττική. Σκέψεις για lockdown στην πρωτεύουσα, «πισωγύρισμα» στο λιανεμπόριο και όλα ανοιχτά για τα σχολεία. Ανησυχία για τον μεταλλαγμένο βρετανικό ιό.

Οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα είναι δραματικές, με το πρόσφατο άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων να μπαίνει ξανά σε κίνδυνο και το φάντασμα ενός σκληρού lockdown να πλανάται πάνω από τον Αττικό ουρανό.

Η ξαφνική άνοδος των κρουσμάτων, με… στρογγυλές 1.700 μολύνσεις τις τελευταίες δύο ημέρες (σ.σ. και τις μισές περίπου από αυτές να καταγράφονται στην Αττική) αλλά και η παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού θέτουν τη χώρα σε συναγερμό.

Συναγερμός για την Αττική! Έρχεται σκληρό lockdown;

Προβληματισμός υπάρχει για την Αττική, για την οποία οι ειδικοί -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr- εξετάζουν ακόμη και το εάν η πρωτεύουσα θα χαρακτηριστεί «κόκκινη» και θα μπει σε καθολικό lockdown, καθώς το κέντρο ειδικά της πρωτεύουσας… βράζει.

click4more: «Βόμβες» Σύψα για το άνοιγμα σχολείων – Έκτακτη σύσκεψη μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης των ειδικών την που θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης, 28.01.2021, βρίσκεται κυρίως η Αττική, η οποία προβληματίζει περισσότερο από τις άλλες περιοχές. Στην πρωτεύουσα καταγράφονται σχεδόν τα μισά από τα ημερήσια περιστατικά του κορονοϊού, ενώ από τις προηγούμενες ημέρες το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), εντόπισε 18 κρούσματα με τον μεταλλαγμένο ιό της Μεγάλης Βρετανίας “διάσπαρτα” στην κοινότητα. Πιθανή διασπορά του βρετανικού ιού εντοπίστηκε και στη Βόρεια Ελλάδα την Τρίτη, με 3 κρούσματα να εντοπίζονται σε διαφορετικές περιοχές.

lockdown

Ο μεταλλαγμένος ιός κρίνει τα πάντα – Όλα ανοιχτά για λιανεμπόριο και σχολεία

Νωρίτερα από την τηλεδιάσκεψη των ειδικών, αναμένεται ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΙΙΒΕΑΑ για τα νεότερα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών, που συγκεντρώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από όλη την Ελλάδα. Η απόφαση των ειδικών για το εάν τελικά θα μπει νέο «λουκέτο» στην Αττική, θα εξαρτηθεί και από την εικόνα της διασποράς των μεταλλαγμένων ιών στην πρωτεύουσα.

click4more: Χαμηλά ο δείκτης θετικότητας αλλά μαύρα σύννεφα για το εμπόριο

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει, ωστόσο, τόσο για το λιανεμπόριο, όσο και για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα, μέτρο που είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ειδικοί προβληματίζονται, καθώς όπως λένε, μπορεί μεν οι καταστηματάρχες και τηρούν τα πρωτόκολλα προστασίας από την Covid-19, οι πολίτες ωστόσο πιεσμένοι από τον παρατεταμένο εγκλεισμό, βρίσκουν την ευκαιρία να πραγματοποιούν περιπάτους, συναντήσεις και να συγχρωτίζονται, κάνοντας κατάχρηση των sms μετακίνησης. Το άνοιγμα των Λυκείων, ιδιαιτέρως, αναμένεται να πιέσει περαιτέρω το ήδη «φορτισμένο» επιδημιολογικά φορτίο στην Αττική.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή, στην ολομέλεια της Επιτροπής.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις