Ελλάδα

Στέλνουν πίσω τους πρόσφυγες της Ειδομένης οι Σκοπιανοί – Θα εξετάσουμε το αίτημα, λεει η Ελληνική πλευρά -Επιτήδειοι παίζουν παιχνίδια

- Οι Σκοπιανοί θέλουν να τους επιστρέψουν στην Ειδομένη
- Η πρώτη ομάδα που κατάφερε να περάσει το ποτάμι παραμένει σε χωριό των Σκοπίων
- Τουλάχιστον 700 πρόσφυγες θα προωθηθούν πίσω στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να υπάρξει σχετικό αίτημα
- Μυστήριο με το φυλλάδιο που τους ξεσήκωσε
- Στην Ειδομένη σήμερα Δημήτρης Αβραμόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης

Πρώτα κάποιοι, οι πληροφορίες λένε παράτυποι οικονομικοί μετανάστες, μοίρασαν φυλλάδια και ξεσήκωσαν, ουσιαστικά λέγοντάς τους ψέμματα, εκατοντάδες πρόσφυγες και ύστερα έρχονται οι Σκοπιανοί που δεν επιθυμούν ούτε μιας ημέρας παραμονή των προσφύγων στο έδαφός τους.

Μετά τη συγκλονιστική τους πορεία των περίπου 8 χιλιομέτρων μέσα από λασπωμένα μονοπάτια και χειμάρρους περίπου 700 πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια σε ένα σημείο όπου δεν υπήρχε φράκτης.
Ως τη νύχτα, μεγάλες ομάδες προσφύγων όλων των ηλικιών, υπήρχαν από βρέφη ως υπερήλικες, περνούσαν το σημείο του χειμάρρου όπου τα νερά ήταν χαμηλά και έβγαιναν στην πλευρά των Σκοπίων.


Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία και εθελοντές ενημέρωναν ότι τα σύνορα είναι κλειστά και πως δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, εκείνοι σαν υπνωτισμένοι συνέχιζαν.

Κάποιοι επιτήδειοι, προφανώς για να μπορέσουν και οι ίδιοι να περάσουν μαζί τους και να διαφύγουν είχαν μοιράσει φυλλάδια τα οποία έλεγαν ότι μπορούν να περάσουν από το συγκεκριμένο σημείο και από εκεί να κινηθούν προς τη βόρεια Ευρώπη.


Ωστόσο όπως αποδείχθηκε οι Σκοπιανοί δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να περιμένουν τη διέλευσή τους και στη συνέχεια κατά ομάδες των 100 και 200 ατόμων να τους συλλαμβάνουν και να τους οδηγούν στο μεθοριακό χωριό Μόλι όπου και κρατούνται από χθες τη νύχτα.
Επί της ουσίας ο Στρατός και η Αστυνομία των Σκοπίων έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τη σύλληψη όλων αυτών των ατόμων.
Στη συνέχεια οι Σκοπιανοί σκοπεύουν να προωθήσουν μαζικά ξανά προς το ελληνικό έδαφος τους ανθρώπους αυτούς.
Ουσιαστικά παρά τη συγκλονιστική και απόλυτα συμβολική τους προσπάθεια να “σπάσουν” το μπλόκο στα σύνορα οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κυρίτση εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος “εάν γίνει αίτηση επανεισδοχής” από την πλευρά των Σκοπίων “θα την εξετάσουμε”.

Ήδη οι Σκοπιανοί έχουν προωθήσει προς την Ελλάδα δεκάδες παράτυπους μετανάστες που πέρασαν το προηγούμενο διάστημα τα σύνορα. Ωστόσο για να γίνει το ίδιο με τους πρόσφυγες που πέρασαν χθες τα σύνορα θα απαιτηθεί άλλη διαδικασία, καθώς στην πλειοψηφία τους αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες και το καθεστώς είναι διαφορετικό.
Παραμένει άγνωστο, σύμφωνα και με τις δηλώσεις Κυρίτση, εάν η χώρα θα δεχθεί την επιστροφή των ατόμων αυτών.

Επιστρέφουν, πάντως, ρεπόρτερ, φωτογράφοι και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρέθηκαν σε σκοπιανό έδαφος ακολουθώντας την πορεία των προσφύγων.

Επιστρέφουν με τα πόδια εκατοντάδες μετανάστες που δεν κατάφεραν να περάσουν τον φράκτη

Οι εικόνες είναι και σήμερα τραγικές. Είναι εκατοντάδες εκείνοι που χθες κατάφεραν να περάσουν τον χείμαρρο, αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν σε έδαφος των Σκοπίων ή χάθηκαν “πέφτοντας” σε σημεία όπου υπάρχει φράκτης.
Έτσι με το πρώτο φως της ημέρας πήραν το δρόμο προς τα πίσω, θα κάνουν δηλαδή ξανά τη διαδρομή των περίπου 8 χιλιομέτρων ως την Ειδομένη.
Παράλληλα είναι δεκάδες εκείνοι που εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και στρατιώτες των Σκοπίων και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν από άλλα σημεία.
Άλλοι, λένε σε δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή ότι μεταφέρθηκαν από τους σκοπιανούς ως την περιοχή των Ευζώνων και στη συνέχεια διέσχισαν με τα πόδια τη μεθόριο. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Γιατί οι πυρκαγιές σε Χαλκιδική και Ιεράπετρα είχαν διαφορετική εικόνα - Τα δύο πρόσωπα του ίδιου φαινομένου
Οι δύο περιπτώσεις πυρκαγιών, υπενθυμίζουν πως η συμπεριφορά μιας φωτιάς εξαρτάται από τη σχέση μεταξύ δύο «δυνάμεων»: Της «δύναμης» της φωτιάς (πόσο έντονη είναι η καύση) και της «δύναμης» του ανέμου
Φωτιά στη Βουρβουρού Χαλκιδικής
Μεγάλη αναζωπύρωση στην Ιεράπετρα στα Φέρμα - 9 μποφόρ οι ριπές των ανέμων, απομακρύνθηκαν 5.000 τουρίστες
Δύσκολες οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή μέχρι το πρωί της Παρασκευής - Μεγάλες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις - Τεράστιες δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Ιεράπετρα
Μεγάλη φωτιά στην Ιεράπετρα
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
1
Θερμικός θόλος φέρνει καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα με θερμοκρασίες έως 43°C - Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε μια ανάρτηση αναφέροντας πως: «Από το Σαββατοκύριακοο θερμικός θόλος θα στραφεί και προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα τη μεταφορά των πολύ θερμών αερίων μαζών»
Φωτογραφία αρχείου 14