Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

ΣτΕ: Παράνομο το όριο ηλικίας για την είσοδο στο επάγγελμα του συμβολαιγράφου

ΣτΕ: Παράνομο το όριο ηλικίας για την είσοδο στο επάγγελμα του συμβολαιγράφου

«Δεν αποτελεί θεμιτό σκοπό κατά την έννοια της οδηγίας η θέσπιση ορίου ηλικίας για την πρόσβαση στον κλάδο των συμβολαιογράφων». Αυτό επισημαίνεται σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντίθετο στη Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία το ηλικιακό όριο εισόδου στο επάγγελμα των συμβολαιογράφων (42ο έτος της ηλικίας). Από το ΣτΕ δικαιώθηκε 43χρόνη υποψήφια συμβολαιογράφος.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, τον Φεβρουάριο του 2016 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης προκήρυξε διαγωνισμό για την πλήρωση κενών θέσεων συμβολαιογράφων και όρισε το 42ο έτος της ηλικίας ως ανώτατο όριο συμμετοχής στον διαγωνισμό, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 2830/2000.

Η 43χρόνη υποψήφια, αρχικά, λόγω υπέρβασης του ανωτάτου ορίου ηλικίας εσόδου στον κλάδο των συμβολαιογράφων «κόπηκε» από τριμελή οργανωτική επιτροπή του Εφετείου Αθηνών.

Στη συνέχεια, με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ της επετράπη να συμμετέχει στο διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και κατατάχτηκε 280η θέση, περιελήφθη στον πίνακα επιτυχόντων και τοποθετήθηκε στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Χανίων.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης ουδέποτε υπέγραψε την πράξη διορισμού της.

Όπως ανέφερε στην προσφυγή της στο ΣτΕ  η 43χρόνη η απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/78/ΕΚ που αφορά  τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία. Η οδηγία αυτή έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία με τους νόμους 3304/2005 και 4443/2016.Σκοπός της εν λόγω οδηγίας είναι η θέσπιση ενός πλαισίου προκειμένου να εξασφαλίζεται σε κάθε πρόσωπο ίση μεταχείριση στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας με την παροχή αποτελεσματικής προστασίας από τις διακρίσεις, όπως είναι αυτή της ηλικίας.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ στην υπ΄  αριθμ. 2421/2018 απόφασή του (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Σκαλτσούνης) επισημαίνει ότι «η απαγόρευση των διακρίσεων ως προς την ηλικία της εν λόγω οδηγίας τυγχάνει εφαρμογής σε όλα τα πρόσωπα στο σύνολο του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» και μάλιστα στην περίπτωση του δημοσίου τομέα, προθέτει το ΣτΕ, «ανεξάρτητα από την ιδιότητα τη οποία ενεργεί το Δημόσιο, δηλαδή ως εργοδότης ή δημόσια αρχή». Συνεπώς, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η επίμαχη οδηγία εφαρμόζεται και στους συμβολαιογράφους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμούς όλους τους ισχυρισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων ήταν ότι η θέσπιση ανωτάτου ορίου ηλικίας εισόδου στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ασφαλείας των συναλλαγών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις